Διπλωματική εισβολή Τουρκίας στην Τρίπολη

Διπλωματική εισβολή Τουρκίας στην Τρίπολη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, δηλωτική των προσδοκιών της Αγκυρας από το λιβυκό μέτωπο, πολυμελής αντιπροσωπεία της κυβέρνησης Ερντογάν επισκέφθηκε χθες την Τρίπολη, όπου είχε συνομιλίες με την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ, η οποία ελέγχει το δυτικό κομμάτι της χώρας.

Στην αντιπροσωπεία μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, ο υπουργός Εξωτερικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ, Χαϊκάν Φιντάν. Η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah έγραψε ότι στην ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβανόταν, ενδεχομένως, και η πιθανότητα χρήσης, από την Τουρκία, δύο λιβυκών βάσεων – μιας ναυτικής, στη Μισράτα και μιας αεροπορικής, στην αλ Ουατίγια.

Στην Αθήνα εκτιμάται ότι η έκτακτη επίσκεψη του τουρκικού υπουργικού κλιμακίου στην Τρίπολη αποτελεί και μια απάντηση στην πρόσφατη ελληνική διπλωματική κινητικότητα στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία, αλλά και τη σημερινή μεταφορά των σχετικών συζητήσεων στο Κάιρο. Επιπλέον, οι διαδοχικές ακυρώσεις ταξιδιών προς την Τουρκία από τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Ιταλίας υποδηλώνουν, κατά την ανάγνωση της Αθήνας, τη δυσφορία της Αγκυρας, καθώς διαπιστώνει ότι η προσπάθειά της να εξασφαλίσει συναίνεση για την κατάληψη της Σύρτης από το στρατόπεδο Σαράζ πέφτουν στο κενό.

Το τουρκικό πρόβλημα αναμενόταν να απασχολήσει, με επιμονή της Γαλλίας, τη σύνοδο (μέσω τηλεδιάσκεψης) των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, η οποία ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα. «Εχουμε γνωρίσει και άλλες περίπλοκες συγκυρίες στη Συμμαχία, αλλά δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε και να υποκρινόμαστε ότι δεν υφίσταται τουρκικό πρόβλημα στο ΝΑΤΟ», δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος ενόψει της συνόδου, στο πρακτορείο Reuters.

Χθες το βράδυ, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ανιές ντε Μιλ χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα εναντίον της Τουρκίας, κατηγορώντας την Αγκυρα για «εχθρική και επιθετική» συμπεριφορά εναντίον νατοϊκών συμμάχων, τους οποίους εμποδίζει να εφαρμόσουν το εμπάργκο όπλων που έχει αποφασίσει ο ΟΗΕ.

Παράλληλα, η Τουρκία συνεχίζει να εμποδίζει την εφαρμογή του σχεδίου του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της άμυνας της Πολωνίας και των Βαλτικών Δημοκρατιών απέναντι στη Ρωσία, θέτοντας ως όρο να αναγνωρίσει η Συμμαχία ως «τρομοκρατική» την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, βασικό σύμμαχο της Δύσης στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, στη Συρία.

Στο μεταξύ, η ιρακινή κυβέρνηση προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρεσβευτή της Τουρκίας, Φατίχ Γιλντίζ, καθώς τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στο βόρειο Ιράκ, εξαπολύοντας επιχειρήσεις εναντίον της κουρδικής αποσχιστικής οργάνωσης ΡΚΚ, χωρίς άδεια είτε της Βαγδάτης είτε της τοπικής κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν (KRG).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή