Ωθηση στις συνομιλίες για ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου

Ωθηση στις συνομιλίες για ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πολιτική βούληση της Αθήνας η χθεσινή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο να καταλήξει σε συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες μετέφερε στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Εγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι σε μια συνάντηση η οποία διήρκεσε πάνω από μία ώρα, ενώ στη συνέχεια συζήτησαν για όλες τις προκλήσεις της ευρύτερης περιοχής με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Πρακτικά, η Ελλάδα επιταχύνει τις συζητήσεις με την Αίγυπτο για οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), με σκοπό να ακυρώσει στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο, με βάση το οποίο η Αγκυρα προετοιμάζεται για έρευνες λίγα μίλια ανατολικά από την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κάρπαθο.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε χθες, κατά την αποχώρησή του από την Αίγυπτο, ότι συζήτησε με τον ομόλογό του «για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα. Τέλος, ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου». Πού έχει μείνει το «νήμα» της διαπραγμάτευσης είναι κάτι για το οποίο οι δύο πλευρές διατηρούν αρκετά διαφορετικές προσεγγίσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος δεν επιθυμεί συζήτηση με βάση το Καστελλόριζο, προτιμώντας να προηγηθεί ελληνοτουρκική συμφωνία γι’ αυτό. Εν ολίγοις, επιθυμεί τμηματική συμφωνία που θα εξαιρεί το Καστελλόριζο.

Ο κ. Δένδιας με άρθρο του στην εφημερίδα «Αχραμ», το οποίο δημοσιεύθηκε χθες, χρησιμοποίησε αρκετά σκληρή γλώσσα για την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για «επεκτατική και αναθεωρητική Τουρκία που υπονομεύει τη περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, όπως και την ειρήνευση στη Λιβύη, που επιχειρεί να προωθήσει η πλέον πρόσφατη πρόταση του προέδρου Αλ Σίσι, την οποία η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες της περιοχής χαιρέτισε. Προσπαθεί να ποδηγετήσει τον αραβικό κόσμο σύμφωνα με τις δικές της “ηγεμονικές” επιδιώξεις. Δημιουργεί προβλήματα σε όλους της τους γείτονες – παραβιάζοντας την κυριαρχία της Λιβύης, της Συρίας, της Κύπρου».

Τηλεφωνική επικοινωνία

Σημειώνεται ότι χθες, μια ημέρα μετά την επιστροφή του από το Ισραήλ, όπου είχε κατά γενική ομολογία εξαιρετικά επιτυχημένες επαφές με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μοχάμαντ Στάγιεχ, τον οποίο και ουσιαστικά καθησύχασε για τη στάση της Ελλάδας στις πρόσφατες συζητήσεις για το καθεστώς της Δυτικής Οχθης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και «την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας, ενώ στο πλαίσιο των επόμενων βημάτων στη διαδικασία επίλυσης του Μεσανατολικού «επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, που αποτελούν και θέσεις της Ε.Ε., υπέρ της λύσης των δύο κρατών, που θα συμβιώνουν ειρηνικά, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή