Επικοινωνία Μητσοτάκη με Μακρόν

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Μακρόν

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια βεντάλια, με πτυχές την οικονομία, τον τουρισμό αλλά και την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, άνοιξε χθες ο πρωθυπουργός κατά τις συναντήσεις που είχε. Στην κορυφή, αναμφίβολα, βρίσκεται η προετοιμασία της Αθήνας για την κρίσιμη –και πρώτη διά ζώσης, έπειτα από καιρό– Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Ιουλίου. Ο κ. Μητσοτάκης είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, με αφορμή τις εξελίξεις στη Λιβύη, επιτέθηκε πρόσφατα με δριμύτητα κατά του Ταγίπ Ερντογάν και ζήτησε να συζητήσει η Ε.Ε. τις σχέσεις με την Τουρκία «χωρίς ταμπού». Στη συνομιλία, η οποία διήρκεσε πάνω από μισή ώρα, συζητήθηκαν, όπως έγινε γνωστό, οι ελληνογαλλικές σχέσεις, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Ιουλίου.

Νωρίτερα το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με βασικό αντικείμενο το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Το σχέδιο, για να προχωρήσει, πρέπει ως γνωστόν να λάβει την έγκριση από όλα τα κράτη-μέλη. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως ο Eλληνας πρωθυπουργός και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζήτησαν επίσης το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων υπό το φως της ευρύτερης παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η σταθερή άλλωστε επιδίωξη της κυβέρνησης είναι πως οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας είναι στην πραγματικότητα διαφορές μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, καθώς τα ελληνικά είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

Ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τον αγώνα δρόμου για το έτερο μεγάλο θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση, αυτό του τουρισμού, μίλησε σχετικά από το βήμα της 28ης τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. «Είμαστε, λοιπόν, εδώ να δούμε αν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη των δυνάμεων της παραγωγής και, αν αυτή είναι απαραίτητη, πιστεύω ότι προς τα τέλη Ιουλίου δεν θα διστάσουμε να τη δώσουμε».

Μιλώντας εξάλλου στην 45η γενική συνέλευση του ΣΕΒΕ, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει μπροστά η χώρα μετά την πανδημία του κορωνοϊού, ο οποίος «κλόνισε, όμως δεν γκρέμισε την οικονομική και κοινωνική ζωή». Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε πως «σύντομα θα υπάρξει γενναία μείωση στην προκαταβολή φόρου», ενώ πρόσθεσε πως αυτές τις μέρες «η Βουλή συζητεί νόμο που θα επιτρέπει μικροπιστώσεις, χωρίς εγγυήσεις, προς επιχειρηματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις που ζητούν γρήγορα μικρά κεφάλαια».

Τέλος, ο πρωθυπουργός απηύθυνε χαιρετισμό  στο διεθνές διαδικτυακό συνέδριο για τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον», μια κίνηση με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά. «Ως φιλελεύθερος πολιτικός πιστεύω στην ίση πρόσβαση στις ευκαιρίες για όλους», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει ότι υποστηρίζει την καθιέρωση θέσης υπευθύνου στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την παρακολούθηση τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εργασιακό περιβάλλον. «Και είμαι έτοιμος να συμβάλω στη διαμόρφωση μιας ειδικής ατζέντας με έμφαση στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι στο επιτελείο μου περιλαμβάνονται και μέλη της», είπε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή