Πιστοποίηση σε 18 ΜΚΟ στις δομές φιλοξενίας

Πιστοποίηση σε 18 ΜΚΟ στις δομές φιλοξενίας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο οι 18 από τις 40 μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται εντός των δομών φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο σε όλη τη χώρα μπορούν από σήμερα να εισέρχονται στις δομές. Συνολικά, πάντως, μέχρι στιγμής 287 ΜΚΟ έχουν καταγράψει τα στοιχεία τους στο μητρώο, οι περισσότερες όμως δεν έχουν ολοκληρώσει την απαιτούμενη διαδικασία εγγραφής. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η προθεσμία υποβολής αιτήματος εγγραφής στο μητρώο «Ελληνικών και Ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)» για οργανώσεις που είχαν πιστοποιηθεί στο παλαιό μητρώο του υπουργείου Εσωτερικών εξέπνευσε χθες. Συνολικά 18 ΜΚΟ προσκόμισαν όλα τα αναγκαία έγγραφα εντός της προθεσμίας, ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Ευάγγελος Κωνσταντίνου, ειδικός γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων, οι περισσότερες μεγάλες οργανώσεις ολοκλήρωσαν την εγγραφή τους, οπότε δεν αναμένεται να προκύψουν λειτουργικά προβλήματα στις δομές. Υπάρχει πάντως η δυνατότητα να κατατεθούν τα απαραίτητα έγγραφα οποιαδήποτε στιγμή, προκειμένου να καταγραφεί πλήρως μια ΜΚΟ στο μητρώο.

Η διαδικασία πιστοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη και η πλήρης εγγραφή στο μητρώο είναι το πρώτο βήμα. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο αναμένεται να πιστοποιήσει τις ΜΚΟ που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, συνολικά 137 ΜΚΟ έχουν απλώς δημιουργήσει λογαριασμό στο μητρώο, 80 έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους σε πρώτη φάση και 70 βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου για την εγγραφή τους στη β΄ φάση (εκ των οποίων οι 18 μόνο δραστηριοποιούνται εντός δομών φιλοξενίας).

Η πλήρης εγγραφή αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δραστηριοποίηση εντός των δομών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου των ατόμων που εισέρχονται σε αυτές.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια πτήση προς το Αφγανιστάν όπου θα επιβιβαστούν αποκλειστικά Αφγανοί πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα και επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Για τον προγραμματισμό της διαδικασίας, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί περιορισμοί λόγω COVID-19, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, πραγματοποίησε χθες συνάντηση με τον πρέσβη του Αφγανιστάν, Mirwais Samadi, και τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, Gianluca Rocco. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή