Ακης Σκέρτσος στην «Κ»: Μετριοπάθεια δεν σημαίνει ανοχή

Ακης Σκέρτσος στην «Κ»: Μετριοπάθεια δεν σημαίνει ανοχή

8' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν χάθηκε ούτε δευτερόλεπτο από τη στιγμή που πήρε θέση στο ευρύχωρο, φωτεινό, λιτό, γραφείο του στη Βασιλίσσης Σοφίας, ο Aκης Σκέρτσος. Σκεφτόταν αλλά δεν δίσταζε. Ο 44χρονος, εκ Θεσσαλονίκης, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ομολογεί ότι «έχει διαλέξει μια πορεία έξω από τα φώτα της δημοσιότητας». «Τίποτα δεν με ενδιαφέρει να γίνεται γνωστό σε σχέση με πράγματα που κάνω. Μου αρκεί ότι φέρνω κοντά νησίδες της κυβέρνησης που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συνεργάζονταν, για να επιτύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό δεν καταγράφεται εύκολα. Προσπαθώ να διασυνδέω τους ανθρώπους».

– Σας αποκαλούν άριστο τεχνοκράτη. Τι κρύβει αυτός ο χαρακτηρισμός;

– Δεν θεωρώ ότι είμαι ούτε τεχνοκράτης με τη στενή έννοια του όρου ούτε γιάπης. Εκτός αν τεχνοκράτης είναι και αυτός που θέλει να υπάρχουν διαδικασίες, κανόνες, παρακολούθηση των έργων που αναλαμβάνει. Αν ισχύει αυτό, τότε, ναι, είμαι τεχνοκράτης.

– Τι σας διαχωρίζει;

– Οι προτεραιότητες που δίνω στη ζωή μου, αδιάφορες μάλλον για τον τρόπο που σκέφτεται ένας γιάπης. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου να αποκτήσω χρήματα, θέλω να ζω ισορροπημένα, αξιοπρεπώς, να εξασφαλίζω στην οικογένειά μου μια άνετη, κατά το δυνατόν, ζωή αλλά δεν με αφορά καθόλου η πολυτέλεια. Καθόλου. Ούτε η κοσμικότητα. Με ενδιαφέρει τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που έχω να τον περνώ με την οικογένειά μου, με τον γιο μου, να προσπαθώ να βελτιώνω τον εαυτό μου διαβάζοντας.

– Είστε ο ρόλος ή το πρόσωπο Ακης Σκέρτσος που θυμώνει, εκρήγνυται, έχει άποψη και θέλει να την πει; Πρόσφατα εκτεθήκατε με την ανάρτησή σας στο FB, χαρακτηρίζοντας αρνητικά (σ.σ. «λαϊκή απογευματινή») την αγόρευση της εισαγγελέως στη δίκη Τοπαλούδη.

– Είναι σύνθετο το θέμα. Δεν είμαι ρομπότ, άνθρωπος είμαι… Eχω απόψεις και μάλιστα ισχυρές. Αλλά δεν τις εκφράζω. Γενικώς, επιλέγω να μην είμαι εγώ το αντικείμενο των ειδήσεων ή της επικαιρότητας. Δεν με ενδιαφέρει και δεν το θεωρώ και σωστό. Το λάθος που έγινε στο συγκεκριμένο γεγονός ήταν ότι βρέθηκα να απασχολώ εγώ με τις απόψεις μου, ενώ δεν ήταν καθόλου αυτός ο σκοπός μου. Είχε να κάνει και με την απειρία μου και με το ότι δεν θεωρούσα ποτέ ότι θα απασχολήσω, προσωπικά. Δεν μου αρέσει, όμως, να κρύβω τα λόγια μου. Oταν πιστεύω κάτι, θέλω να το λέω. Aρα και αρθρογραφώ και δίνω το στίγμα μου προς τα πού τοποθετούμαι.

– Ανακαλέσατε αυτό που είχατε πει;

– Επί της ουσίας δεν παίρνω τίποτα πίσω. Ετσι θεωρώ ότι είναι τα πράγματα και έτσι πρέπει να λειτουργεί η Δικαιοσύνη. Η γυναίκα μου είναι δικαστής, ξέρω πολύ καλά ποια είναι η διαμάχη μέσα στον εσωτερικό κόσμο των δικαστών μεταξύ συναισθήματος και λογικής και ξέρω ότι πρέπει να τοποθετούνται πάντα με τη λογική όχι με το συναίσθημα, γιατί δια-φορετικά κινδυνεύουμε όλοι από κακοδικία. Συνεπώς το κράτος δικαίου απαιτεί αυτήν την προσέγγιση, δεν παίρνω τίποτα πίσω από αυτό. Ηταν άτοπο ότι το είπα εγώ, όντας στη συγκεκριμένη θέση. Θεωρώ ότι ο ρόλος απαιτεί λιγότερη έκθεση. Και για λόγους προσωπικής αυτοπροστασίας και του ίδιου του πρωθυπουργού. Αυτό που με στενοχώρησε πολύ είναι ότι έγινε ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό. Αλλά εγώ δεν λειτουργώ ως πολιτικός.

– Ως τι λειτουργείτε;

– Θεωρώ ότι είμαι ένας πολίτης που του έχει δοθεί η δυνατότητα να κάνει αυτήν τη δουλειά και πρέπει να την κάνω σωστά και υπεύθυνα, και κάποια στιγμή θα αποχωρήσω για να κάνω κάτι άλλο. Συνεπώς μέσα μου υπάρχει αυτός ο πόλεμος, μεταξύ του ιδιώτη και του δημόσιου προσώπου. Και επιλέγω να λειτουργώ σαν ιδιώτης. Δεν απολαμβάνω τις προνομιακές μεταχειρίσεις των δημόσιων προσώπων.

– Εχετε βάλει κάποιο προσωπικό χρονοδιάγραμμα γι’ αυτήν τη δουλειά;

– Σίγουρα δεν με βλέπω για πάντα στην πολιτική. Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική. Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία αυτή που μου έχει δοθεί από τον πρωθυπουργό. Είμαι ένας αουτσάιντερ με την έννοια ότι είχα επαγγελματική ενασχόληση περί την πολιτική αλλά δεν είχα ποτέ κομματική ενασχόληση. Με ενδιαφέρει η χάραξη δημόσιων πολιτικών που είναι και το αντικείμενο των σπουδών μου. Θεώρησα ευκαιρία να βοηθήσω στον ρόλο που μου προτάθηκε.

– Πώς σας υποδέχθηκε η κυβέρνηση ως εξωκοινοβουλευτικό; Eίχατε προβλήματα να επιβληθείτε;

– Ηταν μια στρατηγική επιλογή που έκανε ο πρωθυπουργός, να βάλει πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς στην κυβέρνηση. Αυτό νομίζω ότι είναι μια απαίτηση της κοινωνίας και της εποχής, μια ισορροπία μεταξύ πολιτικότητας και «τεχνοκρατικότητας». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λάβει την εντολή να κυβερνήσει και με αυτόν τον τρόπο. Το έχει πει: θα βάλω ανθρώπους και από την αγορά, θα εναλλάσσονται στις θέσεις, θα φέρω και ταλέντα απέξω για να υποστηριχθώ σε αυτό που δεν γνωρίζω απαραίτητα εγώ να κάνω… Δεν δηλώνει παντογνώστης. Ξέρει όμως να παίρνει σωστές αποφάσεις αφού ακούσει όλες τις πλευρές. Αυτό θέλουμε από τους πολιτικούς. Οχι να είναι ξερόλες.

– Τι φέρνει η εμπειρία της αγοράς σε μια κυβέρνηση;

– Φέρνει την πραγματικότητα. Το «reality check» το οποίο πρέπει να γίνεται πριν από τη νομοθέτηση και την υλοποίηση των πολιτικών. Πολύ συχνά βλέπουμε νόμους που ανακοινώνονται και βρίσκουν πολύ μεγάλη αντίδραση από την αγορά. Γιατί δεν έχει γίνει σωστή προεργασία και διαβούλευση, δεν έχεις ανθρώπους που να έχουν παραστάσεις για το πώς εφαρμόζονται αυτοί οι νόμοι στην πράξη.

Το κλειστό είναι παλιό, το ανοιχτό είναι καινούργιο, αλλά χρειάζεται όρια

Ακης Σκέρτσος στην «Κ»: Μετριοπάθεια δεν σημαίνει ανοχή-1
«Η γυναίκα μου είναι δικαστής, ξέρω πολύ καλά ποια είναι η διαμάχη μέσα στον εσωτερικό κόσμο των δικαστών μεταξύ συναισθήματος και λογικής και ξέρω ότι πρέπει να τοποθετούνται πάντα με τη λογική όχι με το συναίσθημα, γιατί διαφορετικά κινδυνεύουμε όλοι από κακοδικία. Δεν παίρνω τίποτα πίσω από αυτό. Ηταν άτοπο ότι το είπα εγώ», λέει ο Ακης Σκέρτσος.

Ο Aκης Σκέρτσος πιστεύει ακράδαντα ότι «τη νίκη και αυτοδυναμία σε αυτήν την κυβέρνηση την έδωσε το Κέντρο». Ο ίδιος προέρχεται από άλλο χώρο (σ.σ. του σημιτικού ΠΑΣΟΚ) αλλά «εμπιστεύθηκε τον Μητσοτάκη, γιατί είναι ο ορισμός του κεντρώου πολιτικού». «Και αυτήν την πολιτική θέλουμε στην Ελλάδα. Πολιτική που να υπηρετεί τις ανάγκες της μεσαίας τάξης σε μεγάλο βαθμό, γιατί αυτή είναι η μεγάλη κοινωνική ομάδα που θέλει την αλλαγή, την καινοτομία. Θέλει να είμαστε κοντά στην Ευρώπη. Χωρίς όμως να διχάζουμε την κοινωνία. Δεν λέμε ότι δουλεύουμε για τη μεσαία τάξη αλλά για όλη την κοινωνία». Και υπογραμμίζει: «Είναι βασικό να μην απαξιώνουμε αυτούς που φοβούνται. Να δημιουργούμε πολιτικές τέτοιες ώστε να παίρνουμε από το χέρι λιγότερο προνομιούχες ομάδες, να τις βοηθάμε να προσαρμοστούν σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα».

Συζητώντας για πρόσωπα της πολιτικής ζωής, αποφεύγει τις κρίσεις: «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει απόλυτο καλό και κακό. Και αυτοί που έχουν αποτύχει, απέτυχαν γιατί υπήρχαν είτε αδυναμίες προσωπικές είτε προκαταλήψεις, που τους εμπόδισαν να κάνουν αυτό που ήθελαν. Δεν υπάρχει εκλεγμένος πρωθυπουργός που να ήθελε να κάνει κακό. Ούτε ο Τσίπρας ήθελε να κάνει κακό. Είχε άγνοια, έλλειμμα παιδείας, τεράστιο έλλειμμα γνώσης τού πώς λειτουργεί ο σύγχρονος κόσμος και το πλήρωσε και αυτός κι εμείς μαζί του. Εξελίχθηκε όμως, και αυτό το κρατάμε. Δεν σημαίνει, απαραιτήτως, ότι έχει μέλλον, αλλά είχε πορεία εξέλιξης ως πρωθυπουργός και αυτό το αναγνώρισε ένα μέρος της κοινωνίας. Τώρα είναι εγκλωβισμένος, σε μεγάλο βαθμό».

Ο ίδιος πιστεύει ότι μια πιο ισχυρή αντιπολίτευση είναι «στοιχείο δημοκρατίας – σε κάνει καλύτερο». Αλλιώς «“παίζεις” μόνος σου και είναι πιο μοναχική η διακυβέρνηση. Πρέπει να αυτοτροφοδοτείσαι για να βελτιώνεις τις επιδόσεις σου». «Πιο μοναχική και πιο επικίνδυνη; Μπορεί να οδηγήσει στην αλαζονεία;» ρωτάμε. «Στην αλαζονεία, στα λάθη, βεβαίως. Είναι δύσκολο να κρατάς επαφή με την κοινωνία και αυτό είναι κάτι που, προσωπικά, δεν θέλω να το χάσω. Γι’ αυτό δεν απεμπολώ την επιλογή να ζω μέσα στην κοινωνία, να μην μπω σε γυάλινο πύργο. Γι’ αυτό και παρακολουθώ τι λέγεται στα σόσιαλ μίντια».

– Ποιο είναι το «παλιό» και ποιο το «καινούργιο» στην πολιτική ζωή;

– Η διάκριση για μένα είναι μεταξύ του κλειστού και του ανοιχτού. Το κλειστό είναι παλιό, το ανοιχτό είναι καινούργιο. Και το ανοιχτό χρειάζεται, όμως, όρια· δεν σημαίνει αγορά εργασίας ασύδοτη, ανοιχτή στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Η εποχή επιβάλλει μιαν άλλη προσέγγιση στο πώς εργαζόμαστε, καταναλώνουμε, ελέγχουμε την εξουσία. Εκεί η ίδια η εξουσία πρέπει να προσαρμοστεί και να λογοδοτεί περισσότερο στους πολίτες, να είναι πιο διαφανής.

Κράτος δικαίου

– Ο δημόσιος βίος δηλητηριάζεται –και πάλι– από οσμές σκανδάλων που απαξιώνουν την πολιτική.

– Η πολιτική απαξιώνεται όταν οι θεσμοί κακοποιούνται και η Δικαιοσύνη εργαλειοποιείται για να υπηρετήσει αλλότριους σκοπούς από την ισονομία που επιβάλλει ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. Το ζήσαμε κατά κόρον την περίοδο 2015-2019. Πολιτική μετριοπάθεια δεν σημαίνει ανοχή σε αντιθεσμικές συμπεριφορές. Oσοι ασέλγησαν απέναντι στους θεσμούς πρέπει να λογοδοτήσουν. Και ταυτόχρονα, η κυβέρνηση να μην επιτρέψει η ατζέντα αυτή να μονοπωλήσει τον δημόσιο διάλογο, καθώς το θετικό μεταρρυθμιστικό έργο είναι πλούσιο και δεν χωράει αναβολές.   Η συνάντηση   Βρεθήκαμε πριν από λίγο καιρό, και παρά τις πολύ αυστηρές προδιαγραφές χρόνου η απομαγνητοφώνηση απέδωσε έναν όγκο χρήσιμου υλικού τόσο, ώστε θα λέγαμε ότι το δημοσιευμένο αποτέλεσμα είναι σαν μικρή σύνοψη. Στο τραπέζι έφτασε αθόρυβα, κάποια στιγμή, μια πιατέλα με ποικιλία φρούτων, που δεν άγγιξε κανείς από τους δυο μας.   Αρκεστήκαμε στο εμφιαλωμένο νερό. Στο ευρύ φάσμα των ερωτήσεων, τρύπωσαν, στο τέλος, και δύο πιο προσωπικές: «Ποιο είναι το καύσιμο στη μέρα σας;». «Το καθήκον σε μεγάλο βαθμό», απάντησε χωρίς να διστάσει. Ο Ακης Σκέρτσος έχει μεγάλη αδυναμία στον 10χρονο γιο του. «Ως πατέρας, τι συμβουλή θα δίνατε στον γιο σας;», ρωτώ. Διστάζει ελάχιστα, μικρή παύση, διακρίνω συγκίνηση: «Αυτό που του λέω είναι να μην ντρέπεται για τα αισθήματά του. Και να μπαίνει στη θέση των άλλων…».   Οι σταθμοί του   1976 Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.   2001
Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές στην πολιτική διαχείριση και στο lobbying στο Πανεπιστήμιο George Washington.

2010
Γεννήθηκε ο γιος του Βασίλης.

2009
Αναλαμβάνει διευθυντής του γραφείου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

2012
Αναλαμβάνει διευθυντής του γραφείου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου.

2012
Αναλαμβάνει διευθυντής του γραφείου του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

2014
Αναλαμβάνει γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.

2019
Ορκίζεται υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή