Πανελλαδικές: Πτωτική τάση στο 1ο πεδίο

Πανελλαδικές: Πτωτική τάση στο 1ο πεδίο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πτωτικό πρόσημο ως προς τις βαθμολογικές επιδόσεις ολοκληρώθηκαν χθες οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν μία θέση στις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου, δηλαδή των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Για τους υπολοίπους υποψηφίους οι εξετάσεις στα τέσσερα βασικά μαθήματα θα ολοκληρωθούν αύριο, και θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις για όσους έχουν επιλέξει ειδικά μαθήματα.

Ειδικότερα, χθες οι υποψήφιοι ανθρωπιστικών σπουδών εξετάστηκαν στην Ιστορία.

Σύμφωνα με την ομάδα καθηγητών του φροντιστηρίου «Μεθοδικό», για την πολυπληθέστερη ομάδα υποψηφίων «τα θέματα ήταν μέτριας δυσκολίας, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Τα ερωτήματα ανάπτυξης ήταν εκτενή και ευνοούσαν τους μαθητές που έχουν καλή γνώση του σχολικού βιβλίου. Υπήρχε αναφορά στη νέα ύλη σε αρκετά ερωτήματα. Οι ερωτήσεις κρίσεως της Δεύτερης Ομάδας που βασίζονται στις πηγές είχαν σαφή ερωτήματα και η σύνδεσή τους με τα κείμενα είναι ξεκάθαρη. Τα θέματα δεν αναμένεται να δυσκολέψουν ιδιαίτερα τους καλά προετοιμασμένους υποψηφίους».

Βαθμολόγηση

Ετσι, ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις για τις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου, στο οποίο εντάσσονται οι νομικές, οι φιλολογίες κ.λπ. Με βάση τις πληροφορίες από την έως τώρα διόρθωση των γραπτών στα τρία πρώτα μαθήματα, οι υποψήφιοι δυσκολεύτηκαν περισσότερο στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Ετσι, σε αυτό θα μειωθούν τα άριστα γραπτά και οι βαθμολογίες θα «συνωστισθούν» στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες. Από την άλλη, δεν αναμένεται να μειωθούν τα γραπτά κάτω από τη βάση, αφού το 10 ήταν εύκολο και με δεδομένο ότι η βαρύτητα της Εκθεσης ψαλιδίστηκε στις 30 μονάδες (με άριστα το 100) από 40 μονάδες έως πέρυσι.

Στα Αρχαία τα θέματα αξιολογήθηκαν ως ίδιας δυσκολίας συγκριτικά με πέρυσι, με συνέπεια να μην αναμένονται σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με το 2019 στην κατανομή των γραπτών ανά βαθμολογική κλίμακα.

Νέο μάθημα για φέτος ήταν η Κοινωνιολογία, η οποία αντικατέστησε τα Λατινικά. Ομως, τα θέματά της κρίθηκαν εύκολα και εκτιμάται ότι οι βαθμολογικές επιδόσεις θα έχουν την ίδια συμπεριφορά όπως στα Λατινικά, που ήταν παραδοσιακά το ευκολότερο εξεταζόμενο μάθημα του επιστημονικού πεδίου.

Χθες, επίσης, οι υποψήφιοι των Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής εξετάστηκαν στο μάθημα της Πληροφορικής.

Σύμφωνα με την ομάδα του φροντιστηρίου «Μεθοδικό», «τα θέματα ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια, και μέτριας δυσκολίας εκτός από κάποια σημεία στα οποία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Τα θέματα Α και Β ήταν λίγο πιο δύσκολα από τα περυσινά, το θέμα Γ παρουσίαζε αυξημένη δυσκολία, ενώ το Δ κινήθηκε σε παρόμοια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά. Ιδιαίτερη προσοχή χρειαζόταν το ερώτημα Γ2 ώστε να αποφευχθεί τυχόν λάθος. Γενικά, οι μαθητές που είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα σε όλη την ύλη δεν εκτιμάται ότι αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα».

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις στα βασικά μαθήματα θα ολοκληρωθούν αύριο με την Οικονομία και τη Χημεία.

Τέλος, χθες ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας τα εξεταστικά κέντρα (ο κατάλογος στην ιστοσελίδα του υπουργείου) για τη «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» και τη «Μουσική Αντίληψη και Γνώση» στα οποία πρέπει να εξεταστούν όσοι υποψήφιοι θέλουν να εισαχθούν σε τμήματα Μουσικών Σπουδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή