2,5 δισ. ευρώ στην Αυτοδιοίκηση

2,5 δισ. ευρώ στην Αυτοδιοίκηση

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ψηφίδα στο γενικότερο παζλ που θέλει να φτιάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί η παρουσίαση του χθεσινού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» που στοχεύει στη δημιουργία 40.000 νέων θέσεων εργασίας. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε χθες στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου έγινε η παρουσίαση από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, κάνοντας λόγο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. «Το εμβληματικό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” είναι ένας οδικός χάρτης ανάπτυξης, αλλά και ταυτόχρονα ένας οδικός χάρτης κοινωνικής φροντίδας. Είναι η πυξίδα που ορίζει τους δρόμους, ώστε η Αυτοδιοίκηση να γίνει μοχλός επανεκκίνησης της οικονομίας μας. Αλλά, ταυτόχρονα, είναι και πυλώνας του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Ελλάδα του 21ου αιώνα», τόνισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Βάσει του σχεδιασμού τα επόμενα χρόνια θα επενδυθούν 2,5 δισ. ευρώ με στόχο να αποτελέσουν τον αιμοδότη χιλιάδων έργων σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών με κάλυψη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συνδράμει με 1,5 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός, όπως προαναφέρθηκε, ενέταξε το πρόγραμμα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, όπου μαζί με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία θα μπορέσει να πυροδοτήσει την ανάπτυξη. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κυριολεκτικά στρατηγικό. Μαζί με τους εθνικούς πόρους, μαζί με τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ, μαζί με το εμβληματικό Ταμείο της επόμενης γενιάς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Next Generation E.U., το οποίο και θα ξεκινήσουμε να το συζητάμε αύριο στη Σύνοδο Κορυφής, μαζί με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, όλοι αυτοί οι χρηματοδοτικοί πόροι μαζί, συντονισμένα και με στρατηγικό σχεδιασμό, έχουν την ευκαιρία να αναδιαμορφώσουν, αλλά και να συνδιαμορφώσουν το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση

Το πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών, που έχει ορίζοντα το 2023, συμβάλλει στην υλοποίηση των στρατηγικών αναπτυξιακών στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και για την ανάκαμψη μετά την πανδημία. Θα εστιάσει σε έργα υποδομών και πολιτικής προστασίας, στην ψηφιακή σύγκλιση, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω μιας πολιτικής κοινωνικής στήριξης και έμπρακτης αλληλεγγύης.

Παράλληλα, στο «Αντώνης Τρίτσης» θα ενταχθούν περισσότερα από 450 έργα που είχε αμελήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, τα οποία έπειτα από τη συμβασιοποίησή τους θα κοστίσουν 650 εκατομμύρια ευρώ. Ο πρωθυπουργός ανάμεσα στα άλλα τόνισε πως τον ενδιαφέρει η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να αποκτήσει «πραγματική οργανωτική και διοικητική αυτοτέλεια». Σημείωσε δε πως στόχος είναι μία «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση», η οποία μέχρι το τέλος του χρόνου θα έρθει με μια εμβληματική μεταρρύθμιση, την οποία θα έχουμε κάνει νόμο του κράτους έπειτα από διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση πριν από το τέλος του χρόνου.

Ενδιαφέροντα ήταν, πάντως, και τα πολιτικά μηνύματα που έστειλε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του. Αφενός ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «προσωπικά –και νομίζω το έχω αποδείξει αυτό– αδιαφορώ παντελώς για την κομματική προέλευση του κάθε τοπικού άρχοντα. Με ενδιαφέρει, ωστόσο, η αφοσίωση, το μεράκι του για τον τόπο του και τους συμπολίτες του», είπε. Στο κλείσιμο δε, επεφύλασσε ειδική μνεία στην εμβληματική αναφορά της Κεντροαριστεράς, τον Αντώνη Τρίτση, που έδωσε το όνομά του στο έργο. «Κλείνω, με μία συμβολική αντίστιξη: Πριν από 30 χρόνια, ως υποψήφιος δήμαρχος, ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης παρουσίαζε το πρόγραμμά του με αιχμή την ίδρυση Δημοτικού Αναπτυξιακού Ταμείου για την αναβάθμιση της ζωής της πόλης και των πολιτών», προσθέτοντας πως «αυτό το όραμα τώρα κάνουμε πράξη, αγκαλιάζοντας, μάλιστα, ολόκληρη την Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή