Ολλανδία: Ντετέκτιβ φέρεται να βρήκε τα ίχνη πίνακα του Βαν Γκογκ που κλάπηκε τον Μάρτιο

Ολλανδία: Ντετέκτιβ φέρεται να βρήκε τα ίχνη πίνακα του Βαν Γκογκ που κλάπηκε τον Μάρτιο

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας ιδιωτικός ντεντέκτιβ με ειδίκευση στην εύρεση χαμένων έργων τέχνης, δήλωσε ότι έλαβε δύο φωτογραφίες, που αποδεικνύουν «την ύπαρξη» ενός κλεμμένου πίνακα του σπουδαίου Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Το έργο του 1884 με την ονομασία «Ανοιξιάτικος Κήπος» κλάπηκε από ένα μουσείο κοντά στο ανατολικό τμήμα του Άμστερνταμ στα τέλη Μαρτίου, το οποίο είχε κλείσει λόγω των έκτακτων μέτρων που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Άρθουρ Μπραντ, αυθεντία στην ανακάλυψη χαμένων έργων τέχνης και γνωστός ως «ο Ιντιάνα Τζόουνς του κόσμου της τέχνης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι πριν λίγες ημέρες έλαβε δύο φωτογραφίες από άγνωστο αποστολέα, που δείχνουν τον κλεμμένο πίνακα, η αξία του οποίου μάλιστα κοστολογείται στα έξι εκατομμύρια ευρώ.

Παρότι δεν εξήγησε πως οι επίμαχες φωτογραφίες έφτασαν στα χέρια του, δήλωσε ότι αντιπροσωπεύουν τις πρώτες ενδείξεις, ότι «ο πίνακας βρίσκεται ακόμη εν ζωή», τονίζοντας ότι συχνά οι κλέφτες καταστρέφουν έργα μεγάλης αξίας, λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν αναφορικά με την πώληση τους. Σύμφωνα με τον Μπράντ, σε μία από τις φωτογραφίες διακρίνεται μία λεπτομέρεια στον πίνακα που αποδεικνύει την αυθεντικότητα του, ενώ αμφότερες οι φωτογραφίες παρουσιάζουν τη δημιουργία του Βαν Γκογκ δίπλα σε ένα φύλλο των New York Times με ημερομηνία 30 Μαΐου 2020.

Επίσης, στις φωτογραφίες παρουσιάζεται και ένα βιβλίο, που στο εξώφυλλο του φιγουράρει ένας Ολλανδός διαρρήκτης, ο οποίος είχε κλέψει δύο πίνακες του μεγάλου δημιουργού από το Μουσείο Βαν Γκογκ του Άμστερνταμ το 2002. Σύμφωνα με τον ερευνητή, αυτή είναι ίσως μία προσπάθεια από την πλευρά των κλεφτών να εμπλέξουν το συγκεκριμένο πρόσωπο και στην τωρινή κλοπή, όμως ο τελευταίος βρισκόταν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της, διευκρινίζει ο Μπραντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή