Διευρύνεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία στα ΑΕΙ

Διευρύνεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία στα ΑΕΙ

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία καθιερώνεται για πρώτη φορά σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες των ελληνικών πανεπιστημίων. Μάλιστα, το επόμενο βήμα είναι ότι οι φοιτητές πλέον θα ψηφίζουν ηλεκτρονικά για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στα όργανα διοίκησης. Παράλληλα, ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Βασίλης Διγαλάκης δήλωσε χθες στην «Κ» ότι οι εκπρόσωποι όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας (του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, των διοικητικών υπαλλήλων, των φοιτητών και φυσικά των πανεπιστημιακών) στα όργανα των πανεπιστημίων (Σύγκλητος κ.λπ.) θα εκλέγονται μόνο ηλεκτρονικά. Επίσης, μελετάται ο τρόπος για να γίνονται ηλεκτρονικά και οι φοιτητικές εκλογές, οι οποίες για φέτος, λόγω της αναστολής λειτουργίας των ΑΕΙ και των μέτρων κατά της πανδημίας, αναβλήθηκαν.

Οι αλλαγές, όπως ψηφίστηκαν στον πρόσφατο νόμο 4692/20 σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, στις πρυτανικές εκλογές είναι τέσσερις:

• Καθιερώνεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία. Με το προηγούμενο καθεστώς, οι εκλογές γίνονταν ηλεκτρονικά μόνο εάν απέβαιναν άκαρπες οι δύο πρώτες προσπάθειες με κάλπη (και αυτό διότι μειοψηφικές ομάδες φοιτητών διέκοπταν τη διαδικασία κλέβοντας τις κάλπες).

• Θα ψηφίζουν μόνο οι πανεπιστημιακοί.

• Θα υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο για πρύτανη και αντιπρυτάνεις που θα θέτουν υποψηφιότητα ως ένα ενιαίο πρυτανικό σχήμα. Εως τώρα οι υποψήφιοι πρυτάνεις και οι αντιπρυτάνεις εκλέγονταν από διαφορετικά ψηφοδέλτια.

• Η θητεία του πρυτανικού σχήματος θα είναι τετραετής αντί τριετής.

Συγκεκριμένα, εκδόθηκε χθες κοινή απόφαση του υπουργού Επικρατείας Κυριάκου Πιερρακάκη και του υφυπουργού Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη για τον καθορισμό της διαδικασίας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων των ΑΕΙ, των μονομελών οργάνων των ακαδημαϊκών μονάδων των ΑΕΙ, καθώς και των διευθυντών κλινικών, εργαστηρίων και μουσείων που λειτουργούν στο πλαίσιο ακαδημαϊκών μονάδων των ΑΕΙ.  Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι διαδικασίες θα διεξαχθούν μέσω του συστήματος ΖΕΥΣ του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.), το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν με απόλυτη επιτυχία σε πολλές εκλογικές διαδικασίες στα πανεπιστήμια, όπως έδειξε η μαζική συμμετοχή των εκλογέων σε αυτές. Το σύστημα ΖΕΥΣ διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας και το απόρρητο της ψήφου, όπως έχει αποφανθεί οριστικά η απόφαση 519/2015 του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η έκδοση της ΚΥΑ έλυσε τα χέρια των νυν πρυτάνεων να προκηρύξουν τις εκλογές που εκκρεμούν σε έξι ΑΕΙ (Οικονομικό Παν. Αθηνών, Πατρών, Παν. Κρήτης, Ιόνιο, Χαροκόπειο και Πάντειο) και όλες θα γίνουν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη προεκλογική περίοδος.

Υποψηφιότητες

Ενδεικτικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών θα γίνουν στις 21 και 22 Ιουλίου. Μέχρι τώρα έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους Τάκη Αθανασόπουλο (Ιατρική), Νίκο Καραμάνο (τμήμα Χημείας), Χρήστο Μπούρα (Η/Υ), Θεόδωρο Χριστόπουλο (τμήμα Χημείας) και Γιώργο Παπαθεοδώρου (τμήμα Γεωλογίας), οι οποίοι θέτουν υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη ηγούμενοι πρυτανικού σχήματος. Βέβαια, η αύξηση της θητείας των πρυτάνεων από τρία σε τέσσερα χρόνια με τον νέο νόμο, στέρησε τη δυνατότητα στον Δημήτρη Ματαρά (τμήμα Χημικών Μηχανικών) να θέσει υποψηφιότητα, ο οποίος εφέρετο ως το ισχυρότερο φαβορί, καθώς συνταξιοδοτείται πριν από την ολοκλήρωση της τετραετίας

Υπόθεση γυναικών θα είναι οι πρυτανικές εκλογές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Θέτουν υποψηφιότητα η ιστορικός Χριστίνα Κουλούρη και η εγκληματολόγος Βάσω Αρτινοπούλου, πανεπιστημιακοί με καθαρό στίγμα στην πολιτική και ακαδημαϊκή ζωή.

Αντίθετα, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το γυναικείο φύλο εκπροσωπείται μόνο από την καθηγήτρια (και κοσμήτωρ) της Φιλοσοφικής και συγγραφέα Αγγέλα Καστρινάκη. Θέτει υποψηφιότητα ως αντιπρύτανης στο σχήμα του Παναγιώτη Τσακαλίδη (νυν πρύτανης από το τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών). Του άλλου υποψήφιου πρυτανικού σχήματος ηγείται ο Γιώργος Κοντάκης από την Ιατρική.

Τέλος, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) η Σύγκλητος θα συνεδριάσει σήμερα για να προκηρύξει εκλογές, κατά πάσα πιθανότητα για τις 23 Ιουλίου. Υποψήφιος θα είναι νυν πρύτανης Μανώλης Γιακουμάκης, που φέρεται να έχει εκλογικό προβάδισμα  λόγω της επιτυχημένης πρυτανικής θητείας του. Υποψηφιότητα αναμένεται να καταθέσει και ο νυν αντιπρύτανης Δημήτρης Μπουραντώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή