Αποχώρηση Παπαγγελόπουλου με καταγγελίες περί κατασκοπείας

Αποχώρηση Παπαγγελόπουλου με καταγγελίες περί κατασκοπείας

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημοσιοποίηση του ηχητικού αποσπάσματος της ιδιωτικής συνομιλίας Μιωνή-Παππά εμπίπτει στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για το έγκλημα της κατασκοπείας και την παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, ανέφερε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που εξετάστηκε για 6η ημέρα από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Στην αναφορά αυτή του κ. Παπαγγελόπουλου συμπίπτουν διαρροές από το Κίνημα Αλλαγής και τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να ταυτίζονται ως προς το ακριβές περιεχόμενο της.

«Η δημοσιοποίηση των πληροφοριών που αφορούν σε Έλληνα και ξένο αξιωματούχο, συνιστά περίπτωση κατασκοπείας για τον κ. Μιωνή», φέρεται να δήλωσε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ο οποίος σύμφωνα με πηγές του Κινήματος Αλλαγής, είπε επίσης: «Διαπράχθηκε κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας και κάποιοι εδώ μέσα συνηγόρησαν. Ακούγεται στο ηχητικό ότι η Μοσάντ μας έχει φλομώσει στις πληροφορίες. Και βεβαίως μπορεί. Κοινοποιείται όμως αυτό; Αυτά, ξέρετε, τα διαβάζουν και άλλες χώρες, εχθρικές στο Ισραήλ. Για να ξέρουμε ποιοι είναι οι εγκληματίες σε αυτή τη χώρα και ποιοι είναι οι πατριώτες».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τη συγκεκριμένη αναφορά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης. «Με βάση αυτά που λέει ο κ. Παπαγγελόπουλος, έγινε κατασκοπεία και από τον κ. Μιωνή και από τον κ. Παππά αφού και οι δύο ήταν στη συνομιλία», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Εγώ καταγγέλλω αυτόν που μαγνητοφώνησε τη συνομιλία», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδουν στον κ. Παπαγγελόπουλο την εξής φράση: «Με την παράνομη καταγραφή και δημοσιοποίηση της συνομιλίας Παππά-Μιωνή έχει τελεστεί το έγκλημα της κατασκοπείας (άρθρο 148 παρ.1 και 2), διότι δημοσιοποιήθηκαν παράνομα κρατικά μυστικά, με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους. Αυτό το κατάπτυστο usb έπρεπε να σταλεί απευθείας στον Εισαγγελέα, προτού δημοσιοποιηθεί και μάλιστα από επιτροπή του Κοινοβουλίου», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

«Άρα είναι συνένοχος και ο κ. Παππάς», σχολίασε ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής Ιωάννης Μπούγας.

«Κύριε Πρόεδρε, ο διάλογος δεν είναι κατασκοπεία. Η παράνομη καταγραφή του και η διάδοσή του από τον κ. Μιωνή συνιστά πράξη κατασκοπείας. Καμία ευθύνη δεν έχει ο κ. Παππάς», απάντησε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ενδεχόμενο να έχει τελεστεί το έγκλημα της κατασκοπείας είχε επισημάνει ο κ. Παπαγγελόπουλος, από την περασμένη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία δημοσιοποιήθηκε το ηχητικό από τη συνομιλία Μιωνή-Παππά. «Ο Σάμπυ Μιωνής, ακούγεται να ζητάει να μάθει ποιοι είναι οι Αμερικανοί πράκτορες που έχουν έρθει εδώ και συζητούν με την Τουλουπάκη για τη φοροδιαφυγή του, για να το "λήξει", όπως λέει. Εγώ θα μελετήσω τις επόμενες μέρες αν όλη αυτή η ιστορία εμπίπτει και στις διατάξεις περί κατασκοπείας για τον κ. Μιωνή και αν θέτει σε διατάραξη τις διεθνείς σχέσεις της χώρας», έχει δηλώσει στην προανακριτική επιτροπή ο κ. Παπαγγελόπουλος, κατά τη διάρκεια της εξέτασής του.

«Είναι διάχυτες οι απειλές του Mιωνή. Απειλεί με το εβραϊκό λόμπι τον κ. Παππά, μεταξύ αστείου και σοβαρού, απειλεί με τις γνωριμίες του την kυβέρνηση και κυρίως απειλεί ότι θα με στοχοποιήσει προσωπικά, ότι "θα πυροβολήσει εκείνος πρώτος πριν τον πυροβολήσω εγώ". Προαναγγέλλει γνωμοδότηση του Οκάμπο ως προς το περιεχόμενό της. Απειλεί την Ελλάδα και λέει "θα είναι κακό για την Ελλάδα αν προκαλέσω αυτήν τη γνωμοδότηση". Όλα αυτά δεν δείχνουν έναν προσχεδιασμό; Όλα αυτά δεν δείχνουν ότι ο Παπαγγελόπουλος δεν έχει εκβιάσει; Αντιθέτως, ο Μιωνής ακούγεται να λέει: "αν δεν τα σταματήσει, θα τα κάνω όλα αυτά". Αυτός απειλεί, αυτός εκβιάζει», ανέφερε, σύμφωνα με πηγές της προανακριτικής επιτροπής ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και προσέθεσε, σύμφωνα με πηγές της προανακριτικής:

«Ο Μιωνής ακούγεται να τάζει ότι θα τραβήξει τις μηνύσεις του πίσω. Τάζει ότι θα φέρει επενδύσεις. Ζητάει να γίνει πρόξενος για να εξασφαλίσει ασυλία. Αναφέρεται στον Luis Ocampo, τον πρόεδρο του International Criminal Court, για τον οποίο ο επιχειρηματίας λέει στον Νίκο Παππά ότι τον προσέλαβε να έρθει στην Ελλάδα, και απειλεί ο επιχειρηματίας πως ο Οcampo θα βγάλει έκθεση σε βάρος της ελληνικής Δικαιοσύνης αν δεν κλείσουν οι υποθέσεις του. Από το ηχητικό προκύπτει ότι ο Μιωνής απειλούσε πως θα εκδοθεί έκθεση κατά της Ελλάδας. Ότι θα βγουν και θα κατηγορήσουν την Ελλάδα για αντισημιτισμό», γιατί "αυτοί θέλουν να βγάλουν ένταλμα αλλά αυτός δεν θα τους αφήσει να τον γ…"».

Εξάλλου πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή αποδίδουν στον κ. Παπαγγελόπουλο την εξής φράση: «Το έγκλημα της κατασκοπείας δεν έχει διαπράξει μόνο ο Μιωνής. Το έχουν διαπράξει και αυτοί που διέρρευσαν αυτό το υλικό. Ενδεχομένως και μέλη της προανακριτικής επιτροπής». Οι ίδιες πηγές μεταδίδουν και την εξής αναφορά του κ. Παπαγγελόπουλου στο πρόσωπο του κ. Ρουμπάτη (σ.σ. αναφέρεται στο ηχητικό της συνομιλίας Μιωνή-Παππά): «Ο Ρουμπάτης είναι φίλος μου. Ο Μιωνής εκθέτει τον Ρουμπάτη ότι του είπε -πράγμα που εγώ αμφισβητώ, γιατί ο Μιωνής είναι ψεύτης- ότι ο Μίμης (Παπαγγελόπουλος) είναι αντισημίτης».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δήλωσε επίσης στην προανακριτική επιτροπή ότι η πρώην εισαγγελέας (σ.σ. πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί) Γεωργία Τσατάνη του είχε πει ότι «ο Αντώνης Σαμαράς την πίεζε για την προφυλάκιση του Αγγέλου».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή