Οι άνεργοι στη Γερμανία θα ξεπεράσουν τα 3 εκατομμύρια

Οι άνεργοι στη Γερμανία θα ξεπεράσουν τα 3 εκατομμύρια

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία προβλέπεται πως θα σπάσει το φράγμα των τριών εκατομμυρίων μέσα στο καλοκαίρι, επεσήμανε αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, Ντέλεφ Σέελε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Süddeutsche Zeitung. Επίσης, οι πέντε Γερμανοί Σοφοί προέβλεψαν αυτή την εβδομάδα ότι οι άνεργοι θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες φτάνοντας τα 2,72 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Απασχόλησης, η ανεργία ξεπέρασε το 6% τον Μάιο εξαιτίας της πανδημίας, πλήττοντας περισσότερο όσους είχαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τους περιστασιακά εργαζομένους, τους νέους και κατά κύριο λόγο τις γυναίκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και πριν από την επέλαση της πανδημίας, το τελευταίο τρίμηνο του 2019 η ανεργία στη Γερμανία είχε σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας και συγκεκριμένα στο 5,3%.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα, ο Σέελε σχολίασε πως ελπίζει σε βελτίωση της κατάστασης το φθινόπωρο. Βέβαια αυτό εξαρτάται από την επιτυχία της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση και στον τουρισμό και από την επίπτωση των πακέτων στήριξης της γερμανικής κυβέρνησης στην οικονομία. Παράλληλα, η ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης εξαρτάται από την πορεία του παγκόσμιου εμπορίου. Οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της χώρας, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, εξακολουθούν να δέχονται ισχυρά πλήγματα από την πανδημία.

Οι πέντε Γερμανοί Σοφοί προέβλεψαν αυτή την εβδομάδα ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα συρρικνωθεί κατά 6,5% φέτος και θα διολισθήσει στη βαθύτερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η βιομηχανική παραγωγή έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών. Οι εξαγωγές του Απριλίου υποχώρησαν κατά 31% και η μείωση ανέδειξε την εξάρτηση της Γερμανίας από τις ξένες αγορές. Σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο του Κιέλου (IfW), η γερμανική οικονομία θα υποστεί ζημίες ύψους 390 δισ. ευρώ φέτος και το επόμενο έτος, μόνον εξαιτίας του κορωνοϊού.

«Οδεύουμε προς μια βαθιά ύφεση», τόνισε τις προηγούμενες ημέρες η Βερόνικα Γκριμ από την επιτροπή των Γερμανών Σοφών. Η ίδια τόνισε πως η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας εξαρτάται εν μέρει από την πορεία ενός δεύτερου κύματος και αν θα χρειαστεί να επιβληθούν ξανά αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Μετά τις δηλώσεις της βέβαια, το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας –  Βεστφαλίας επέβαλε ξανά μέτρα σε μια περιορισμένη περιοχή, ώστε να αναχαιτίσει τη ραγδαία μετάδοση του ιού, καθώς εκατοντάδες εργαζόμενοι ενός εργοστασίου κρεάτων βρέθηκαν θετικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή