Ερωτήματα για το ξέσπασμα βίας στη Στουτγάρδη

Ερωτήματα για το ξέσπασμα βίας στη Στουτγάρδη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απορία έχει προκαλέσει στη γερμανική κοινωνία το ξέσπασμα βίας στη Στουτγάρδη το Σάββατο, όταν εκατοντάδες νέοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία και λεηλάτησαν καταστήματα, ύστερα από έλεγχο ρουτίνας σε ανήλικο ύποπτο για εμπόριο ναρκωτικών. Παρότι η βία του Σαββάτου δεν συνοδευόταν από πολιτικά αιτήματα, η αστυνομία ήταν ο κύριος στόχος των νεαρών.

Στον απόηχο της βίας σε μία από τις ασφαλέστερες και πιο εύπορες πόλεις της χώρας, Γερμανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να υπογραμμίσουν τις διαφορές τακτικής και εκπαίδευσης της γερμανικής αστυνομίας με την αμερικανική. Οργανώσεις μεταναστών στη χώρα επισημαίνουν, όμως, ότι μέλη μειονοτήτων πέφτουν συχνά θύματα επιλεκτικών ελέγχων από αστυνομικούς, εξαιτίας του χρώματος του δέρματός τους.

Σε κύριο άρθρο της, η εφημερίδα Frankfurter Rundschau ανέφερε ότι η ένταση του Σαββάτου «έχει τις ρίζες της στο μακρινό παρελθόν, στην εποχή που “γκασταρμπάιτερ” προσκαλούνταν στη Γερμανία ως εργάτες στα εργοστάσια». Ακόμη και ο όρος «προσκεκλημένος εργάτης» υπονοούσε ότι οι άνθρωποι αυτοί ουδέποτε επρόκειτο να ενταχθούν στη γερμανική κοινωνία.

Οι επτά συλληφθέντες για τα επεισόδια του Σαββάτου είναι ηλικίας 16 με 33 ετών και κατάγονται από τη Γερμανία, την Κροατία, το Ιράκ, την Πορτογαλία και τη Λετονία, ενώ αντιμετωπίζουν διώξεις για διατάραξη κοινής ειρήνης, σωματικές βλάβες εναντίον αστυνομικών και κλοπή. Ενώ πολλές αμερικανικές πόλεις ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αναθεωρήσουν τους κανόνες εμπλοκής της αστυνομίας, συζητώντας ακόμη και τη διακοπή χρηματοδότησης των αστυνομικών υπηρεσιών, Γερμανοί αξιωματούχοι δεν θεωρούν ότι τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στη Στουτγάρδη απαιτούν ριζική μεταρρύθμιση.

«Οι τακτικές μας δεν είναι αυτές της αμερικανικής αστυνομίας. Δεν γονατίζουμε πάνω στον λαιμό πολιτών. Η αστυνομία αξίζει του σεβασμού και της στήριξής μας», λέει ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βάδης – Βυρτεμβέργης, Βίνφριντ Κρέτσμαν. Από τη μεριά της, η καγκελάριος της χώρας, Αγκελα Μέρκελ καταδίκασε τις βίαιες διαδηλώσεις του Σαββάτου, για να τις χαρακτηρίσει «μεμονωμένο περιστατικό», ενώ οι τοπικές αρχές της πόλης εξέταζαν την απαγόρευση κατανάλωσης οινοπνεύματος σε δημόσιους χώρους, σε μία προσπάθεια πρόληψης αναζωπύρωσης της βίας το Σαββατοκύριακο.

Την ίδια στιγμή, ο αντιδήμαρχος δημόσιας ασφάλειας της Στουτγάρδης, Μάρτιν Σάιρερ, δήλωνε ότι στελέχη του δήμου έχουν ήδη έλθει σε επαφή με κοινωνικούς λειτουργούς και εκπροσώπους της μεταναστευτικής κοινότητας για την αποκλιμάκωση της έντασης. Διαφορετικό μήνυμα έστειλε, όμως, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη για να επιθεωρήσει τις καταστροφές και δεσμεύθηκε ότι οι ένοχοι θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. «Η τιμωρία είναι πάντα η καλύτερη μέθοδος πρόληψης τέτοιων περιστατικών στο μέλλον», είπε ο συντηρητικός υπουργός και μέχρι πρότινος ηγέτης των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή