Νέα γαλλικά «πυρά» κατά της Τουρκίας

Νέα γαλλικά «πυρά» κατά της Τουρκίας

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Γαλλία, της οποίας οι σχέσεις με την Άγκυρα εκτραχύνονται διαρκώς λόγω της αντιπαράθεσής τους για την Λιβύη, ζήτησε σήμερα από την ΕΕ να ενσκήψει «δίχως ταμπού» στο θέμα της σχέσης της με την Τουρκία.

«Η Γαλλία εκτιμά πως είναι απολύτως απαραίτητο να ανοίξει το ταχύτερο η ΕΕ μία συζήτηση σε βάθος, δίχως ταμπού, χωρίς αφέλεια όσον αφορά τις προοπτικές των μελλοντικών σχέσεων της Ευρωπαϊκή Ένωση με την Άγκυρα και πως θα πρέπει η ΕΕ να προασπισθεί σθεναρά τα δικά της συμφέροντα, διότι η ίδια έχει τα μέσα», δήλωσε ενώπιον του σώματος της Γερουσίας ο Γάλλος υποργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν.

Παράλληλα, ο Λε Ντριάν επέκρινε τη συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, τονίζοντας πως αυτή η συμφωνία απειλεί τα συμφέροντα των «συμμάχων μας και των μελών της ΕΕ της Κύπρου και της Ελλάδας», ενώ κατήγγειλε τη συνεχή πίεση που ασκεί η Τουρκία στην ΕΕ αναφορικά με τους πρόσφυγες. «Πέρα από την κατανόηση που μπορούμε να έχουμε για την παρουσία προσφύγων στην Τουρκία, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι πρόσφυγες χρησιμεύουν ως μέσο πίεσης ή εργαλειοποίησης από την Τουρκία απέναντί μας».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μόνο ημέρες μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά της Τουρκίας για τον ρόλο και την ανάμειξή της στο λιβυκό ζήτημα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε τη Δευτέρα την Αγκυρα για τη στήριξή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης λέγοντας ότι η Τουρκία παίζει επικίνδυνα παιγνίδια στη Λιβύη, τα οποία αντίκεινται σε όλα όσα έχουν διεθνώς συμφωνηθεί.

«Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ καθαρά στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι θεωρώ πως η Τουρκία παίζει σήμερα ένα επικίνδυνο παιγνίδι στη Λιβύη που αντιβαίνει σε όλες τις δεσμεύσεις της στη διάσκεψη του Βερολίνου», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, αναφερόμενος στην διάσκεψη που έγινε νωρίτερα φέτος για την ειρηνευτική διαδικασία για τη Λιβύη.

Ο ίδιος σημείωσε ότι συνομίλησε νωρίτερα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ επίσης με θέμα την κρίση στη Λιβύη.

«Είναι προς το συμφέρον της Λιβύης, των γειτόνων της, ολόκληρης της περιοχής, αλλά και της Ευρώπης», πρόσθεσε μετά τη συνάντησή του με τον Τυνήσιο ομόλογό του Κάις Σαΐντ.

«Δεν θα ανεχτούμε τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στη Λιβύη», είπε καταδικάζοντας παράλληλα και τον ρόλο Ρώσων μισθοφόρων στην βορειοαφρικανική χώρα, εστιάζοντας όμως κατά κύριο λόγο στον ρόλο της Άγκυρας.

Όταν ρωτήθηκε για τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι που δήλωσε το Σάββατο ότι είναι νόμιμο δικαίωμα της Αιγύπτου να επέμβει στη Λιβύη, ο Μακρόν είπε ότι ο Αιγύπτιος ηγέτης έχει λόγο να ανησυχεί.

«Σημειώσατε τη νόμιμη ανησυχία του προέδρου Σίσι όταν βλέπει στρατεύματα να φτάνουν στα σύνορά του», δήλωσε ο Μακρόν.

Απάντηση Αγκυρας 

«Η Γαλλία έχει σημαντική ευθύνη για το χάος στη Λιβύη και εκείνη είναι που παίζει στην πράξη το επικίνδυνο παιχνίδι», τόνισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, συμπληρώνοντας πως «η άγνοια του Παρισιού σχετικά με τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας αυξάνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αντί να προωθει την ειρήνη και τη σταθερότητα».

«Η Αγκυρα καλεί τη Γαλλία και τον πρόεδρο Μακρόν να σταματήσουν τα βήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και το μέλλον της Λιβύης, της Συρίας και της Ανατολικής Μεσογείου, και να χρησιμοποιήσουν τους ήδη υπάρχοντες διαύλους επικοινωνίας», ανέφερε ακόμη, προσθέτοντας:  «Αν ο Μακρόν έβαζε τη μνήμη του να λειτουργήσει και χρησιμοποιούσε τη λογική του, θα θυμόταν πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η Λιβύη οφείλονται στις επιθέσεις του πραξικοπηματία Χάφταρ που υποστηρίζει».

«Παρόλο που ο πρόεδρος Μακρόν προσπαθεί να κρύψει αυτή την πραγματικότητα εκτοξεύοντας αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας, ο λιβυκός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ τη ζημιά που προκάλεσε στη χώρα του η Γαλλία επιδιώκοντας τα εγωιστικά συμφέροντά της», υποστήριξε επίσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή