Η αποτίμηση της επίσκεψης στο Ισραήλ – Στην Αίγυπτο ο Ν. Δένδιας

Η αποτίμηση της επίσκεψης στο Ισραήλ – Στην Αίγυπτο ο Ν. Δένδιας

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δυσκολίες που κρύβει η περίπλοκη γεωπολιτική συγκυρία στη Μέση Ανατολή αντικατοπτρίζει η εξέλιξη της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, από όπου και εστάλησαν μηνύματα προς πολλαπλές κατευθύνσεις, μάλιστα κάποια από αυτά προς την Τουρκία, για την παραβατική στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς επεξεργάζεται τις φάσεις προσάρτησης των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα, αλλά και την Ε.Ε. ειδικότερα. Από την ισραηλινή πλευρά τέθηκε ζήτημα στήριξης στο σχέδιο προσάρτησης, ενώ, όπως άλλωστε τονίστηκε και από τις επίσημες διαρροές της κυβέρνησης Νετανιάχου, ζητήθηκε υποστήριξη για τη μείωση της επιρροής του Ιράν. Από την κυβέρνηση του Ισραήλ επισημάνθηκε ότι οι κ. Μητσοτάκης και Νετανιάχου συζήτησαν «για την ιρανική πυρηνική απειλή, τις τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις, τη στρατιωτική εδραίωση του Ιράν στη Συρία και άλλα ζητήματα διμερή, αλλά και σχετικά με την ασφάλεια».

Με τον πρόεδρο Ρίβλιν

Ο κ. Μητσοτάκης, τόσο στις διμερείς επαφές του με τον κ. Νετανιάχου, όσο και χθες κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν, επισήμανε ότι, ειδικά για την προσάρτηση των εβραϊκών εποικισμών της Δυτικής Οχθης, η Ελλάδα δεσμεύεται από την σαφέστατη στάση των «27» της Ε.Ε. Το ζήτημα της προσάρτησης των εβραϊκών εποικισμών της Δυτικής Οχθης, είναι αυτό που κρατά αυτή την περίοδο και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, μακριά από την Ιερουσαλήμ. Δεδομένης της ύπαρξης Κατεχομένων στην Κύπρο, το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πάντα ένα πρόβλημα που οι δύο πλευρές επιλέγουν να αφήνουν εκτός συζητήσεων. Ως προς το Ιράν, ενδεικτική ήταν δήλωση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρου Διακόπουλου σε ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό (i24news). Οπως είπε ο κ. Διακόπουλος, σχολιάζοντας τη στάση της Αθήνας έναντι των κινήσεων της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, «αν η Ελλάδα συνθηκολογήσει, αν καταφέρουν να μας “φινλανδοποιήσουν”, αν καταφέρουν να μας βάλουν στη γωνία, να μας βγάλουν από το κάδρο, τότε το Ισραήλ κάποια στιγμή θα υποφέρει. Η Τουρκία θα γίνει μια απειλή για το Ισραήλ, μεγαλύτερη από το Ιράν». Το διπλωματικό ενδιαφέρον της Αθήνας στρέφεται, πάντως, σήμερα προς το Κάιρο, όπου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα γίνει δεκτός από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ενώ εν συνεχεία θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, ενόψει των διαπραγματεύσεων για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Σε γενικότερες γραμμές, πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει ικανοποίηση για το μέλλον των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων και τις προηγούμενες ημέρες υπογράφηκαν συμφωνίες που δένουν τις δύο χώρες ακόμα πιο στενά, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της κυβερνοασφάλειας. Χθες, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ρίβλιν, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «ουσιαστικές δυνατότητες ενίσχυσης των επιχειρηματικών δεσμών» ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, τη στιγμή κατά την οποία η χώρα μας ακολουθεί ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες. Οι κ. Μητσοτάκης και Ρίβλιν συζήτησαν και για την προοπτική του αγωγού EastΜed. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε, επίσης, το Μνημείο Ολοκαυτώματος όπου κατέθεσε στεφάνι αλλά και τον Κήπο των Δικαίων που έσωσαν τη ζωή Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί εκτυλίχθηκε μια σκηνή ιδιαίτερα συγκινητική για τον κ. Μητσοτάκη, καθώς στη μαρμάρινη πλάκα που κοσμεί τμήμα του Κήπου των Δικαίων, αναφέρεται το όνομα της Ευαγγελίας Γεωργιάδου, θείας του σημερινού πρωθυπουργού, η οποία κατά τη ναζιστική κατοχή της Αθήνας, διέσωσε τη ζωή μιας Εβραίας φίλης της.

Σημειώνεται ότι χθες, έπειτα από αρκετές ημέρες, η τουρκική αεροπορία προχώρησε σε συνολικά οκτώ υπερπτήσεις, μάλιστα πάνω από τη βορειοδυτική Χίο, τις Οινούσσες και την Παναγιά. Η υπερπτήση της Χίου έγινε σε χαμηλό ύψος, μόλις 6.000 ποδιών. Καταγράφηκαν συνολικά 69 παραβιάσεις, στις οποίες συμμετείχε και ένα τουρκικό UAV. Τέσσερις από τις παραβιάσεις κατέληξαν σε εικονική αερομαχία ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή