Μέσα στις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 36.500 θέσεων

Μέσα στις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 36.500 θέσεων

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία για την υλοποίηση, έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση, βρίσκεται το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 36.500 θέσεων σε 332 δήμους της χώρας, περιφέρειες, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, υπηρεσίες υπουργείων, μητροπόλεις και άλλους φορείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκήρυξη έχει αποσταλεί στο ΑΣΕΠ προς έγκριση, ώστε έως τις αρχές Ιουλίου να δημοσιοποιηθεί η πολυαναμενόμενη δημόσια πρόσκληση και να ξεκινήσουν οι αιτήσεις των ανέργων.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ προχωρούν στην υπογραφή και άμεση υλοποίηση δύο νέων στοχευμένων προγραμμάτων, με στόχο την οικονομική στήριξη και την επανένταξη 12.000 ανέργων που ανήκουν στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. 

Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας αφορά 36.500 θέσεις 8μηνης απασχόλησης σε δεκάδες ειδικότητες. Ο ΟΑΕΔ καλύπτει το μισθολογικό κόστος των ωφελουμένων και τις ασφαλιστικές εισφορές (φορέα – ωφελουμένου), τα οποία θα είναι σύμφωνα με την ειδικότητά τους. Οι καθαρές αμοιβές των ωφελουμένων ορίζονται ίσες με το 1/25 του καθαρού ποσού του εκάστοτε κατώτατου μηνιαίου μισθού ημερησίως και όχι ανώτερες από το καθαρό ποσό του κατώτατου μισθού (550 ευρώ μηνιαίως).

Προσοχή, όμως: Δικαίωμα συμμετοχής δεν έχουν οι άνεργοι που έλαβαν μέρος στα προηγούμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ το διάστημα 2017-2019.

Παράλληλα, αναμένεται η έναρξη προγράμματος για την επιχορήγηση επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών δημοσίου τομέα για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών.

Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τα 750 ευρώ μηνιαίως. Η επιχορήγηση υπολογίζεται για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης για τους μισθωτούς και για τους ημερομισθίου το ανώτερο μέχρι είκοσι πέντε (25) ημέρες ασφάλισης. Η διάρκεια της επιχορήγησης παραμένει στους 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες, ύστερα από αίτηση του δικαιούχου.

Τέλος, υπεγράφη η απόφαση και για ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών για την πρόσληψη 2.000 άνεργων ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ), απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο και, παράλληλα, ένα πρόσθετο πρόγραμμα επιχορήγησης 50 θέσεων εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για ΑμεΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή