Γερμανία: Tα 3 εκατ. αναμένεται να ξεπεράσουν οι άνεργοι μέσα στο καλοκαίρι

Γερμανία: Tα 3 εκατ. αναμένεται να ξεπεράσουν οι άνεργοι μέσα στο καλοκαίρι

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία αναμένεται ότι θα σπάσει το φράγμα των 3.000.000. Σε συνέντευξη στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung o επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης Ντέτλεφ Σέελε δήλωσε ότι «όπως όλα δείχνουν, μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες οι άνεργοι θα είναι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια».

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με την γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία η ανεργία ξεπέρασε το Μάιο το 6%. Τον περασμένο χειμώνα, πριν δηλαδή ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού, ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία κατέρριψε ρεκόρ πενταετίας, φθάνοντας το 5,3%.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης ευελπιστεί ωστόσο, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα του Μονάχου, ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί από το φθινόπωρο υπό την προϋπόθεση ότι: θα αποδώσει η άρση των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση και τον τουρισμό, θα επιδράσει θετικά το πακέτο στήριξης της γερμανικής οικονομίας της γερμανικής κυβέρνησης και το παγκόσμιο εμπόριο θα αρχίσει να επιστρέφει στην κανονικότητα.

Οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από τη κρίση

Σύμφωνα με τον Ντέτλεφ Σέελε οι επιπτώσεις της κρίσης πλήττουν κυρίως εργαζόμενους με συμβόλαια ορισμένου χρόνου, καθώς και εκείνους που εργάζονται προσωρινά, μεταξύ των οποίων και πολλοί ξένοι. Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται και η νεανική ανεργία, ενώ σε ιδιαίτερα δεινή θέση βρίσκονται οι γυναίκες.

Όπως δηλώνει ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης οι γυναίκες πλήττονται τριπλά από την κρίση του κορωνοϊού: Πρώτον, πολύ περισσότερες γυναίκες από άνδρες, εργάζονται εποχικά ή με συμβόλαια ορισμένου χρόνου. Δεύτερον, λαμβάνουν χαμηλότερους μισθούς. Και τρίτον λόγω των περιοριστικών μέτρων επωμίζονται περισσότερα οικογενειακά βάρη στην φροντίδα των παιδιών, αλλά και ηλικιωμένων. Ο Ντέτλεφ Σέελε δηλώνει σχετικά: «Ελπίζω ότι η κρίση του κορωνοϊού, το τελευταίο τετράμηνο, δεν θα καταστρέψει όλα όσα επιτεύχθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στο μέτωπο της ισότητας των δύο φύλων στην αγορά εργασίας. Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να μη συμβεί αυτό».

Στην παρατήρηση της εφημερίδας SZ ότι το 20% των εργαζομένων στη Γερμανία φοβάται μήπως χάσει τη δουλειά του ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Απασχόλησης απαντά: «Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις ιστορικών διαστάσεων και στο χώρο της απασχόλησης. Τέλη Απριλίου οι εργαζόμενοι με μειωμένο ωράριο υπολογίζονταν στα 6.000.000. Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχουν, μέχρι στιγμής, ενδείξεις ότι οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν να περάσουν από το στάδιο του μειωμένου ωραρίου σε εκείνο των απολύσεων».

Πηγή: Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή