Οι δράσεις του Twitter κατά των εκστρατειών παραπληροφόρησης

Οι δράσεις του Twitter κατά των εκστρατειών παραπληροφόρησης

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη εβδομάδα, το Twitter ανακοίνωσε τη διαγραφή περισσότερων από 32.000 λογαριασμών που συνδέονται με εκστρατείες προπαγάνδας και παραπληροφόρησης του κινεζικού, ρωσικού και τουρκικού κράτους. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο τεχνολογικός κολοσσός προβαίνει σε αντίστοιχη εκκαθάριση μηχανισμών παραπληροφόρησης με κυβερνητικές διασυνδέσεις – άλλωστε η πλατφόρμα είναι η μόνη του είδους της που ακολουθεί μια τέτοια πρακτική, δημοσιεύοντας πάντοτε τους εν λόγω λογαριασμούς αλλά και τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησε για να τους εντοπίσει, σε σχετικές εκθέσεις διαφάνειας. Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για ένα κομβικό σημείο, καθώς ο εντυπωσιακός αριθμός των παραπλανητικών λογαριασμών που απομακρύνθηκαν από την πλατφόρμα αποτελεί νέο ρεκόρ για την εταιρεία.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση του Twitter προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα εν λόγω καθεστώτα, επαναφέροντας ταυτόχρονα στο προσκήνιο το φαινόμενο του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και του δημοσίου διαλόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπόθεση «Χονγκ Κονγκ»

Με αξιοσημείωτη διαφορά, το μεγαλύτερο εκ των τριών δικτύων παραπληροφόρησης ήταν εκείνο που έδρευε στην Κίνα, και αφορμή για τον εντοπισμό του υπήρξαν οι περυσινές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ. Το Twitter ανέφερε πως περίπου 24.000 λογαριασμοί λειτουργούσαν ως πυρήνες του δικτύου παραπληροφόρησης του Πεκίνου, διακινώντας ψευδείς ειδήσεις και διχαστικά αφηγήματα για τις διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ και αργότερα υπερασπίζοντας την «προνοητική στάση» του κινεζικού καθεστώτος απέναντι στην πανδημία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το φαινόμενο των «πολλαπλασιαστών», καθώς η ομάδα του Twitter εντόπισε άλλους 150.000 λογαριασμούς, οι οποίοι λειτουργούσαν ως ενισχυτές, αναπαράγοντας τις παραπλανητικές δημοσιεύσεις και αναρτώντας σχόλια με στόχο την εκμετάλλευση του αλγορίθμου. Καθώς η πλατφόρμα παραμένει απαγορευμένη στην Κίνα, στόχος των «τιτιβισμάτων», τα οποία ήταν κατά πλειοψηφία στην κινεζική γλώσσα, ήταν ο ολοένα αυξανόμενος κινεζικός πληθυσμός της διασποράς.

Τουρκικά αφηγήματα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκστρατεία παραπληροφόρησης της Τουρκίας, καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που το Twitter προβαίνει σε έκθεση διαφάνειας σχετικά με τη γείτονα χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία, οι ψεύτικοι τουρκικοί λογαριασμοί χρησιμοποιούνταν για την ενίσχυση αφηγημάτων ευνοϊκών για το κυβερνών κόμμα και τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ η τεχνική ανάλυση αποκάλυψε πως το δίκτυο συνδεόταν άμεσα με την πτέρυγα νεολαίας του AKP και συμπεριελάμβανε σημαντικό αριθμό παραβιασμένων και χακαρισμένων λογαριασμών. Η αντίδραση της Αγκυρας ήταν εξαιρετικά θυελλώδης, με τον υπεύθυνο επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν, να κάνει λόγο για «συνωμοσία υποκινούμενη από αντιτουρκικά συμφέροντα» και να απειλεί την πλατφόρμα με απαγόρευση – όπως άλλωστε έχει συμβεί στο παρελθόν με το YouTube, τη Wikipedia αλλά και το ίδιο το Τουίτερ.

Η έκθεση διαφάνειας του Twitter συνοδεύεται παράλληλα και από μία σειρά ανακοινώσεων για περαιτέρω βήματα για τον περιορισμό των κυβερνητικών εκστρατειών παραπληροφόρησης – μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι συμπράξεις με ακαδημαϊκά ιδρύματα από περισσότερες περιοχές της υφηλίου, καθώς και ένα διαδικτυακό συνέδριο που θα λάβει χώρα αργότερα μέσα στο καλοκαίρι για να εξετάσει τα πιθανά εργαλεία καταπάτησης της στοχευμένης παραπληροφόρησης. Η χρονική στιγμή των ανακοινώσεων δεν είναι τυχαία: ακολουθεί την πρωτόγνωρη απόφαση του Twitter να περιορίσει την αμφιλεγόμενη ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, κρίνοντας πως παραβιάζει τους κανόνες της πλατφόρμας για τις αναφορές στη βία και την «αποθέωσή» της. Η αντίθεση της αντίδρασης αυτής με την αντίστοιχη οκνηρία από την πλευρά του Facebook –του μεγαλύτερου ανταγωνιστή του Twitter– δεν πέρασε απαρατήρητη από τους τεχνολογικούς αναλυτές, και η πλατφόρμα πλέον έχει ξεκινήσει να συλλέγει επαίνους για τα αντανακλαστικά της.

Ωστόσο, ο δρόμος για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα παραμένει μακρύς: νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε επίσης την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε πως έως και το 60% των λογαριασμών στο Twitter που αναρτούν δημοσιεύσεις σχετικές με την πανδημία της COVID-19 είναι ψεύτικοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή