Κλείνουν «πληγές» στη Μάνδρα

Κλείνουν «πληγές» στη Μάνδρα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στα ρέματα της Μάνδρας ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, με στόχο να κλείσει αυτό το κεφάλαιο μέσα στο καλοκαίρι. Το ενδιαφέρον είναι ότι, στην περίπτωση ενός παράνομου μαντρότοιχου στο ρέμα Σούρες, το κλιμάκιο της Αποκεντρωμένης ανακάλυψε ότι… αυτός είχε σχεδόν εγκιβωτιστεί από τα πρόσφατα έργα διευθέτησης που έγιναν από συνεργεία της Περιφέρειας, ενδεικτικό της έλλειψης συνεννόησης ανάμεσα στις συνεργαζόμενες σε διαφορετικά επίπεδα της Αυτοδιοίκησης υπηρεσίες. Σε ένα μήνα θα ανατεθεί ένα νέο πρόγραμμα κατεδαφίσεων, που θα περιλαμβάνει πολεοδομικά αυθαίρετα στην Ανατολική Αττική και παράνομες κατασκευές στο ρέμα Πικροδάφνης και σε κάποιες δασικές περιοχές.

Η «μαύρη» λίστα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης περιλάμβανε 27 αυθαίρετα στα ρέματα Σούρες, Αγία Αικατερίνη και Σκυλόρεμα, από μάντρες και επιχωματώσεις μέχρι κανονικά σπίτια. Ολα καταγράφηκαν μετά την καταστροφή από την πολεοδομία Ελευσίνας και κατόπιν οι υποθέσεις εστάλησαν στο ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Αμφισβητήσεων), όπου οριστικοποιήθηκαν. Βέβαια, μπορεί η μπουλντόζα να μην τα βρει όλα στη θέση τους, όχι μόνο λόγω… τοπικών μετακινήσεων, αλλά επειδή ορισμένοι από τους αυθαιρετούντες έσπευσαν να τα κατεδαφίσουν με ίδια μέσα προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με τα έξοδα κατεδάφισης.

Οι πρώτες, πιο επείγουσες κατεδαφίσεις έγιναν το 2018. Οι υπόλοιπες ξεκίνησαν στις 27 Μαΐου – επρόκειτο να είναι 14, αλλά εν τω μεταξύ δύο πραγματοποιήθηκαν από τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων (ώστε να μην τους χρεωθεί το κόστος), ενώ σε ακόμα μία περίπτωση ο ιδιοκτήτης κατεδάφισε το τμήμα που ήταν στο ρέμα και νομιμοποίησε το υπόλοιπο. Ηδη κατεδαφίστηκε μια μάντρα, ολοκληρώθηκε το ξεμπάζωμα ενός σημείου του ρέματος, ενώ την Παρασκευή κατεδαφίστηκε και η πρώτη από τις 6 κατοικίες που απέμειναν μέσα στο ρέμα. Να σημειωθεί ότι όλες οι κατεδαφίσεις χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο.

Οπως πάντα, και αυτή η περίπτωση κατεδαφίσεων είχε τα τραγελαφικά της. Το κλιμάκιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που παρακολουθεί το έργο, ανακάλυψε ότι στην περίπτωση μιας μάντρας στο ρέμα Σούρες, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια εργασίες διευθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας, αντί να ειδοποιηθεί η Αποκεντρωμένη να επισπεύσει ή ο ανάδοχος του έργου να την κατεδαφίσει ο ίδιος, η μάντρα… σχεδόν ενσωματώθηκε στην κατασκευή από συρματοκιβώτια και τώρα δεν μπορεί να κατεδαφιστεί χωρίς να τους προκαλέσει ζημιά.

Η επόμενη δυσκολία θα απαντηθεί μεθαύριο Δευτέρα, όταν θα πρέπει να ξεκινήσει η κατεδάφιση κτιρίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τρύφωνος Θαλασσινού (εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών). Στο σημείο υπάρχουν δύο κτίρια, το θέμα είναι όμως αν το δεύτερο μπορεί να σταθεί στατικά μετά την κατεδάφιση του πρώτου, που βρίσκεται στην κοίτη του ρέματος.

Γενικά, την τελευταία πενταετία η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έχει αναδειχθεί στην πιο ενεργή στην Ελλάδα σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε ρέματα, δάση και αιγιαλούς (μαζί με την Αποκεντρωμένη Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου), κάτω από αντιδράσεις και συνθήκες πολεοδομικού… παραλογισμού. Στα μέσα Ιουλίου θα αναθέσει μια νέα εργολαβία, ύψους 223.000 ευρώ, για την Ανατολική Αττική, που περιλαμβάνει πολεοδομικά αυθαίρετα, κάποια δασικά και το ρέμα της Πικροδάφνης. Επίσης, προετοιμάζεται για την προκήρυξη μεγάλου διαγωνισμού, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ (με χρηματοδότηση πάντα από το Πράσινο Ταμείο), για κατεδαφίσεις το 2021-2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή