Η τουαλέτα, χώρος μετάδοσης του κορωνοϊού

Η τουαλέτα, χώρος μετάδοσης του κορωνοϊού

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί πανδημίας πρέπει να προσέχουμε σε κάθε καθημερινή δραστηριότητα, ακόμη και όταν τραβάμε το καζανάκι. Με αυτή τη συνηθισμένη κίνηση, προειδοποιούν οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Γιανγκζού, μπορεί να δημιουργηθεί νέφος ιικών αερολυμάτων, το οποίο ανυψώνεται σε ύψος περίπου 1,5 μ. και εξακολουθεί να αιωρείται για όσο χρόνο χρειάζεται ώστε να το εισπνεύσει ο επόμενος χρήστης ή να μολύνει όλες τις επιφάνειες του λουτρού. Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Physics Of Fluids, επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται όχι μόνο από μολυσμένα σταγονίδια, αλλά και από τα κόπρανα. Η μοναδική λύση αποτροπής της λοίμωξης είναι να κλείνουμε το καπάκι της τουαλέτας και μετά να τραβάμε το καζανάκι, ή να φοράμε μάσκα όταν μπαίνουμε στο λουτρό.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ίδια επιθεώρηση, από την ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Δρικάκη του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, υποδεικνύει ότι η μάσκα προσώπου δεν προσφέρει απόλυτη προστασία, ιδίως όταν αυτός που τη φορά βήχει συχνά. Μικρά μεμονωμένα σταγονίδια σάλιου μπορεί να πεταχτούν από τις άκρες της μάσκας και να φθάσουν σε απόσταση ακόμη και ενός μέτρου. Ισραηλινοί ερευνητές, ωστόσο, εφηύραν μια επαναχρησιμοποιούμενη μάσκα προσώπου, η οποία αποστειρώνεται με τη θερμότητα που παράγεται από τον φορτιστή του κινητού. Η διαδικασία αποστείρωσης διαρκεί περί τα 30 λεπτά, εξηγεί ο καθηγητής Γιαΐρ Εϊν-Ελί, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Technion University της Χάιφα, τονίζοντας ότι η πρωτοποριακή μάσκα διαθέτει USB που συνδέεται με συνήθη φορτιστή κινητού τηλεφώνου, ώστε ένα εσωτερικό στρώμα της να θερμανθεί μέχρι τους 70 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία ικανή να σκοτώσει ιό.

Εδαφος κερδίζουν και στην Ευρώπη οι εφαρμογές για τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο περιβάλλον του χρήστη. Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία έχουν ήδη δημιουργήσει τέτοια συστήματα, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και η Βρετανία. Ωστόσο, πολλοί Ευρωπαίοι φοβούνται ότι οι εφαρμογές αυτές θα πυροδοτήσουν τη γέννηση κρατών – Μεγάλων Αδελφών ως προς την προστασία της ιδιωτικότητας.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή