Χάγη: Κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι

Χάγη: Κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυση εναντίον του Προέδρου του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και «άλλων» για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην διάρκεια του πολέμου το 1998-99,  συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 δολοφονιών, βίαιης εξαφάνισης, διωγμών και βασανιστηρίων, άσκησε σήμερα το γραφείου του Ειδικού Εισαγγελέα στο ειδικό δικαστήριο της Χάγης που ερευνά τα εγκλήματα κατά Σέρβων, Αλβανών και Ρομά κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο του ΄98-99 στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι κατηγορίες εναντίον του Θάτσι και άλλων 9 πρώην διοικητών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι πολέμησαν εναντίον των Σερβικών δυνάμεων πριν από την επέμβαση του ΝΑΤΟ, απαγγέλθηκαν τον Απρίλιο.

Το κατηγορητήριο είναι «το αποτέλεσμα μιας μακράς έρευνας και αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της Ειδικής Εισαγγελίας ότι μπορεί να αποδείξει όλες τις κατηγορίες, πέρα ​​από εύλογη αμφιβολία», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση. 

Οι κατηγορίες δημοσιοποιήθηκαν καθώς ο Θάτσι βρισκόταν  καθ 'οδόν προς την Ουάσινγκτον, για μία συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας στον Λευκό το Σάββατο, με τη διαμεσολάβηση του Ρίτσαρντ Γκρενέλ, του ειδικού απεσταλμένου για το Κόσοβο του προέδρου Τράμπ.

Ο Θάτσι «διέκοψε» το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον και θα επιστρέψει στο Κοσσυφοπέδιο, ανακοίνωσε αργά σήμερα η Πρίστινα, χωρίς να διευκρινίσει πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Στην συνάντηση στον Λευκό Οίκο, όπως αναφέρθηκε από τον Γκρένελ, θα εξετάζονταν «ιδέες και τρόποι» για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας.

Οι κατηγορίες αφορούν επίσης τον Κάντρι Βέσελι , πρώην επικεφαλής των ανταρτών του Κοσσυφοπεδίου και σημερινό ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου (PDK), καθώς και «άλλους ανθρώπους».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ο Χασίμ Θάτσι, ο Κάντρι Βέσελι και οι άλλοι ύποπτοι είναι εγκληματικά υπεύθυνοι για σχεδόν 100 δολοφονίες».

Πλέον, ένας δικαστής «εξετάζει το κατηγορητήριο για να αποφασίσει εάν θα επιβεβαιώσει τις κατηγορίες», μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε επίσημη κατηγορία, σύμφωνα με την εισαγγελία. 

Εν το μεταξύ, το ζήτημα του Κοσόβου συζήτησαν Πούτιν και Βούτσιτς στη Μόσχα, όπου ο  πρόεδρος της Σερβίας παρευρέθηκε στην μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για τα 75 χρόνια από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Κατά την επίσκεψη του Βούσιτς στη Μόσχα εξετάσθηκε το ζήτημα του Κοσόβου εξαιτίας της κινητικότητας που παρατηρείται για το ζήτημα αυτό σε διεθνές επίπεδο.

Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο φαίνεται ότι θορύβησε την Μόσχα, αλλά και τις Βρυξέλλες.

Οι ΗΠΑ φαίνεται να λειτουργούν αυτόνομα και, ακολουθώντας μια πιο ισορροπημένη στάση απέναντι στις δύο πλευρές – κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν-, προσπαθούν να πετύχουν τον συμβιβασμό και να κλέψουν την δόξα από τους Ευρωπαίους.

Η ΕΕ – η οποία παλεύει για να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου – εμφανίζεται ενοχλημένη που δεν έχει καμία ενημέρωση από την αμερικανική πλευρά για την ατζέντα της συνάντησης στον Λευκό Οίκο.

Γι' αυτό πιθανότατα κλήθηκαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, πριν ταξιδέψουν για την Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο Χότι θα μεταβεί αύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες ενώ ο Βούτσιτς την Παρασκευή, μόλις επιστρέψει από την Μόσχα. Όπως αναφέρουν σερβικά ΜΜΕ η ηγεσία της ΕΕ θα προτείνει στις δύο πλευρές την επανεκκίνηση του διαλόγου τον Ιούλιο.

Πηγή: Reuters, ΑΡ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή