Ο ΔΗΚΤΗΣ (27/06/20)

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρότερη ύφεση προβλέπει το ΚΕΠΕ

Kατά 5,67% έως 7,16% εκτιμά το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ότι θα μειωθεί φέτος το ΑΕΠ, συντονίζοντας έτσι την πρόβλεψή του με αυτήν της κυβέρνησης που προέβλεπε στο πρόγραμμα σταθερότητας, στο τέλος Απριλίου, ύφεση μεταξύ 4,7% και 7,9%. «Σήμερα, οι περισσότεροι αναλυτές προχωρούν σε επανεκτίμηση της κατάστασης, προβλέποντας μικρότερη ύφεση», σημειώνει ο πρόεδρος του  Κέντρου Παναγιώτης Λιαργκόβας (φωτ.) στο τετραμηνιαίο περιοδικό του Οικονομικές Εξελίξεις, που κυκλοφόρησε χθες. «Το σημαντικότερο στοιχείο της αλλαγής αυτής είναι η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία που δημιουργήθηκε στη χώρα μας από τη διαχείριση της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης από την ελληνική πολιτεία», προσθέτει. Κάνοντας αναφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, εξάλλου, ο κ. Λιαργκόβας τάσσεται υπέρ της άποψης να χρησιμοποιηθεί για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, ενισχύοντας τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα.

Πάνω από 110.000 αιτήσεις για κοινωνικό τουρισμό

Σπάνε κάθε ρεκόρ, σε σχέση με άλλες χρονιές στο παρελθόν, οι αιτήσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός 2020-2021, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, καθώς σε μόλις 24 ώρες οι αιτήσεις συμμετοχής ξεπέρασαν τις 110.000. Μάλιστα, ο υπουργός καλεί εργαζομένους και ανέργους αλλά και όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και καταλύματα, καθώς και ακτοπλοϊκές εταιρείες που για πρώτη φορά συμμετέχουν στο πρόγραμμα, να ενταχθούν στο πρόγραμμα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, 2 Ιουλίου. Η υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής γίνεται στη διεύθυνση www.gov.gr.

Αυξήσεις κεφαλαίου στο Χ.Α. εντός Ιουλίου

Ιδιαιτέρως «κινητικός» αναμένεται ο Ιούλιος για το Χ.Α., καθώς εκτός του ότι ανοίγει ο «χορός» των ομολογιακών εκδόσεων από τις εισηγμένες, που είχαν «παγώσει» λόγω της πανδημίας, θα «τρέξουν» και αυξήσεις κεφαλαίου. Ετσι, εντός του επόμενου μήνα δρομολογείται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή της Epsilon Net, με στόχο τη μετάταξή της από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Παράλληλα, σε λίγες εβδομάδες και εντός του Ιουλίου, ολοκληρώνονται οι αυξήσεις κεφαλαίου της Trastor ύψους 72,6 εκατ. ευρώ και της Pasal ύψους 7,5 εκατ. ευρώ.

Η Folli, η κατάσχεση και η θαλαμηγός

Σε νέο ιδιοκτήτη μεταβιβάστηκε η θαλαμηγός «Phalarope», όπως έγινε γνωστό κατά τη χθεσινή εκδίκαση στο Πρωτοδικείο Πειραιώς της αίτησης συντηρητικής κατάσχεσης κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας έως 100 εκατ. ευρώ της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Αυτό ισχυρίστηκε η οικογένεια, που εκπροσωπήθηκε στο δικαστήριο μέσω του συνηγόρου της Γιώργου Γεωργιάδη, ενώ η πλευρά της διοίκησης της Folli Follie έκανε λόγο για αχυρανθρώπους. Στο διά ταύτα, το δικαστήριο αποφάσισε την παράταση των μέτρων προσωρινής δέσμευσης της θαλαμηγού της οικογένειας Κουτσολιούτσου τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για την αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων της. Μέχρι νεωτέρας η θαλαμηγός θα παραμένει αγκυροβολημένη στη μαρίνα Ζέας.

Διαβουλεύσεων συνέχεια για τον Πρίνο

Τη συνδρομή εξειδικευμένων εξωτερικών συμβούλων έχουν ζητήσει τα δύο συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αξιολόγηση του μπίζνες πλαν που κατέθεσε η Energean για τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας του Πρίνου. Τα δύο υπουργεία παρέλαβαν το μπίζνες πλαν προ διημέρου και έχουν συστήσει ομάδα εργασίας για την κατ’ αρχήν αξιολόγηση με σκοπό να ξεκινήσει αμέσως μετά διαβούλευση με την εταιρεία. Bασικό αίτημα της Εnergean, το οποίο μάλιστα διατυπώνεται ως προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του μπίζνες πλαν, είναι η άμεση ενίσχυση του Πρίνου με ρευστότητα της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι βασικές ανάγκες λειτουργίας και να δρομολογηθεί η επανέναρξη της επένδυσης στο κοίτασμα «Εψιλον». Θα πρέπει να σημειωθεί πως η εταιρεία δημοσιοποίησε χθες τα βασικά σημεία του μπίζνες πλαν και στη σχετική ανακοίνωση διατυπώνεται και ένας λανθάνων εκβιασμός περί εγκατάλειψης των εγκαταστάσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή