Πομπέο: «Προδότης» ο Τζον Μπόλτον – Τραμπ: «Αρρωστο κουτάβι που με εκδικείται»

Πομπέο: «Προδότης» ο Τζον Μπόλτον – Τραμπ: «Αρρωστο κουτάβι που με εκδικείται»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστάτωση έχει προκαλέσει το βιβλίο του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, στο οποίο αποκαλύπτεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιδίωξε τη βοήθεια του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ για να κερδίσει την επανεκλογή του, κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης τον Ιούνιο του 2019 – μία κατηγορία – καταπέλτης. 

Η επίσημη κυκλοφορία του βιβλίου, που τιτλοφορείται The Room Where It Happened: A White House Memoir («Το δωμάτιο όπου έγινε: Απομνημονεύματα από τον Λευκό Οίκο»), αναμένεται την 23η Ιουνίου και έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση του Τραμπ, που την Τρίτη προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για να εμποδίσει την κυκλοφορία του.

Στο βιβλίο, εκτενή αποσπάσματα του οποίου προδημοσιεύθηκαν στον αμερικανικό Τύπο τις τελευταίες ημέρες, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, που αποπέμφθηκε από τον Λευκό Οίκο τον Σεπτέμβριο – έπειτα από 17 μήνες στον ρόλο του συμβούλου εθνικής ασφαλείας- παρουσιάζει έναν Ντόναλντ Τραμπ ανίδεο για βασικά πράγματα, με μόνο ένα πράγμα στο μυαλό του, την επανεκλογή του, παντελώς αδιάφορο για το αν θα θέσει σε κίνδυνο τις ΗΠΑ για να την εξασφαλίσει.

Σε χθεσινό tweet του, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον Μπόλτον «άρρωστο κουτάβι» που γράφει «ψέματα και κατασκευασμένες ιστορίες που έχουν σκοπό να με κάνουν να φαίνομαι κακός, για να με εκδικηθεί που τον απέλυσα». 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, από την πλευρά το κατήγγειλε χθες Πέμπτη τα «ψέματα» του Μπόλτον.

«Είναι λυπηρό όσο και επικίνδυνο το ότι ο τελευταίος δημόσιος ρόλος του Τζον Μπόλτον είναι αυτός του προδότη ο οποίος βλάπτει την Αμερική παραβιάζοντας την ιερή εμπιστοσύνη του λαού της», ανέφερε ο Πομπέο σε γραπτή τοποθέτησή του.

«Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, όμως (κρίνοντας) από τα αποσπάσματα που προδημοσιεύθηκαν, ο Τζον Μπόλτον διαδίδει πολλά ψέματα, είτε πρόκειται για μισές αλήθειες ή για πράγματα εντελώς αντίθετα στην αλήθεια», πρόσθεσε ο Πομπέο.

Δεν διέψευσε ωστόσο συγκεκριμένα τα αποσπάσματα του βιβλίου του Μπόλτον που αφορούν τον ίδιο: σύμφωνα με αυτά, ο Πομπέο είχε κρίνει σε μία αξιομνημόνευτη περίπτωση το 2018, απευθυνόμενος στον τότε σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, ότι ο ένοικος του Λευκού Οίκου δεν εκστόμιζε παρά «βλακείες».

Αφηγείται επίσης ότι ο Πομπέο, ο οποίος δημοσίως επιδεικνύει πάντα πίστη στον Ρεπουμπλικάνο δισεκατομμυριούχο, τον επικρίνει με σφοδρότητα πίσω από την πλάτη του.

Σύμφωνα με το βιβλίο του Μπόλτον, είχε πει κατ’ ιδίαν ότι η στρατηγική του μεγιστάνα για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα, την οποία επίσημα δεν έχει πάψει να υπερασπίζεται, στην πραγματικότητα δεν είχε «καμία πιθανότητα επιτυχίας» εξαρχής.

Ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας φέρεται ακόμη να είπε, αφού άκουσε μια εμπιστευτική συζήτηση του Τραμπ, πως «παραλίγο να πάθει καρδιακή ανακοπή» εξαιτίας όσων έλεγε ο μεγιστάνας των ακινήτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή