Το αποτύπωμα των τζιχαντιστών

Το αποτύπωμα των τζιχαντιστών

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την ήττα τους στα πεδία των μαχών του Ιράκ και της Συρίας οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να αφήνουν το αποτύπωμά τους σε ευρωπαϊκά εδάφη. Στην ετήσια έκθεση για την τρομοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Europol, γίνεται λεπτομερής αναφορά στις επιθέσεις τους, στις δικαστικές αποφάσεις και στον τρόπο διασποράς της ιδεολογίας του μίσους.

Μέσα στο 2019 πραγματοποιήθηκαν επτά τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών σε ευρωπαϊκό έδαφος (διπλάσιος αριθμός σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά), ενώ απετράπησαν άλλες 14. Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ουτρέχτη, το Παρίσι και το Λονδίνο και 26 τραυματίστηκαν. Συνολικά σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συνελήφθησαν 436 ύποπτοι για ισλαμική τρομοκρατία, εκ των οποίων οι τρεις πιάστηκαν στην Ελλάδα.

Στην έκθεση της Europol επισημαίνεται η σύλληψη Σύρου τον περασμένο Οκτώβριο στη χώρα μας, ο οποίος φέρεται να ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους. Ο ίδιος εικονίζεται σε βίντεο προπαγάνδας του ISIS στο οποίο εκτελούνται αιχμάλωτοι. Ακόμη η «Κ» είχε παρουσιάσει όλο το παρασκήνιο της σύλληψης του Ιρακινού Τάχα Αλ-Τζουμαϊλί τον Μάρτιο του 2019 στην Κυψέλη, όπου τον εντόπισε αστυφύλακας του τμήματος Αντιμετώπισης Διεθνούς Τρομοκρατίας. Εις βάρος του 27χρονου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των γερμανικών αρχών. Τόσο το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών όσο και ο Αρειος Πάγος απέρριψαν το αίτημά του να δικαστεί στην Ελλάδα για όσα του καταλογίζονται. Στις 9 Οκτωβρίου 2019 μεταφέρθηκε στη Φρανκφούρτη και η δίκη του ξεκίνησε στις 24 Απριλίου 2020. Κατηγορείται ως εγκληματίας πολέμου για τον βασανισμό και τον θάνατο μιας 5χρονης σκλάβας από τη μειονότητα των Γιαζίντι και αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Στην Εκθεση της Europol γίνεται ειδική μνεία σε υποθέσεις ισλαμικής τρομοκρατίας που τελεσιδίκησαν εντός του 2019. Σε μία εξ αυτών το ανώτερο περιφερειακό δικαστήριο της Στουτγάρδης καταδίκασε έναν Ιρακινό σε τέσσερα χρόνια νεανικής κράτησης για αδικήματα που είχε διαπράξει ως ανήλικος. Στα 14 του έτη εισήλθε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και πήρε μέρος σε μάχες κατά του ιρακινού στρατού, ώσπου το 2015 διέφυγε στην Ευρώπη και συνελήφθη.

Ο εξοβελισμός σε μεγάλο βαθμό στρατολογητών του ISIS από πλατφόρμες όπως το Telegram τους ώθησε στην αναζήτηση άλλων τρόπων επικοινωνίας όπως την εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Conversations. Πάντως ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν πλέον τις ευρωπαϊκές αστυνομικές και δικαστικές αρχές φαίνεται πως είναι οι επαναπατρισμοί πολιτών τους οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τις χώρες τους για να γίνουν μέλη του Χαλιφάτου. Σε μία από τις σχετικές περιπτώσεις που αναφέρονται στην έκθεση της Europol, μία γυναίκα καταδικάστηκε από δικαστήριο του Βελγίου για συνδρομή στο Ισλαμικό Κράτος. Είχε εγκαταλείψει την πατρίδα της για να εγκατασταθεί στη Συρία όπου παντρεύτηκε έναν Βέλγο μαχητή μαζί με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί. Ο σύζυγός της σκοτώθηκε σχετικά σύντομα μετά τον γάμο τους και η Βελγίδα παντρεύτηκε έπειτα έναν Ολλανδό μαχητή. Τον Δεκέμβριο του 2016 όντας έγκυος για δεύτερη φορά προσπάθησε να διαφύγει προς την Τουρκία. Συνελήφθη στα σύνορα και απελάθηκε στο Βέλγιο τον Μάρτιο του 2017. Το δικαστήριο έκρινε ότι από τις πράξεις της φαινόταν ξεκάθαρα η πρόθεσή της να ενισχύσει το υπό ίδρυση Χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή