Μ. Τσαβούσογλου: Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα

Μ. Τσαβούσογλου: Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανακίνηση της πάγιας τουρκικής θέσης περί ελληνικών νησιών χωρίς υφαλοκρηπίδα προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεοπτικό σόου όπου παρουσίασε, μάλιστα, χάρτες οι οποίοι απεικόνιζαν τις ελληνικές και τις τουρκικές απόψεις.

«Τώρα η Ελλάδα λέει πως τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. Κι εμείς λέμε πως κάθε νησί δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα. Κυρίως τα νησιά τα οποία είναι μακριά από την ηπειρωτική χώρα και είναι κοντά στην Τουρκία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα», είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

Μάλιστα, στη συνέχεια έδειξε στην οθόνη τον χάρτη της Σεβίλλης, ο οποίος απεικονίζει το Καστελλόριζο να έχει πλήρη επήρεια στην Ανατολική Μεσόγειο και μέσω αυτής της προβολής τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες να συνορεύουν με τις κυπριακές. Στον χάρτη που πρόβαλε ο κ. Τσαβούσογλου οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας παρουσιάζονται με κόκκινο χρώμα.

«Η Ελλάδα ισχυρίζεται πως το Καστελλόριζο με έκταση δέκα τετραγωνικών χιλιομέτρων, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Κας, μπορεί να διαθέτει θαλάσσια έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων», είπε ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Προσπαθούν να αφήσουν σε εμάς μια περιοχή, αυτή με τα κόκκινα. Εμείς λέγαμε πως αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί, η Ελλάδα είχε αυτά τα όνειρα. Το Καστελλόριζο είναι σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από εμάς και από την Ελλάδα απέχει 570 χιλιόμετρα».

Εν συνεχεία ο κ. Τσαβούσογλου έδειξε τον χάρτη της τουρκικής άποψης, που ουσιαστικά εμπεριέχει τις προβολές του τουρκολιβυκού μνημονίου, οι οποίες αντιμετωπίζουν Κρήτη, Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο ως νησιά που δεν έχουν δικαιώματα σε καμία υφαλοκρηπιδα, παρά μόνο σε 6 ναυτικά μίλια αιγιαλίτιδας ζώνης.

«Εμείς καθορίσαμε και τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας. Δείτε όμως τη γραμμή αυτή, εμείς στα νησιά αυτά, δώσαμε χωρικά ύδατα έξι μιλίων. Αυτό είναι το σωστό. Εδώ τα νησιά μπορούν να έχουν χωρικά ύδατα αλλά όχι υφαλοκρηπίδα», είπε ενδεικτικά ο κ. Τσαβούσογλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή