Η διαχρονική γοητεία του ελαφρού τραγουδιού

Η διαχρονική γοητεία του ελαφρού τραγουδιού

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το καλοκαίρι», το καινούργιο τραγούδι της Μαρίζας Ρίζου, είναι χαρούμενο, αισιόδοξο, νοσταλγικό, όμως η ίδια πρόλαβε να διευκρινίσει ότι δεν το έγραψε για τα νησιά και τα γαλάζια νερά. Αλλά «για εκείνους που κοίταξαν όλο το μαύρο μέσα τους και έξω τους κι όμως δεν τα παράτησαν». Είναι ένα τραγούδι, γεμάτο από ζωή, με μια θεατρική ματιά όπως έχει η δημιουργός του. Θυμίζει τα καλά του ελαφρού τραγουδιού, το οποίο η η Μαρίζα αγαπάει πολύ. Θυμηθείτε πόσο ωραία τραγούδησε το «Ζητάτε να σας πω» του Αττίκ πριν από λίγα χρόνια, προσθέτοντας ακόμα μία στις άνω των 20 ηχογραφημένες εκδοχές του τραγουδιού, εκτός από εκείνες της Δανάης, της Αρλέτας, της Μπάμπαλη, του Βασιλικού κ.ά.

Το ελαφρό ήταν το μελωδικό τραγούδι της αστικής τάξης, ταυτισμένο κυρίως με σημαντικούς δημιουργούς όπως οι Αττίκ, Σουγιούλ, Γιαννίδης, Σπάρτακος, Μωράκης. Ηταν μοιραίο να παραμεριστεί από το σφριγηλό λαϊκό και έπειτα το έντεχνο, για να αγνοηθεί στη μεταπολίτευση, ταυτισμένο κατά ένα μεγάλο μέρος με μια ξεθυμασμένη ρομάντζα. Ισως, γιατί κατά τα χρόνια της ακμής του, υπήρξε και μια μέτρια εκδοχή του, η οποία καθρέφτισε την αδιαφορία μέρους της κοινωνίας απέναντι στα υπόλοιπα κομμάτια της που σπαράζονταν στη διχασμένη μετεμφυλιακή Ελλάδα. Ομως, όπως συχνά γίνεται, μαζί με τις μετριότητες ξεχάστηκαν και τα αριστουργήματα. Ελάχιστοι τραγουδοποιοί μετά τη μεταπολίτευση, όπως ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, μας θύμιζαν ότι υπάρχει και η άλλη, η πολύτιμη πλευρά του ελαφρού τραγουδιού. Και να που, εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια, το ελαφρό τραγούδι εμπνέει μια νέα γενιά  τραγουδοποιών.

Στην αρχή της κρίσης, επέστρεψε πειραγμένο από τους Πέννυ Μπαλτατζή, Gadgo Dilo, Crime Swing Investigation, που έδωσαν το δικό τους στίγμα μέσα από το ύφος του τσιγγάνικου σουίνγκ. Βρήκε ανταπόκριση σε πλατείες της Αθήνας το 2010, όταν 25άρηδες το χόρευαν σε ρυθμούς σουίγκ αλλά και στην «Ταράτσα» του Φοίβου Δεληβοριά αργότερα, με μάγους και κορίτσια με κιθαρόνια καθώς και γκεστ καλεσμένους όπως η Νατάσα Μποφίλιου και ο Αγγελος Παπαδημητρίου. Ηταν βέβαια και τα αφιερώματα στο Badminton, που ξύπνησαν τo αίσθημα νοσταλγίας.

Τώρα, παρακολουθούμε μονάδες καλλιτεχνών που ο καθένας έχει το δικό του ύφος. Η Μαρίζα Ρίζου, η Μόνικα, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Κατερίνα Ντούσκα, η Ανδριάνα Μπάμπαλη και άλλοι, δανείζονται στοιχεία από το σύγχρονο πια ελαφρό τραγούδι και την ποπ με τρόπο που συχνά το δικαιώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή