Ούτε ψύλλος στον κόρφο μας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι διάφοροι γονείς, διαφόρων φυλών, εθνικοτήτων και προελεύσεων ξαπλώνουν, κοιμούνται, αφοδεύουν, συνευρίσκονται ερωτικά, τρώνε, ουρούν κ.λπ. στο χώμα και μετά βρώμικοι και άπλυτοι όπως είναι με τα ίδια ρούχα νυχθημερόν ανεβαίνουν στους θαλάμους των παιδιών».

Το παραπάνω προέρχεται από ανακοίνωση των «Ενωμένων φιλόζωων Αθήνας». Αναφέρεται στην εμφάνιση ψύλλων στην Αιματολογική-Ογκολογική κλινική «Ελπίδα» του νοσοκομείου «Αγία Σοφία». Στο «Ελπίδα» νοσηλεύονται παιδιά που νοσούν με λευχαιμία, ογκολογικούς καρκίνους ή/και υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μυελού.

Η διοίκηση του «Αγία Σοφία» ενοχοποίησε τις αδέσποτες γάτες πέριξ των κτιρίων του «Αγία Σοφία» και ειδικά του «Ελπίδα», γεγονός που εξόργισε τους φιλοζωικούς συλλόγους.

Η κόρη μας έχει διαγνωστεί με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και υποβάλλεται σε νοσηλείες και θεραπείες στο «Ελπίδα». Επίσης, η κόρη μας μεγαλώνει στο σπίτι μας με τρεις γατούλες. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν όντως οι γάτες ευθύνονται για τους ψύλλους. Εδώ και τέσσερις μήνες τουλάχιστον, που έχω προσωπική εμπειρία, δεν υπήρξαν ψύλλοι στο «Ελπίδα». Φοβάμαι πως οι γάτες μετατρέπονται τώρα σε εξιλαστήριο θύμα.

Από την άλλη, δεν είναι λογικό μια κλινική όπως το «Ελπίδα» να βρίσκεται σε στενή επαφή με αδέσποτα ζώα. Ομως τυχόν απόπειρα απομάκρυνσής τους θα πέσει στο κενό: με μαθηματική ακρίβεια θα εμφανιστούν άλλες γάτες διότι είναι μεγάλος ο προαύλιος χώρος, ασφαλής, χωρίς αυτοκίνητα και γεμάτος φωλιές. Τα ζώα ξέρουν καλά πού να κρυφτούν. Το πρόβλημα είναι σύνθετο και είναι σοβαρό διότι ειδικά τα παιδιά του «Ελπίδα» βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ευάλωτο και χρήζουν ειδικής υγειονομικής φροντίδας. Γι’ αυτό και στο «Ελπίδα» απαγορεύεται κάθε επισκεπτήριο.

Το δικό μας παιδί, εμείς οι ίδιοι και το σπίτι μας, όλοι βρισκόμαστε σε καραντίνα. Κατόπιν δε σύστασης των γιατρών, μεταφέραμε προσωρινά τις γάτες μας σε γειτονικό, φιλικό σπίτι. Θα επιστρέψουν κοντά μας μόλις πάψει η πρώτη εντατική περίοδος θεραπείας του παιδιού.

Κάτι ακόμα, σημαντικό: όταν νοσηλεύεται το παιδί, αλλάζουμε ρούχα και παπούτσια κατά την είσοδό μας στον θάλαμο και πλενόμαστε σχολαστικά. Δεν γνωρίζω αν άλλοι γονείς πράττουν το ίδιο, όμως δεν είδα ποτέ κανέναν να «ξαπλώνει» ή να ανακουφίζεται(!) στο γρασίδι, όπως ισχυρίζονται οι συντάκτες της ανακοίνωσης. Μάλιστα, το ότι πιστεύουν πως οι γονείς παιδιών με όγκους, λευχαιμία ή μια επικείμενη μεταμόσχευση μυελού έχουν τέτοια λίμπιντο που… «συνευρίσκονται ερωτικά» στο γρασίδι, ξεπερνά κάθε λογική. Το –με ρατσιστικές νύξεις– απόσπασμα προκαλεί. Και ό​​ταν οξύνονται τα πνεύματα, τα ανυπεράσπιστα ζώα κινδυνεύουν να γίνουν και αυτά θύματα ασυνειδήτων.

Είναι όμορφος ο φυσικός περίβολος γύρω από το «Ελπίδα» αλλά ακατάλληλος για την περίσταση: είναι γεμάτος ζωύφια είτε με γάτες είτε χωρίς. Εξαιτίας του, τα παράθυρα των θαλάμων στο ισόγειο παραμένουν ερμητικά κλειστά, καθώς το χώμα φέρει μικροσωματίδια επιβλαβή για ένα παιδί με απλασία μυελού. Η διοίκηση του «Αγία Σοφία»  ίσως πρέπει να σκεφτεί σοβαρά την αναδιαμόρφωση του προαύλιου χώρου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή