Θεωρείο (21/06/2020)

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβάθμιση της Βουλής

Μία ξεχωριστή δυνατότητα «κρύβει» το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε υπό τον τίτλο «Ενιαίο κείμενο Δικονομίας για το Ελεγκτικό Συνέδριο». Το άρθρο 343 του νομοσχεδίου αυξάνει καθοριστικά τις αρμοδιότητες της Βουλής, η οποία πλέον θα έχει το δικαίωμα, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, να ζητήσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο «να δοθεί προτεραιότητα σε ορισμένους από τους προγραμματισθέντες ελέγχους» ή «ακόμα να εκφράζει ενδιαφέρον για τη διενέργεια και άλλων ελέγχων με αντικείμενο αδυναμίες στα συστήματα δημόσιας διαχείρισης». Πρόκειται για μία σημαντική καινοτομία που έγινε κατόπιν διαβουλεύσεων του προέδρου Κώστα Τασούλα, του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά και του νομομαθούς υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Η ενίσχυση μάλιστα των αρμοδιοτήτων της Βουλής έγινε δεκτή διακομματικά.

Μασάζ στον ομόλογο 

Μένω στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος είχε εντός της εβδομάδας επικοινωνία με τον Αυστριακό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σομπότκα. Οι δύο άνδρες συνδέονται με φιλία και συζήτησαν για περίπου μισή ώρα για μία σειρά θεμάτων, όπως η πανδημία, η αυστριακή στήριξη στον Εβρο και η τουρκική προκλητικότητα. Αυτό που ωστόσο έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η συζήτηση για το πακέτο της Κομισιόν. Οι Αυστριακοί ως γνωστόν ανήκουν στους  «τσιγκούνηδες» της Ε.Ε. και ο Τασούλας πέρασε με τον τρόπο του το μήνυμα πως η Ευρώπη βρίσκεται σε μία καμπή που χρειάζεται θάρρος και γενναίες αποφάσεις. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η συνομιλία με τον Αυστριακό έγινε παραδοσιακά μέσω τηλεφώνου, καθώς ο πρόεδρος δεν είναι της τηλεδιάσκεψης αλλά της… τηλεφωνοδιάσκεψης.

Δύο λίστες

Η δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. συνήθως γκρινιάζει. Αλλες φορές δικαίως και άλλες αδίκως. Στην περίπτωση, ωστόσο, της περίφημης πλέον λίστας για τα ποσά που δόθηκαν στα ΜΜΕ, δρα υποστηρικτικά προς το Μαξίμου. Δηλαδή, ναι μεν τάσσονται υπέρ του να δοθούν τα ποσά στη δημοσιότητα, αλλά σε αντίστιξη με εκείνα που έδινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πηγή μου, η οποία ανήκει σε αυτή την τάση μου έλεγε πως «δεν μπορούν οι συριζαίοι να μας κουνάνε το δάχτυλο» όταν «μοίραζαν αφειδώς χρήμα μέσω ΔΕΚΟ». Η σκέψη μάλιστα δεν φαίνεται κακή στο Μαξίμου που την επεξεργάζεται σοβαρά ώστε να δοθούν… δύο λίστες μαζί. Και της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρατηρητήριο… Πρεσπών

Μένω στη δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. που δεν λέει να ξεπεράσει τις Πρέσπες. Προφανώς και ισχύει και για αυτούς το pacta sunt servanda, αλλά θεωρούν πως δεν μπορεί να ισχύει μόνο για την Αθήνα αλλά και για τα Σκόπια. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ζητούν πιο στενό μαρκάρισμα στη Βόρεια Μακεδονία για το αν τηρούνται τα συμφωνηθέντα και αν εφαρμόζονται στην πράξη τα όσα υπεγράφησαν στις Πρέσπες.

Η ατάκα Μητσοτάκη

Ενα ωραίο περιστατικό μού μετέφεραν που σημειώθηκε κατά την επίσκεψη στο Ισραήλ. Κάθε υπουργός συνομιλούσε με τον ομόλογό του, με εξαίρεση τον Κωστή Χατζηδάκη που συνομίλησε με τρεις που είχαν αντίστοιχα χαρτοφυλάκια. «Μεγάλο portofolio» σχολίασε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός…

Η κλεψύδρα του Νετανιάχου

Μένω στο Ισραήλ για ένα ακόμα χαριτωμένο περιστατικό. Οταν ξεκίνησε η παρουσίαση για τις smart cities, ο αρμόδιος Ισραηλινός είπε πως θα μιλήσει για… δέκα λεπτά. Μόλις το άκουσε αυτό ο Νετανιάχου τον… μάζεψε λέγοντας πως μία ιδανική παρουσίαση κρατά πάντα τέσσερα λεπτά. Οπερ και εγένετο.

Το δώρο του Γάλλου ΥΠΕΞ

Σε τρεις ηπείρους βρέθηκε μέσα σε λίγες ημέρες ο Νίκος Δένδιας. Ευρώπη, Ασία και τελευταίος σταθμός Αφρική ήταν τα ταξίδια του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Σε διπλωματικό επίπεδο πήγαν καλά. Σε ένα όμως πήρε και προσωπικό δώρο. Στο Παρίσι συγκεκριμένα ο Γάλλος ομόλογος του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν του έκανε δώρο μία γραβάτα Hermes  στο αγαπημένο του χρώμα: το μπλε…

Στο Προεδρικό ο Μ. Σχοινάς

Το εγκώμιο του Μαργαρίτη Σχοινά έπλεξε εντός της εβδομάδας το Politico αναφερόμενο στο πρότζεκτ «Η Ευρώπη της Υγείας» που προωθεί ο  Ελληνας επίτροπος. Η ατάκα μάλιστα που επέλεξε για να σκιαγραφήσει την πολιτική μετεξέλιξη του αντιπροέδρου της Επιτροπής, σε σχέση με τον ρόλο που είχε πριν ως εκπρόσωπος, είναι πως πριν «έκανε την πολιτική σλόγκαν, ενώ τώρα καλείται να κάνει το σλόγκαν πολιτική». Ο Σχοινάς αναμένεται αρχές Ιουλίου να βρίσκεται στην Ελλάδα. Αρχικά στην Πάτρα, καλεσμένος του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, ενώ στην Αθήνα θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Ο στρατηγός Μηταράκης

Ενα… ξεχωριστό περιστατικό συνέβη την Παρασκευή το πρωί στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης βρέθηκε στο Πεντάγωνο, προφανώς για συνάντηση με τον υπουργό. Κατά την είσοδό του στον χώρο, τον συνόδευε ένας ένστολος για να του δείξει προς τα πού να πάει. Το ωραίο ήταν, όμως, ότι καθώς περπατούσε ακούγονταν παντού… προσοχές, με τον… στρατηγό Μηταράκη να κάνει νεύμα πως δεν θέλει τέτοιες τιμές, παρότι έδειχνε να τις… απολαμβάνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή