Εντάσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ για την ψηφιακή φορολογία

Εντάσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ για την ψηφιακή φορολογία

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη λύπη του για την απόσυρση των ΗΠΑ από τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για τη φορολόγηση των ψηφιακών υπηρεσιών εξέφρασε προ ολίγου με δήλωσή του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι.

«Λυπάμαι ιδιαίτερα για την κίνηση των ΗΠΑ να βάλουν φρένο στις διεθνείς συνομιλίες για τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας», είπε ο κ. Τζεντιλόνι. «Ελπίζω να είναι ένα  προσωρινό πισωγύρισμα και όχι το οριστικό τέλος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί μία παγκόσμια λύση που θα ωθήσει την φορολογία των επιχειρήσεων στον 21ο αιώνα – πιστεύουμε ότι η προσέγγιση των δύο πυλώνων του ΟΟΣΑ είναι σωστή. Αν όμως (μία λύση σε αυτό το πλαίσιο) αποδειχθεί ανέφικτη φέτος, έχουμε διασαφηνίσει ότι θα καταθέσουμε μία νέα πρόταση σε επίπεδο Ε.Ε. Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή στέκεται μαζί με όλα τα κράτη-μέλη που έχουν προχωρήσει με εθνικά μέτρα φορολόγησης ψηφιακών υπηρεσιών. Και αν χρειαστεί, θα αντιδράσουμε ενιαία».

Η τελευταία αναφορά αποτελεί έμμεση απάντηση στην αμερικανική απειλή επιβολής εμπορικών κυρώσεων σε χώρες που επιβάλλουν φόρους στη δραστηριότητα των ψηφιακών επιχειρήσεων στην επικράτειά τους. Σε επιστολή του προς τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν βρεθεί στο προσκήνιο της προσπάθειας για δίκαιη φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Βρετανία), ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έγραψε ότι οι συζητήσεις έχουν φτάσει «σε αδιέξοδο». Οι ΗΠΑ, τόνισε στην επιστολή του ο κ. Μνούτσιν, «εξακολουθούν να αντιτίθενται στη φορολόγηση των ψηφιακών υπηρεσιών και σε αντίστοιχα μονομερή μέτρα» και η επιβολή τέτοιων φόρων θα οδηγήσει σε «κατάλληλα, ανάλογου μεγέθους μέτρα» ως αντίδραση από την αμερικανική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή