Alert για τις εξαφανίσεις παιδιών

Alert για τις εξαφανίσεις παιδιών

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν διαπιστώσετε ότι ένα μικρό παιδί περιφέρεται μόνο του, πλησιάστε το και μιλήστε μαζί του, χωρίς όμως να θέσετε πολλές ερωτήσεις ούτε να γίνετε διαχυτικοί μαζί του». Σαφείς οδηγίες δίνει προς όλους μας η κ. Σία Κακαρούμπα από το «Χαμόγελο του Παιδιού», λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση δύο υποθέσεων εξαφάνισης παιδιών που προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση σε γονείς και όχι μόνο. «Ενημερώνετε άμεσα την αστυνομία ή καλείτε στο 116000, τον αριθμό έκτακτης ανάγκης, στον οποίο τηλεφωνείτε ακόμα και χωρίς μονάδες στο κινητό σας ή από καρτοτηλέφωνο χωρίς καν τηλεκάρτα», διευκρινίζει η κ. Κακαρούμπα στην «Κ»· «δεν απομακρύνεστε από το σημείο, περιμένετε εκεί, μαζί με το παιδί, να έρθει η βοήθεια». Αστραπιαία πρέπει να κινηθούν και οι κηδεμόνες, άπαξ και αντιληφθούν ότι το παιδί τους ή κάποιο προστατευόμενο μέλος, που ενδεχομένως αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ψυχικής ή σωματικής υγείας, αγνοείται. «Είναι μύθος ότι πρέπει να παρέλθει 24ωρο για να δηλώσεις την εξαφάνιση ατόμου, αυτό μπορεί να γίνει απευθείας στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και οι αστυνομικές αρχές υποχρεούνται να την κάνουν δεκτή». 

Τις πέντε κατηγορίες εξαφανίσεων διευκρινίζουν οι εκπρόσωποι του «Χαμόγελου του Παιδιού», Στέφανος Αλεβίζος και Γιάννης Αθανασόπουλος, σε βίντεο που ανήρτησαν χθες στην ιστοσελίδα τους. Η συνηθέστερη περίπτωση είναι οι φυγές εφήβων, στις οποίες προηγούνται τα κορίτσια που οργανώνουν μάλιστα τη φυγή τους με ψυχραιμία, εξ ου και έχουν πάντοτε μαζί τους ταυτότητα, χρήματα και ρούχα. Τα συνομήλικά τους αγόρια συνήθως κλείνουν την πόρτα πίσω τους, εν βρασμώ ψυχής. «Τα αγόρια παραμένουν στα πέριξ του σπιτιού, συχνά έχουν ακόμα και οπτική επαφή με αυτό και επιστρέφουν συντομότερα». Ακολουθούν οι εξαφανίσεις ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, που είναι πολύ περισσότερες απ’ όσες δηλώνονται. Το «Χαμόγελο» εσχάτως συνήψε σύμφωνο συνεργασίας επ’ αυτού με την Υπατη Αρμοστεία, για την αποτελεσματικότερη αναζήτηση των προσφυγόπουλων.

Επονται οι «γονικές αρπαγές» από τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια ή τη γονική μέριμνα του τέκνου. Το φαινόμενο είναι συχνό, η φωτογραφία του παιδιού δημοσιοποιείται μόνον όταν ο εισαγγελέας κρίνει ότι η ζωή του είναι σε κίνδυνο. «Αρπαγές από τρίτα άγνωστα πρόσωπα δεν έχει ποτέ καταγράψει η Ελληνική Αστυνομία», λέει κατηγορηματικά στην «Κ» ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του «Χαμόγελου», «στην Ελλάδα δεν υπάρχουν άσπρα και μαύρα βαν που απάγουν παιδιά, αυτό είναι αστικός μύθος».

Την προσοχή όλων μας εφιστούν τα στελέχη του «Χαμόγελου» έναντι των ανησυχητικών εξαφανίσεων που αφορούν μικρά παιδιά Δημοτικού ή μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους με προβλήματα υγείας. Μπορεί να είναι ένα νήπιο που ξαφνικά αφήνει το χέρι της μαμάς του στη λαϊκή ή ένα παιδί που μένει στην παιδική χαρά υπό την επίβλεψη κάποιου γνωστού, φεύγει απροειδοποίητα για το σπίτι, αλλά καθ’ οδόν χάνει τον προσανατολισμό του. Ο ψυχολόγος προτείνει να μαθαίνουμε στα παιδιά να μένουν σταθερά στο σημείο όπου χάθηκαν, αν τα πλησιάσει κάποιος ξένος να προκαλέσουν φασαρία, η οποία θα τραβήξει το βλέμμα των ανθρώπων γύρω, και σε περίπτωση ανάγκης να καλέσουν απευθείας 116000. Οι δε γονείς μπορούν πάντοτε να υποδεικνύουν στα παιδιά τους ένα σημείο συνάντησης, στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά…

* Η δημοσιοποίηση των amber alert παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξεύρεση εξαφανισμένων, όταν όμως έχει παρέλθει η ισχύς τους, αποτελεί αδίκημα. Ως εκ τούτου, συστήνεται προτού κοινοποιήσει κάποιος μια εξαφάνιση ανηλίκου, να εξακριβώσει ότι το εν λόγω παιδί εξακολουθεί να αγνοείται. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή