Στη Λευκωσία η επόμενη τριμερής ΥΠΕΞ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Στη Λευκωσία η επόμενη τριμερής ΥΠΕΞ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί η επόμενη τριμερής συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας, συμφώνησαν σήμερα οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Ισραήλ, Νίκος Χριστοδουλίδης και Γκάμπι Ασκενάζι, οι οποίοι επαναβεβαίωσαν την κοινή προσήλωση των δύο χωρών και των κυβερνήσεων τους να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειες για περαιτέρω διεύρυνση και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και των δεσμών, με έμφαση, μεταξύ άλλων, στους τομείς του πολιτικού διαλόγου, της ασφάλειας, της ενέργειας, του τουρισμού, της έρευνας και καινοτομίας και των επενδύσεων.

Οι κ.κ. Χριστοδουλίδης και Ασκενάζι συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με έμφαση στις συνεχιζόμενες έκνομες και αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας, το Μεσανατολικό, την ανησυχητική κατάσταση στη Λιβύη, τις εξελίξεις στη Συρία και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της οποίας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της χώρας, ενώ διεξήχθησαν επίσης διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων των δύο υπουργείων. Λόγω των μέτρων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, όπου ο κ. Χριστοδουλίδης πέταξε με ελικόπτερο της κυπριακής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει πως κατά τις διαβουλεύσεις, διαπιστώθηκε με ικανοποίηση το εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ, 60 χρόνια μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, και επαναβεβαιώθηκε η κοινή προσήλωση των δύο χωρών και των κυβερνήσεων τους να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειες για περαιτέρω διεύρυνση και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και των δεσμών, με έμφαση, μεταξύ άλλων, στους τομείς του πολιτικού διαλόγου, της ασφάλειας, της ενέργειας, του τουρισμού, της έρευνας και καινοτομίας και των επενδύσεων.

«Υπό το πρίσμα αυτό, συζητήθηκαν και οι επιπτώσεις της πανδημίας στις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή, όπως και η συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τους, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις για την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν», προστίθεται.

Αναφέρεται πως «συζητήθηκαν, επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με έμφαση στις συνεχιζόμενες έκνομες και αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας, το Μεσανατολικό, την ανησυχητική κατάσταση στη Λιβύη, τις εξελίξεις στη Συρία και άλλα περιφερειακά ζητήματα».

Περαιτέρω, οι κ.κ. Χριστοδουλίδης και Ασκενάζι ανασκόπησαν με ικανοποίηση την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε συγκεκριμένους τομείς στο πλαίσιο του μηχανισμού τριμερούς συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας, και συμφώνησαν την πραγματοποίηση της επόμενης συνάντησης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών στην Κύπρο.

Τέλος, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ισραήλ, συμφωνώντας ως προς τη σημασία ενίσχυσης και προώθησης τους, αναγνωρίζοντας τον θετικό ρόλο που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή