Αυξάνει τον δανεισμό της η Γερμανία στα 218,5 δισ. ευρώ για το 2020

Αυξάνει τον δανεισμό της η Γερμανία στα 218,5 δισ. ευρώ για το 2020

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν σταματάει να εντυπωσιάζει το Βερολίνο με τη στροφή 180 μοιρών που έχει κάνει τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς για να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας εγκαταλείπει την πολιτική λιτότητας, το δόγμα του μηδενικού ελλείμματος και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, παρουσίασε τον δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Βερολίνου σε λιγότερο από τρεις μήνες, με στόχο να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης της γερμανικής οικονομίας, με τα οποία αναμένεται πως ο δανεισμός της θα φτάσει συνολικά τα 218,5 δισ. ευρώ.

Χαλάρωση

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Reuters, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συνόδευσε τις αποφάσεις του Βερολίνου με στίχους από ένα δημοφιλές ποπ τραγούδι της δεκαετίας του 1980. Παράλληλα, όμως, τόνισε πως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία έχει «τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αυτήν τη δημοσιονομική χαλάρωση επειδή φρόντισε να μειώσει το χρέος της τις καλές εποχές και τώρα είναι πολύ υγιή τα δημόσια οικονομικά της». 

Υπενθύμισε πως η Γερμανία επωφελείται από το ιστορικά χαμηλό κόστος του δανεισμού της γι’ αυτό και παρά τον πρόσθετο δανεισμό το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της δεν θα υπερβεί φέτος τα 9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, το χρέος της Γερμανίας θα ανέλθει φέτος περίπου στο 77% του ΑΕΠ της, σημειώνοντας, βέβαια, σημαντική αύξηση από το 60% του περασμένου έτους. Σε ό,τι αφορά το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα, αναμένεται φέτος να φτάσει το 7,25% όταν το περασμένο έτος ο γερμανικός προϋπολογισμός εμφάνισε πλεόνασμα 1,5%.

Χθες το Βερολίνο άντλησε  4,14 δισ. ευρώ από την έκδοση δεκαετών ομολόγων μολονότι η ζήτηση για τους τίτλους του γερμανικού δημοσίου φαίνεται να έχει μειωθεί. Οπως τονίζει το Bloomberg, η δημοπρασία υπερκαλύφθηκε σχεδόν δύο φορές, συγκριτικά λίγο δηλαδή ως προς τη ζήτηση που παραδοσιακά έχουν τα ασφαλή γερμανικά ομόλογα. Παράλληλα, η κυβέρνηση Μέρκελ σχεδιάζει να αντλήσει άλλα 62,5 δισ. ευρώ με την έκδοση ομολόγων.

Υφεση

Σκοπός του νέου δανεισμού είναι να αντιμετωπίσει τη βαθύτερη ύφεση στην οποία έχει βρεθεί η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας ανά τον κόσμο οδήγησε σε πτώση των γερμανικών εξαγωγών, αλλά και σε  αύξηση της ανεργίας.

Η γερμανική οικονομία είχε ήδη διολισθήσει σε ύφεση από το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Το τίμημα που κατέβαλε, όμως, για να ανακόψει τη μετάδοση της πανδημίας ήταν βαρύτατο. Η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας προκάλεσε πτώση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 2,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους.  Κι ενώ παραμένει η αβεβαιότητα για το κατά πόσον θα υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας και ποιος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπός του, οι εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους μιλούν ήδη για μείωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 6,5%. Μόνο μέσα στον Απρίλιο απολύθηκαν πάνω από 370.000 εργαζόμενοι. Το Βερολίνο είχε ήδη επιστρατεύσει περίπου 1,2 τρισ. ευρώ για τη στήριξη των γερμανικών επιχειρήσεων, ενώ στις αρχές Ιουνίου ο κυβερνητικός συνασπισμός συμφώνησε νέα δέσμη μέτρων, ύψους 130 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, τα μέτρα προβλέπουν προσωρινή μείωση του ΦΠΑ, επιταγές σε γερμανικά νοικοκυριά που έχουν παιδιά, ενέσεις κεφαλαίου στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, όπως και σε γερμανικές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν από πτώχευση, ακόμη και κίνητρα για την αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή