«Σπάνε» ομόλογα του ΕΤΕΑΕΠ για να πληρωθούν οι νέες επικουρικές

«Σπάνε» ομόλογα του ΕΤΕΑΕΠ για να πληρωθούν οι νέες επικουρικές

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΕΤΕΑΕΠ και ρευστοποίηση μεριδίων ύψους 286 εκατ. ευρώ από την περιουσία ύψους 1,4 δισ. που διαθέτει στο κοινό κεφάλαιο των ασφαλιστικών οργανισμών, το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, προχωρεί η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες πληρωμής των νέων επικουρικών συντάξεων και των αναδρομικών, σε περιβάλλον δραματικής μείωσης των εσόδων του, λόγω και της πανδημίας.

Η ρευστοποίηση σχεδόν του 20% της περιουσίας του επικουρικού ταμείου που εντάχθηκε στον e-ΕΦΚΑ με την τελευταία μεταρρύθμιση του Φεβρουαρίου δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Την οριστική απόφαση έλαβε χθες, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, το διοικητικό συμβούλιο του φορέα, όμως την πρόθεση είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, από το βήμα της Βουλής. Να σημειωθεί ότι στις 2 Ιουλίου θα πληρωθούν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι νέες αυξημένες επικουρικές συντάξεις σε περισσότερους από 250.000 δικαιούχους, ενώ μία βδομάδα αργότερα, στις 9 Ιουλίου, θα καταβληθούν και τα αναδρομικά 8 μηνών, καθώς βάσει και της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αυξήσεις ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2019.

Ενδεικτικό των αυξημένων αναγκών του ΕΤΕΑΕΠ είναι ότι κάθε μήνα απαιτούνται, από την 1η Οκτωβρίου 2019 και εφεξής, 27 εκατ. ευρώ επιπλέον για την πληρωμή των νέων συντάξεων. Μάλιστα, αρχικά ο προϋπολογισμός του ΕΤΕΑΕΠ, που εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ με τον νόμο Βρούτση, προέβλεπε πλεόνασμα της τάξης των 110 εκατ. ευρώ, όμως ήδη έχει γυρίσει σε έλλειμμα, γεγονός άλλωστε που του επιτρέπει και τη ρευστοποίηση περιουσίας. Βέβαια, με μια επιπλέον «ένεση» ρευστότητας 70 εκατ. από το ΑΚΑΓΕ, ο τροποποιημένος προϋπολογισμός προβλέπει περιορισμό του πλεονάσματος σε 69,9 εκατ. ευρώ (-40 εκατ. ευρώ από τον αρχικό).

Η αρχή γίνεται με 286 εκατ. ευρώ από το Κοινό Κεφάλαιο Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων που διαχειρίζεται η ΤτΕ. Το «σπάσιμο» των ομολόγων θα γίνει σε τρεις φάσεις, στις 20 Ιουλίου που θα ρευστοποιηθούν μερίδια αξίας 90 εκατ. ευρώ, στις 18 Αυγούστου που θα ρευστοποιηθούν 130 εκατ. ευρώ και στις 18 Σεπτεμβρίου που θα ρευστοποιηθούν μερίδια ύψους 66 εκατ. ευρώ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τόσο οι συντάξεις που πληρώνονται στις 2 Ιουλίου όσο και τα αναδρομικά που θα δοθούν στις 9 Ιουλίου θα καλυφθούν από τα διαθέσιμα του Ταμείου, το οποίο στη συνέχεια θα προχωρήσει στο «σπάσιμο» των ομολόγων για να καλύψει τις νέες αυξημένες ανάγκες έως το τέλος του έτους.

Αποκαλυπτική είναι άλλωστε η εισήγηση της διοίκησης στο Δ.Σ. του  e-ΕΦΚΑ, στην οποία επισημαίνεται πως η ρευστοποίηση γίνεται καθώς απαιτούνται:

• 271 εκατ. ευρώ από τα αναδρομικά που προκύπτουν από την επαναφορά από 1/10/2019 των χορηγούμενων παροχών του κλάδου επικουρικής ασφάλισης στα προ της εφαρμογής του επανυπολογισμού του ν. 4387/2016 επίπεδα.

• 55 εκατ. ευρώ, που είναι το κόστος για το ότι εντάχθηκαν στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας και του πρώην ΛΕΠΕΤΕ και του σχετικού ειδικού λογαριασμού. 

Να σημειωθεί ότι οι επικουρικές συντάξεις μηνός Αυγούστου θα πληρωθούν στο τέλος Ιουλίου ταυτόχρονα με τις κύριες συντάξεις, καθώς χθες εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ η σχετική εισήγηση της διοίκησης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Βρούτση, με την ταυτόχρονη πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων επιτυγχάνονται 1.250.000 λιγότερες τραπεζικές συναλλαγές σε μηνιαία βάση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή