Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής με μια δυναμική σύμπραξη

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής με μια δυναμική σύμπραξη

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ξεχωριστό τρόπο θα γιορταστεί εφέτος η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στη Θεσσαλονίκη. Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και η ΜOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης συμμετέχουν σε μια κοινή καλλιτεχνική δράση, με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πολιτισμού – Τουρισμού του δήμου. Είναι μια ευρεία σύμπραξη που περιλαμβάνει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Στο αίθριο του Μουσείου, 40-50 μουσικοί της κάθε ορχήστρας, τηρώντας τις αποστάσεις, θα δημιουργήσουν «ένα μουσικό μωσαϊκό με αγαπημένα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου». Η δράση θα προβληθεί σε τηλεοπτικά και διαδικτυακά ΜΜΕ, στις 21 Ιουνίου.

«Ο εορτασμός της φετινής Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής με όλα τα μουσικά σύνολα της πόλης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, αποτελεί μία ιδιαιτέρως σημαντική στιγμή για την ΚΟΘ, τη Θεσσαλονίκη και τη μουσική», λέει στην «Κ», η καλλιτεχνική διευθύντρια της ΚΟΘ, αρχιμουσικός Ζωή Τσόκανου. «Δεδομένων των όσων βιώνουμε όλοι τους τελευταίους μήνες στην καθημερινότητά μας, αυτή η καθιερωμένη γιορτή της μουσικής αποκτά εφέτος μια εντελώς διαφορετική διάσταση. Αναμφισβήτητα, θα λείψει από όλους μας το χειροκρότημα και η ζωντάνια του κοινού, όμως αυτή η συνεύρεση των μουσικών δυνάμεων της Θεσσαλονίκης στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας, πως οι μουσικοί είναι εδώ και η μουσική παραμένει ζωντανή».

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής με μια δυναμική σύμπραξη-1

Λήψη από την πρόβα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στο αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (φωτ ΝΙΚΟΣ ΖΗΣΙΑΔΗΣ).

Η ΚΟΘ θα ερμηνεύσει το θριαμβευτικό φινάλε από τη «Μουσική για τα βασιλικά πυροτεχνήματα» του Χέντελ, υπό τη διεύθυνση της Ζωής Τσόκανου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου θα παρουσιάσει τον «Τελετουργικό χορό της φωτιάς» από το μπαλέτο «Ο μάγος έρωτας» του Μανουέλ ντε Φάγια, υπό τη διεύθυνση της Λίζας Ξανθοπούλου, η Φιλαρμονική του Δήμου θα χαρίσει ιταλικές μελωδίες με τίτλο «Viva Italia» υπό τη διεύθυνση του Κλεάνθη Ζαρίμπα, ενώ η MOYSA θα παρουσιάσει δύο ελληνικούς χορούς, τους «Μήλο μου κόκκινο» και «Κοφτός», υπό τη διεύθυνση του Θοδωρή Παπαδημητρίου.

«Για την ΚΟΘ, η δράση αυτή σηματοδοτεί την επανέναρξη  λειτουργίας της ορχήστρας στην κανονικότητα ενός συμφωνικού συνόλου, γεγονός που μας γεμίζει έντονα συναισθήματα, λαχτάρα και προσμονή», λέει η Ζωή Τσόκανου. «Συνεχίζουμε, λοιπόν, να κάνουμε με οποιονδήποτε τρόπο μουσική και ευχαριστούμε τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την ευκαιρία που μας έδωσε να συμμετάσχουμε σε αυτή την όμορφη πρωτοβουλία!». Από το ΕΤΟΣ της ΚΟΘ θα αγοραστούν είδη πρώτης ανάγκης για το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο, έναντι συγγενικών δικαιωμάτων των μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων της ΚΟΘ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή