Ο «Δημόκριτος» για τη Δραπετσώνα

Ο «Δημόκριτος» για τη Δραπετσώνα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση σύνδεση της βιομηχανίας επεξεργασίας πετρελαιοειδών με τις έντονες οσμές στην ευρύτερη περιοχή Δραπετσώνας-Κερατσινίου και Ελευσίνας αποδεικνύει το τελευταίο μέρος της εκτενούς έρευνας του «Δημόκριτου» στην περιοχή. Ισχυρό μερίδιο στην ατμοσφαιρική ρύπανση της περιοχής έχει και η κίνηση οχημάτων, αλλά και οι ρύποι από τα πλοία.

Το πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και πραγματοποιήθηκε το διάστημα Φεβρουαρίου-Οκτωβρίου 2019. Στην περιοχή Δραπετσώνας-Κερατσινίου διεξήχθησαν μετρήσεις σε πέντε σημεία και σε ακόμα τέσσερα σημεία στην περιοχή της Ελευσίνας. Οι ερευνητές κατέγραψαν αιωρούμενα μικροσωματίδια (ΡΜ 2,5), πτητικές οργανικές ενώσεις (οσμηρές ή μη), διοξείδιο του θείου (SO2), μονοξείδιο του άνθρακα (CΟ), διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2). Τα δείγματα των ΡΜ 2,5 υποβλήθηκαν σε περαιτέρω χημική ανάλυση προσδιορισμού της χημικής τους σύστασης, ενώ στο τέλος εφαρμόστηκε ένα μοντέλο με σκοπό την ανίχνευση των πηγών των μετρούμενων ρύπων. Πού κατέληξε η έρευνα;

Κύρια πηγή των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην περιοχή Δραπετσώνας-Κερατσινίου είναι οι δευτερογενώς σχηματιζόμενοι ρύποι. Ακολουθούν η βιομηχανία, η κίνηση οχημάτων, η επαναιώρηση σκόνης από το έδαφος και το οδόστρωμα και οι εκπομπές των πλοίων. Για τις οσμές που παρατηρούνται στην περιοχή, ορισμένες θειούχες ενώσεις (βουτυλομερκαπτάνη, μεθυλομερκαπτάνη, θειοφαίνια κ.ά.) και αρωματικές πτητικές οργανικές ενώσεις (βενζόλιο, τολουόλιο, ξυλόλια, κυκλοεξάνιο, εννεάνιο, ισοπροπυλοβενζόλιο και στυρένιο) παρατηρούνται σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις τις οσμηρές ημέρες από τις υπόλοιπες. Ολες συνδέονται με την επεξεργασία πετρελαιοειδών: «Οι μερκαπτάνες είναι συστατικά του ακατέργαστου πετρελαίου και του φυσικού αερίου και έχουν ισχυρή, δυσάρετη οσμή. Τα θειοφαίνια είναι μία κατηγορία ενώσεων που εμφανίζεται συνήθως στο κλάσμα βενζολίου των αποσταγμάτων λιθανθρακόπισσας. Τα σουλφίδια περιλαμβάνουν έναν αριθμό ενώσεων που είναι δύσοσμες και παράγονται κατά την επεξεργασία και καύση ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο. Τα βενζόλιο, τολουόλιο, ξυλόλια βρίσκονται σε φυσική μορφή στο αργό πετρέλαιο και τη βενζίνη και απελευθερώνονται στο περιβάλλον ανεξάρτητα από το εάν αυτά τα καύσιμα καίγονται ή όχι. Το κυκλοεξάνιο υπάρχει στο ακατέργαστο πετρέλαιο, και πιθανόν, απελευθερώνεται στο περιβάλλον κατά την αποθήκευση, χρήση και εξευγενισμό των προϊόντων πετρελαίου. Το εννεάνιο είναι ένα συστατικό στο κλάσμα παραφίνης του ακατέργαστου πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Το ισοπροπυλοβενζόλιο ή αλλιώς κουμένιο είναι ένα φυσικό συστατικό του αργού πετρελαίου και μπορεί να απελευθερωθεί στο περιβάλλον από διάφορες ανθρωπογενείς πηγές, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων καυσίμων υδρογονανθράκων», αναφέρει η έκθεση του «Δημόκριτου». Η συσχέτιση των οσμηρών χημικών ενώσεων με το προφίλ του ανέμου αποδεικνύουν την παρουσία της πηγής σε μικρή απόσταση από την περιοχή ανάπλασης, επιβεβαιώνοντας τις αιτιάσεις του δήμου για συγκεκριμένη βιομηχανία.

Ελευσίνα

Κύριες πηγές μικροσωματιδίων είναι οι εκπομπές οχημάτων, οι δευτερογενώς σχηματιζόμενοι ρύποι και η βιομηχανία πετρελαιοειδών. Οι οσμηρές ενώσεις είναι οι ίδιες με την Δραπετσώνα και συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την επεξεργασία πετρελαιοειδών από μεγάλη βιομηχανία της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας υποστηρίζει ότι το πρόβλημα ξεκίνησε το 2015, με τη λειτουργία μονάδας επεξεργασίας πετρελαιοειδών στην πεεριοχή και παρά τα επανειλημμένα διαβήματά του προς την Πολιτεία δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή