Λήξη συναγερμού στις φυλακές Κορυδαλλού

Λήξη συναγερμού στις φυλακές Κορυδαλλού

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους φόβους των υγειονομικών αρχών και των ειδικών επιστημόνων για την εμφάνιση συρροής κρουσμάτων σε κλειστές δομές αναζωπύρωσε ο συναγερμός για πιθανό κρούσμα κορωνοϊού στις φυλακές Κορυδαλλού. Η Β΄ πτέρυγα των φυλακών, όπου κρατείται ο 35χρονος ασθενής, λιβυκής υπηκοότητας, τέθηκε σε καραντίνα, ενώ κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφθηκε χθες το πρωί τις εγκαταστάσεις του σωφρονιστικού καταστήματος για δειγματοληψίες και ιχνηλάτηση των επαφών του κρατουμένου. Ο 35χρονος νοσηλεύεται από προχθές το βράδυ στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Είχε εμφανίσει εδώ και ημέρες συμπτώματα ίωσης και δύσπνοια. Χθες το απόγευμα διακομίσθηκε αρχικά στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπου εξετάσθηκε για κορωνοϊό. Το αποτέλεσμα του πρώτου ελέγχου έβγαλε οριακά θετικό τον 35χρονο, με συνέπεια να αποφασισθεί η διακομιδή του στο «Σωτηρία». Ο συναγερμός έληξε όταν τα αποτελέσματα των ελέγχων που ακολούθησαν έδειξαν ότι ο κρατούμενος δεν έχει προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.

Σημειώνεται ότι οι φυλακές, όπως τα γηροκομεία και τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών, είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, χώροι που, εφόσον «διεισδύσει» ο ιός, εύκολα μπορεί να προκαλέσει επιδημία, όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη εμπειρία από σωφρονιστικά καταστήματα στις ΗΠΑ. Στη χώρα μας είχαν ληφθεί από την αρχή μέτρα πρόληψης αλλά και διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων στα καταστήματα κράτησης, τα οποία άρχισαν να αίρονται σταδιακά από τις 18 Μαΐου 2020.

Χθες ανακοινώθηκαν οκτώ νέα περιστατικά COVID-19 στη χώρα μας, εκ των οποίων τρία εντοπίστηκαν στη Ροδόπη, ένα στην Αλεξανδρούπολη, ένα στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, ένα στην Αττική και δύο είναι εισαγόμενα από άτομα που έφθασαν οδικώς στη χώρα από Βουλγαρία και Αλβανία. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 3.310. Οκτώ ασθενείς συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Από την περασμένη Κυριακή έως και χθες το απόγευμα είχε καταγραφεί ένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19. Εως και χθες το απόγευμα είχαν ελεγχθεί συνολικά 295.639 κλινικά δείγματα.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι

Χθες ο ΕΟΔΥ ξεκίνησε δειγματοληπτικούς ελέγχους για την ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 στο αίμα και με στόχο την αποτύπωση του ποσοστού ανοσίας του πληθυσμού στον ιό. Η πρώτη αιμοληψία έγινε χθες από κινητές ομάδες υγείας στο παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής, και συγκεκριμένα στο προσωπικό της δομής. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι επισκέψεις των ειδικών του ΕΟΔΥ σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Χθες, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφθηκε το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Βαγιοχώρι του Δήμου Βόλβης για δειγματοληπτικούς ελέγχους και ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού. «Οι δομές φιλοξενίας, οι προνοιακές δομές και γενικά οι κλειστές δομές αποτελούν προτεραιότητα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο πρόεδρος του οργανισμού, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή