Επιχείρηση απαξίωσης του βιβλίου Μπόλτον από τον Λευκό Οίκο

Επιχείρηση απαξίωσης του βιβλίου Μπόλτον από τον Λευκό Οίκο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο τίτλος του σκανδαλώδους βιβλίου του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, είναι «Το δωμάτιο στο οποίο συνέβη», αλλά οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προσπαθούν να αποδείξουν ακριβώς το αντίθετο: πως δεν ήταν εκεί πάντα. Και όσες φορές παρευρισκόταν όντως εκεί, ο Μπόλτον είτε λέει ψέματα για όσα είδε είτε αφήνει να διαρρεύσουν απόρρητες πληροφορίες για όσα έγιναν.

Αυτή είναι η στρατηγική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το αμερικανικό Politico, καθώς το επιτελείο του προέδρου προσπαθεί να αντιστρέψει την κεντρική ιδέα του πονήματος: ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα. Σύμφωνα με την προεδρική επιχειρηματολογία ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Ο Μπόλτον είναι η απειλή για την εθνική ασφάλεια. Μία σειρά από στελέχη του Λευκού Οίκου εμφανίστηκαν στα τηλεοπτικά μέσα και τα σόσιαλ μίντια, ιδιωτικά αλλά και δημόσια, για να προωθήσουν αυτήν τη γραμμή, ότι δηλαδή το επίμαχο βιβλίο, που κυκλοφόρησε χθες θέτει σε κίνδυνο αμερικανικές πηγές των μυστικών υπηρεσιών. Ο ίδιος ο πρόεδρος επαναλαμβάνει τα λόγια δικαστή που αρνήθηκε να απαγορεύσει την κυκλοφορία του βιβλίου, αλλά προειδοποίησε ότι με τις προσπάθειές του ο συγγραφέας συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια. Ο ίδιος δικαστής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάσχεσης των κερδών από τις πωλήσεις του βιβλίου Μπόλτον, γεγονός που προκάλεσε τον ενθουσιασμό του Τραμπ. «Μεγάλη νίκη» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η επιχειρηματολογία του Λευκού Οίκου είναι πάντως κάπως αντιφατική, αφού δεν μπορεί ο Μπόλτον να ψεύδεται ταυτόχρονα και να προβαίνει σε διαρροές διαβαθμισμένων πληροφοριών, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ανεξάρτητα από τον πρόεδρο. Ειδικά σε αυτό το τελευταίο σημείο υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες. Για παράδειγμα η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, παρέθεσε απόσπασμα από το επικείμενο βιβλίο της με τίτλο «Μιλώντας για τον εαυτό μου», που παρουσιάζει τον Μπόλτον ως μεθυσμένο από εξουσία και στο οποίο αναφέρεται πως ο Μπόλτον συχνά παρουσιαζόταν λες και ήταν εκείνος ο πρόεδρος, προβάλλοντας μια ατζέντα διαφορετική από του Τραμπ.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας διευκρίνισε χθες πως οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν από το Τόκιο να πληρώσει περισσότερα για να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους στη χώρα, απαντώντας στον ισχυρισμό του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Μπόλτον, ότι είχε μεταφέρει στο Τόκιο το αίτημα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για οκτώ δισ. δολάρια ετήσια πληρωμή. «Οι διαπραγματεύσεις για το κόστος φιλοξενίας των Αμερικανών στρατιωτών εδώ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη», επισήμανε ο Τάρο Κόνο, συμπληρώνοντας ότι η ιαπωνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη το σχετικό αίτημα από την Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή