Κοτόπουλο teriyaki

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 10΄, Ψήσιμο + Μαγείρεμα: 30΄

Πολλοί θεωρούν λανθασμένα ότι το teriyaki είναι το όνομα σάλτσας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ιαπωνική τεχνική ψησίματος υλικών μαριναρισμένων σε μείγμα από σάλτσα σόγιας, ρυζόκρασο και ζάχαρη.

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 4 μπούτια κοτόπουλου , ξεκοκαλισμένα
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα

  • 140 ml σάκε (γιαπωνέζικο αλκοολούχο ποτό από ρύζι)
  • 130 ml μίριν (γλυκό κρασί από ρύζι με περίπου 14% περιεκτικότητα σε αλκοόλ) ή λευκό, γλυκό κρασί
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 150 ml σάλτσα σόγιας
  • 280 ml ζωμός κοτόπουλου
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ

Διαδικασία

Σάλτσα: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το σάκε με το μίριν να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη σάλτσα σόγιας, τον ζωμό και το κορν φλάουρ, και ανακατεύουμε.

Κοτόπουλο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ. Αλείφουμε καλά τα μπουτάκια με το ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνουμε.

Λαδώνουμε τη σχάρα του φούρνου και κάτω από τη σχάρα βάζουμε ένα μεγάλο ταψί, ώστε να στάζουν εκεί τα υγρά. Βάζουμε τα μπούτια πάνω στη σχάρα και ψήνουμε για 7-8 λεπτά.

Τα γυρίζουμε και συνεχίζουμε για 6-7 λεπτά ακόμη ή μέχρι τα μπουτάκια να ψηθούν, χωρίς όμως να στεγνώσουν. (Αν δούμε ότι το κρέας παίρνει χρώμα πολύ γρήγορα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου, έτσι ώστε να προλάβει να ψηθεί, χωρίς να καεί εξωτερικά.)

Σε ένα μεγάλο τηγάνι που να χωράει τουλάχιστον τα 2 από τα 4 μπούτια βάζουμε τη σάλτσα να βράσει σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση, βάζουμε τα 2 μπούτια και κάθε λίγο τα γυρίζουμε, έτσι ώστε η σάλτσα να τα καλύψει από όλες τις πλευρές.

Μόλις αρχίσει να γίνεται σαν γλάσο και να κολλάει πάνω στο κοτόπουλο, το βγάζουμε από τη σάλτσα και επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα μπούτια. Σερβίρουμε το κοτόπουλο μέσα στη σάλτσα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή