Στον Εβρο με τον Δένδια ο Μπορέλ

Στον Εβρο με τον Δένδια ο Μπορέλ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη προγραμματίστηκε να έχει σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Eνωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ. Νωρίτερα, ο κ. Μπορέλ συνοδευόμενος από τον υπουργό Eξωτερικών Ν. Δένδια μεταβαίνει στις Καστανιές Eβρου, όπου θα λάβει ενημέρωση για την κατάσταση που δημιουργεί η Aγκυρα εργαλειοποιώντας πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει εικόνα των συνόρων Ελλάδας και Ε.Ε. με την Τουρκία, κατά τη διάρκεια πτήσης με ελικόπτερο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο κ. Μπορέλ αναμένεται να συναντηθεί και με τον υπουργό Εθνικής Aμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο.

Χθες, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας, με τον κ. Τζέφρεϊ Πάιατ μέσω ανάρτησης στο Twitter να επισημαίνει ότι με τον Ελληνα υπουργό «επιβεβαιώσαμε για άλλη μία φορά τη νομική μας αντίληψη ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπως και η ηπειρωτική χώρα». Παράλληλα, ο κ. Πάιατ σημείωσε: «Είχαμε την ευκαιρία, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, να επαναλάβουμε τη στήριξή μας για εκεχειρία στη Λιβύη που οδηγεί σε πολιτική λύση, καθώς και το μήνυμά μας προς όλες τις εξωτερικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Τουρκίας, να σταματήσουν τις αποστολές όπλων και τζιχαντιστών που εντείνουν τη βία».

Επιστολή Μενέντεζ

Την ίδια στιγμή, την επισήμανση ότι η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβάνει ο κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, σε επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Στην επιστολή του, ο Αμερικανός γερουσιαστής υπενθυμίζει στον κ. Πομπέο ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας στρέφεται εναντίον βασικών εταίρων της Ουάσιγκτον στην περιοχή, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι στρατιωτικές περιπέτειες της Αγκυρας σε εύφλεκτες περιοχές εγκυμονούν κινδύνους που αντιτάσσονται στα αμερικανικά συμφέροντα.

Τέλος, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας στο πλαίσιο συμμετοχής του στο διαδικτυακό συνέδριο του «Olympia Forum» που διοργάνωσε η εφημερίδα «Πατρίς», του Πύργου, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Εμείς έχουμε αποδείξει πάντα ότι θέλουμε τον διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ομως μετά την τελευταία έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας είναι βασική προϋπόθεση να υπάρξει άμεση, έμπρακτη αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, προκειμένου να μπορέσουμε να συζητήσουμε για το ένα και μοναδικό ζήτημα της διαφοράς μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών». Με αφορμή δε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση φοβάται ένα «θεσμό επεισόδιο» ακόμα και νοτίως της Κρήτης, ο κ. Πέτσας τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν φοβόμαστε τίποτα, προετοιμαζόμαστε για τα πάντα. Είμαστε σε επαγρύπνηση, αλλά επαναλαμβάνω ότι θέλουμε την καλή γειτονία. Ομως για να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας, θέλει και τους δύο να την πιστεύουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή