Τραγανός γαύρος πανέ, με σκορδαλιά μαϊντανού

Τραγανός γαύρος πανέ, με σκορδαλιά μαϊντανού

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εύκολο / Προετοιμασία: 25΄, Τηγάνισμα: περίπου 20΄

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τα ψάρια

  • 800 γρ. φιλέτα γαύρου (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζ. καλαμποκάλευρο ή σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς, σε σκόνη
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σκορδαλιά μαϊντανού

  • 60 γρ. χωριάτικο ψωμί (προτιμότερο μπαγιάτικο), μουλιασμένο σε λίγο νερό και καλά στυμμένο
  • 40 γρ. φύλλα μαϊντανού
  • 1-2 σκελίδες σκόρδου
  • 40 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 60 ml χυμός λεμονιού
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Σκορδαλιά μαϊντανού: Χτυπάμε στον πολυκόφτη το ψωμί με τον μαϊντανό και το σκόρδο για 1-2 λεπτά.

Ρίχνουμε αλατοπίπερο, το ξίδι και το λεμόνι, συνεχίζοντας το χτύπημα και σταδιακά το ελαιόλαδο, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σφιχτή σάλτσα. Αδειάζουμε τη σκορδαλιά σε ένα μπολ και τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Ψάρια: Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο τόσο ώστε να καλύψει το σκεύος κατά το 1/4 και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Παράλληλα αναμειγνύουμε σε ένα πιάτο όλα τα υλικά εκτός από τα ψάρια.

Περνάμε τα ψάρια από το μείγμα, τα τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και τα τηγανίζουμε για περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας, ώστε να στραγγίξουν από το περιττό λάδι. Σερβίρουμε με βραστά φασολάκια και τη σκορδαλιά μαϊντανού.

Τι πίνουμε

Χωρίς προβληματισμούς: μια παγωμένη ρετσίνα!


Πού θα βρούμε φιλέτα ψαριού

Αρκετά ιχθυοπωλεία πλέον φιλετάρουν τα ψάρια που θα τους ζητήσουμε. Φαγκρί, τσιπούρα, λαβράκι είναι έτοιμα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα σε λίγα λεπτά. Καλό είναι να έχουμε τηλεφωνήσει ή  παραγγείλει νωρίτερα στο ιχθυοπωλείο, ειδικά αν είναι ημέρα αιχμής, όπως το Σάββατο.

Ενδεικτικά, μερικά από τα ψαράδικα που φιλετάρουν είναι ο «Μυτιληνιός» στου Ζωγράφου, το «Fish Point» στο Παγκράτι, το «Ψαράκι στη σχάρα» στον Άγιο Δημήτριο και στην Καισαριανή, ο «Ιχθύς» στα Βριλήσια και στο Χαλάνδρι. Πολλά από αυτά συσκευάζουν τα φιλέτα σε συσκευασία vacuum, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να τα κρατήσουμε φρέσκα περισσότερο.

Στο σούπερ μάρκετ, επίσης, εκτός από τα κατεψυγμένα φιλέτα γλώσσας, πέρκας, μπακαλιάρου, τόνου, κ.λπ., βρίσκουμε κατεψυγμένα φιλέτα γαύρου και σαρδέλας. Μεγαλύτερη ποικιλία φιλεταρισμένων ψαριών, όπως σαργό και κοκκινόψαρο, βρίσκουμε στις αλυσίδες καταστημάτων με ψάρια και θαλασσινά (π.χ. Corealis, Θαλάσσιος Κόσμος).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή