Νέο κύμα διώξεων κατά δημοσιογράφων στην Τουρκία

Νέο κύμα διώξεων κατά δημοσιογράφων στην Τουρκία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 16 Ιουνίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ ανακοίνωσε ότι οι δίκες επρόκειτο να ξαναρχίσουν στη χώρα, ύστερα από διακοπή τριών μηνών λόγω COVID-19. Η επιστροφή στην κανονικότητα έφερε ένα νέο κύμα δικαστικών διώξεων εναντίον λειτουργών του Τύπου, που προκαλεί αντιδράσεις εντός και εκτός Τουρκίας.

Επτά δημοσιογράφοι προσήχθησαν χθες σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, κατηγορούμενοι για παραβίαση της νομοθεσίας που αφορά τις μυστικές υπηρεσίες και για αποκάλυψη κρατικών απορρήτων. Αφορμή στάθηκαν ρεπορτάζ γύρω από την κηδεία αξιωματικού των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών που σκοτώθηκε στη Λιβύη, τον περασμένο Φεβρουάριο, όπως και άλλα δημοσιεύματα για τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στην ίδια χώρα.

Στους κατηγορουμένους περιλαμβάνονται διευθυντικά στελέχη και ρεπόρτερ της ιστοσελίδας Odatv, της φιλοκουρδικής εφημερίδας Yeni Yasam, της εθνικιστικής Yenicag και της αριστερής BirGun. Μαζί τους διώκεται δημοτικός υπάλληλος της κοινότητας όπου ετάφη ο εν λόγω αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών. Δεκάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο, επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη τους προς τους κατηγορουμένους.

Αλλες δύο δίκες μέσων ενημέρωσης επρόκειτο να ξεκινήσουν χθες, ενώ σήμερα θα καθίσουν στα εδώλια των κατηγορουμένων έξι δημοσιογράφοι που κατηγορούνται για διαδικτυακή πειρατεία. Το νέο κύμα διώξεων προκάλεσε την αντίδραση της Επιτροπής για την Προάσπιση των Δημοσιογράφων (CPJ), που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. «Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει την προσπάθεια ελέγχου της αδέσμευτης δημοσιογραφίας μέσω εκφοβισμού και να απελευθερώσει τους κρατούμενους δημοσιογράφους», δήλωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης Γκινόζα Σαΐντ, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχία για την προφύλαξη των κατηγορουμένων από την COVID-19.

Σε μια άλλη, ανεξάρτητη εξέλιξη, η Μόσχα εξέφρασε χθες την ετοιμότητά της να υπογράψει καινούργια συμφωνία με την Αγκυρα για την παράδοση πρόσθετων ρωσικών πυραύλων S-400. «Εχουν αυτή την επιλογή και θα υπογράψουμε μια τέτοια συμφωνία, εφόσον το επιθυμούν», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιούρι Μπορίσοφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή