Δεύτερη θητεία στο τιμόνι του ΣΕΤΕ για τον Γιάννη Ρέτσο

Δεύτερη θητεία στο τιμόνι του ΣΕΤΕ για τον Γιάννη Ρέτσο

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επανεκλογή του Γιάννη Ρέτσου στη θέση του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για δεύτερη θητεία ολοκληρώθηκε χθες Πέμπτη η 28η τακτική γενική συνέλευση του συνδέσμου, στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τα μέλη του ΣΕΤΕ πως υπάρχουν δυνάμεις για να στηρίξουν αυτή τη δύσκολη χρονιά τονίζοντας πως, αν κριθεί απαραίτητο να δοθεί πρόσθετη στήριξη στις παραγωγικές δυνάμεις, αυτό θα γίνει. «Το κράτος στέκεται δίπλα σας», σημείωσε προσθέτοντας ότι η κεντρική πολιτική της κυβέρνησης αυτό το καλοκαίρι υπηρετεί δύο στόχους: «Πρώτος είναι ο τακτικός. Να ελαχιστοποιήσουμε όσο το δυνατόν τις απώλειες, να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις, να διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας. Και ο δεύτερος, ο στρατηγικός. Να μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ώστε ο τουρισμός να ανασυνταχθεί και να επανέλθει δυναμικά στην ανάπτυξη από τις αρχές του 2021».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δυνατότητα που δίνεται στις τουριστικές επιχειρήσεις να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας όταν η ζήτηση για τις υπηρεσίες τους είναι μικρή, τονίζοντας ωστόσο πως όποιες διευκολύνσεις προσφερθούν προς τις επιχειρήσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση. Υπογράμμισε επίσης ότι «στις διακοπές χαλαρώνουμε μόνον ως προς τους ρυθμούς, ενδεχομένως, αλλά σίγουρα όχι ως προς την προσοχή και ως προς την πειθαρχία μας», για να τονίσει την ενεργοποίηση, με ακόμη 30 εκατ. ευρώ, του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» προκειμένου «να προσφερθούν σε περίπου 250.000 οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, ένα εκατομμύριο διανυκτερεύσεις σε ολόκληρη τη χώρα, καλύπτοντας το μισό κόστος διαμονής, με διαφανείς διαδικασίες, ψηφιακή υποβολή αιτήσεων και όπου χρειάζεται ηλεκτρονική κλήρωση». «Δεν διαθέτουμε μόνο όμορφους προορισμούς, αλλά και ασφάλεια», ήταν άλλο ένα μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γ. Ρέτσος αναφέρθηκε στους τέσσερις τελευταίους μήνες, κατά τους οποίους ο τουριστικός τομέας βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις, δίνοντας έμφαση στη συλλογική προσπάθεια και στρατηγική που ακολουθήθηκε ως «πρώτη γραμμή άμυνας» απέναντι στην κρίση, καθώς και στις στοχευμένες παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν την επόμενη μέρα. «Μαζί, ενωμένοι, θα ξεπεράσουμε και αυτή τη σκληρή χρονιά, για να οικοδομήσουμε μια νέα, μακρά περίοδο ευημερίας, ωριμότητας και ανάπτυξης. Ο τουρισμός θα σταθεί και πάλι στο ύψος των περιστάσεων, στην πρώτη γραμμή της μάχης, ισχυρός και πρωτοπόρος», τόνισε χαρακτηριστικά.

H κλειστή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης, που ακολούθησε, ξεκίνησε με χαιρετισμό του Γιάννη Παράσχη, CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από την 1η Ιουλίου, που σηματοδοτεί την έναρξη της δύσκολης πορείας ανάκαμψης αερομεταφορών και τουρισμού.

Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα, είναι πρωτίστως αναγκαία η μέριμνα για την επιβίωση των επιχειρήσεων και την απασχόληση. Με κοινωνική ευθύνη και δίκαιο επιμερισμό των βαρών της κρίσης, κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, πρέπει να προστατεύσουμε την εργασιακή ειρήνη και την κοινωνική συνοχή, με στόχο τη σταδιακή επαναφορά σε μια νέα κανονικότητα». Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης του ΣΕΤΕ μίλησαν και οι εκπρόσωποι των στρατηγικών εταίρων του συνδέσμου, Aegean, Eurobank και Cοsmote.

Ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχιος Βασιλάκης σημείωσε ότι «συνεχίζουμε να παραλαμβάνουμε αεροπλάνα παρά την κρίση και να στηρίζουμε τις ανάγκες όσο το δυνατόν περισσότερων περιοχών της χώρας στη δύσκολη συγκυρία, για να διασφαλίσουμε ένα ισχυρότερο προϊόν για το 2021 και το μέλλον. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η μελλοντική κεφαλαιοποίηση της θετικής εικόνας της χώρας. Χρέος μας, η ανταπόκριση στις νέες ανάγκες επιβατών μας, η στήριξη του παραγωγικού μας πυρήνα και των εργαζομένων μας, για να μπορέσουμε, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να συμβάλουμε εκ νέου στην αναπτυξιακή δυναμική».

Από την πλευρά του ο CEO της Εurobank Φωκίων Καραβίας εκτίμησε πως «το 2020 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, όμως δεν είναι μια χαμένη χρονιά. Η χώρα ξεχώρισε με θετικό τρόπο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης». «Παράλληλα», συνέχισε, «ο πρωθυπουργός αξιοποίησε επικοινωνιακά την επιτυχία, βελτιώνοντας σημαντικά το brand name της χώρας. Το κέρδος είναι μεγάλο και κεφαλοποιήσιμο για το σύνολο της οικονομίας, αλλά ιδιαίτερα για τον τουρισμό. Αυτή είναι η ευκαιρία μας να αυξήσουμε το μερίδιο αγοράς στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Ημασταν τράπεζα του τουρισμού όταν στήριζε την οικονομία, είμαστε και σήμερα. Οι καλές μέρες θα ξαναέρθουν και θα είμαστε και τότε μαζί», πρόσθεσε.

Ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου του Συνδέσμου (ΙΝΣΕΤΕ) Ηλίας Κικίλιας επισήμανε ότι «η παρούσα συγκυρία αποτελεί και μια τεράστια ευκαιρία για τον επαναπροσδιορισμό της τουριστικής στρατηγικής μας. Η βιωσιμότητα, η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, οι δημόσιες υποδομές, η αποτελεσματική διαχείριση των προορισμών και η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό αποτελούν τις πρωταρχικές προϋποθέσεις για την εμβάθυνση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας. Αυτά είναι τα πεδία στα οποία θα επικεντρωθεί η δραστηριότητα του ΙΝΣΕΤΕ τα επόμενα χρόνια». Οι δράσεις της Marketing Greece για το έτος 2019 παρουσιάστηκαν από την CEO της εταιρείας Ιωάννα Δρέττα, η οποία τόνισε πως «ανάγκη όσο ποτέ για τον ελληνικό τουρισμό, οι συνέργειες και οι συνεργασίες».

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης προηγήθηκε την Τετάρτη συνάντηση εργασίας του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο του ΣΕΤΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή