Ηρθε η ώρα της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού

Ηρθε η ώρα της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ολοκλήρωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων χθες έδωσε το εναρκτήριο  για την… επιστροφή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κοντά στο ψυχολογικό όριο των 19.000 μονάδων από 18.724 μονάδες πέρυσι. Από τη Δευτέρα οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, στο οποίο θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή εάν επιθυμούν να πάρουν μετεγγραφή. Τα περισσότερα νέα τμήματα που θα λειτουργήσουν στην επαρχία δεν έχουν αντιστοιχησθεί με κάποιο κεντρικού ΑΕΙ, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τμήματα διαφορετικών ταχυτήτων, τόσο όσο προς τις μετεγγραφές όσο και ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Ειδικότερα, χθες, οι υποψήφιοι των θετικών σπουδών και των σπουδών υγείας εξετάστηκαν στη Χημεία. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τακόπουλο των φροντιστηρίων «Ελιξ», τα θέματα χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη έκταση και είχαν πολλές πληροφορίες που ο μαθητής έπρεπε να διαχειριστεί και να συνδυάσει. Ωστόσο, πέρυσι τα θέματα στη Χημεία ήταν πολύ δύσκολα, με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι φέτος οι άριστοι που διεκδικούν τις θέσεις των ιατρικών σχολών θα έχουν καλύτερες επιδόσεις ωθώντας σε άνοδο τις βάσεις. Οι υποψήφιοι για τις σχολές οικονομίας χθες εξετάστηκαν στην Οικονομία. Τα θέματα κρίθηκαν ότι παρουσιάζουν χαμηλότερο βαθμό δυσκολίας σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά» όπως ανέφεραν οι εκπαιδευτικοί του φροντιστηρίου «Μεθοδικό» και πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση του ποσοστού των αριστούχων, με συνέπεια να αυξηθούν και οι βάσεις στις οικονομικές σχολές.

Ηρθε η ώρα της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού-1

Από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό δελτίο. Κατ’ αρχάς, πρέπει να απευθυνθούν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το μηχανογραφικό και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση). Μετά την ανακοίνωση των βαθμών οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) ώς και την Παρασκευή 17 Ιουλίου. Μετά την οριστικοποίηση, καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Χθες, πάντως, ανακοινώθηκαν οι αντιστοιχίσεις των τμημάτων ΑΕΙ, ώστε οι υποψήφιοι να γνωρίζουν εάν θα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή από το τμήμα στο οποίο θα εισαχθούν προς κάποιο άλλο, συνήθως κεντρικό. Από την υπουργική απόφαση προκύπτει ότι συνολικά 87 τμήματα από τα 430 δεν έχουν αντιστοίχιση, και μεταξύ αυτών πολλά είναι καινούργια. Οι αντιστοιχίσεις αποφασίστηκαν ύστερα από εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) με κριτήρια της συνάφεια των προγραμμάτων σπουδών (π.χ. ύπαρξη κοινών μαθημάτων, ύπαρξη ελάχιστου αριθμού καθηγητών με συναφές αντικείμενο), την ενδεχόμενη απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων και προγενέστερη απόφαση της ΑΔΙΠ. Τα νέα τμήματα θα λειτουργήσουν χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση και πιστοποίηση και άρα από την ηγεσία της ΕΘΑΑΕ θεωρείται εύλογη –με ακαδημαϊκά κριτήρια– η απόφαση για μη αντιστοίχισή τους με κάποιο τμήμα ιστορικού ΑΕΙ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή