Κλείνουν μεγάλες συμφωνίες στην κτηματαγορά

Κλείνουν μεγάλες συμφωνίες στην κτηματαγορά

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο στοίχημα καλείται να κερδίσει τις επόμενες εβδομάδες η αγορά ακινήτων, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τη βούληση των επενδυτών να προχωρήσουν σε νέες συναλλαγές για σημαντικά ακίνητα. Εντός της εβδομάδας ξεκίνησε η διαδικασία για την πώληση του ιστορικού κτιρίου στην οδό Χρήστου Λαδά, το οποίο στέγαζε επί δεκαετίες τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Πρόκειται για ένα ακίνητο, το οποίο ανήκει πλέον στη Sodia Capital Management, η οποία ελέγχει το πακέτο Jupiter, που πουλήθηκε από την Alpha Bank το 2018, αντί 337 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ακίνητο της Χρήστου Λαδά, συνολικής επιφάνειας 4.000 τ.μ., αποτιμάται σε περίπου 8 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές αναμένεται να κατατεθούν έως το τέλος Ιουλίου. Οπως προκύπτει, η εξαιρετική τοποθεσία του ακινήτου, που το καθιστά κατάλληλο ακόμα και για μετατροπή σε ξενοδοχείο, αναμένεται να προσελκύσει αρκετούς ενδιαφερόμενους επενδυτές. Εκτός από το συγκεκριμένο ακίνητο, η Sodia έχει προς πώληση ή προς πλειστηριασμό συνολικά 53 ακίνητα, αξίας 38 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 21 εμπορικά καταστήματα, 13 κατοικίες, 11 γραφεία (τα περισσότερα εκ των οποίων είναι οριζόντιες ιδιοκτησίες), τέσσερα ξενοδοχεία και τέσσερα βιομηχανικά κτίρια.

Από τις σημαντικότερες συναλλαγές που τρέχουν αυτήν την περίοδο, είναι η πώληση των δύο επενδυτικών ακινήτων της Pradera, ενός από τους πρώτους ξένους θεσμικούς επενδυτές στην ελληνική αγορά ακινήτων. Προς πώληση είναι το Village Park στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη Ρέντη και το εμπορικό πάρκο Florida 1 Retail Park στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης. Στην περίπτωση του τελευταίου, επικρατέστερος αγοραστής είναι ο όμιλος Φουρλή, μέσω της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, με το τίμημα να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 40-50 εκατ. ευρώ.

Το Florida 1 αναπτύχθηκε το 1994 και προσφέρει καθαρή εκμισθώσιμη επιφάνεια της τάξεως των 20.000 τ.μ. Σήμερα φιλοξενεί σημαντικές αλυσίδες, όπως Leroy Merlin, «ΑΒ Βασιλόπουλος», «Κωτσόβολος», Jumbo, Prenatal, Moustakas Toys και την αλυσίδα οικιακών ειδών Jysk. Το ακίνητο είχε αποκτηθεί από την Pradera το 2006 αντί ποσού που ξεπερνούσε τα 40 εκατ. ευρώ. Παρά την κρίση,  πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση υπαναχώρησης από τον όμιλο Φουρλή, με τις τελικές υπογραφές να αναμένονται εντός του Ιουλίου, καθώς πρόσφατα δόθηκε παράταση από την Pradera, λόγω των συνθηκών των τελευταίων μηνών.

Ωστόσο, στην περίπτωση του Village Park, όπου ο βασικός υποψήφιος επενδυτής ήταν ο όμιλος Bluehouse (McArthurGlen Athens, Fashion City Outlet Λάρισας), φαίνεται πως θα απαιτηθούν περισσότερες διαπραγματεύσεις έως ότου ολοκληρωθεί η τελική συμφωνία, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η περίπτωση πλήρους υπαναχώρησης του επενδυτή στην παρούσα φάση. Πάντως, θα πρέπει να υπάρχει και μια επιφύλαξη αναφορικά με το τι πραγματικά συμβαίνει, καθώς δεν αποκλείεται να πρόκειται για τακτική από την πλευρά των επενδυτών για την εξασφάλιση έκπτωσης στο τελικό τίμημα, το οποίο προ πανδημίας προσδιοριζόταν σε 15-20 εκατ. ευρώ.

Τις επόμενες εβδομάδες εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί άλλη μία σημαντική συναλλαγή, η οποία χρονολογείται από την περίοδο πριν από την πανδημία. Ο λόγος, για την πώληση του χαρτοφυλακίου ακινήτων του «οχήματος» ΑΕΠ «Αττική ΙΙ Α.Ε.», της Alpha Bank, στην οποία έχουν εισφερθεί, μεταξύ άλλων, το εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο South Polis στο Δέλτα του Φαλήρου, το οποίο στο παρελθόν ανήκε στην «Μπ. Βωβός». Μεταξύ άλλων, στο συγκρότημα των δύο επιμέρους ακινήτων συνολικής επιφάνειας ανωδομής 14.573 τ.μ. φιλοξενούνται αίθουσες κινηματογράφου της Village Roadshow, καλύπτοντας συνολικά τρία επίπεδα, κατάστημα της αλυσίδας Jumbo, όπως επίσης και γραφεία των εταιρειών Arrow Shipping και DVD Bank. Ο μεγαλύτερος μισθωτής με 6.150 τ.μ. είναι η Village, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και 2.000 τ.μ. κενών χώρων γραφείων με θέα τη θάλασσα. Μαζί με το εν λόγω ακίνητο, πωλούνται και δύο όμορα κτίρια γραφείων στην οδό Παπανικολή 22 στο Χαλάνδρι, απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Αννας. Πρόκειται για ένα συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 10.000 τ.μ.

Η Alpha Bank πραγματοποίησε διαγωνισμό τον προηγούμενο Δεκέμβριο, στον οποίο η υψηλότερη προσφορά, εκτιμώμενου ύψους άνω των 25 εκατ. ευρώ, προσφέρθηκε από το επενδυτικό fund Brooklane Capital. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το εν λόγω fund δεν έχει παρουσιάσει τάσεις υπαναχώρησης από την ολοκλήρωση της σχετικής συναλλαγής, με την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην υπογραφή των τελικών συμβολαίων να οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην πανδημία και στα μέτρα περιορισμού της.

Το μήνυμα 

Στελέχη της Sodia δίνουν παράλληλα και τον «τόνο» των επόμενων μηνών στην αγορά ακινήτων, σημειώνοντας ότι τα funds που έχουν αποκτήσει ακίνητα μέσω των χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων από το 2018 μέχρι σήμερα, δεν πρόκειται να περιορίσουν τις πωλήσεις και τους πλειστηριασμούς λόγω της κρίσης, π.χ. επειδή μπορεί να εξασφαλίσουν υψηλότερα τιμήματα στο μέλλον, όταν η οικονομία ξεκινήσει να ανακάμπτει. Πρόκειται για ένα σαφές «μήνυμα» προς την επενδυτική κοινότητα, ότι η παρούσα συγκυρία συνιστά μία από τις λιγοστές ευκαιρίες για να αποκτήσουν ακίνητα σε χαμηλότερες τιμές, συγκριτικά με την προ πανδημίας περίοδο. Με τον τρόπο αυτό, οι επενδυτές θα είναι διπλά κερδισμένοι, καθώς θα μπορούν να προσδοκούν σε κεφαλαιοποίηση μελλοντικών υπεραξιών, αλλά παράλληλα και σε υψηλότερα έσοδα από μισθώσεις, εφόσον η αγορά επιστρέψει σύντομα στα όσα ίσχυαν πριν από τη νέα κρίση. Οπως σημειώνουν στελέχη των funds, «θα προχωρήσουμε κανονικά τις πωλήσεις των ακινήτων που σχεδιάζαμε. Απλώς ίσως να αναπροσαρμόσουμε τους στόχους μας προς τα κάτω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή