Επιχειρήσεις που παράγουν… δικόγραφα

Επιχειρήσεις που παράγουν… δικόγραφα

9' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από ένα –ενίοτε μακρύ– διάστημα μεγέθυνσης μεγεθών και καλών χρηματοοικονομικών επιδόσεων, αποκαλύπτονται προβλήματα που κρύβονταν κάτω από το χαλί αν και ήταν γνωστά, αρχικά, σε προμηθευτές, franchisees (δικαιοδόχους) και όσους γνωρίζουν να μελετούν ισολογισμούς. Ακολουθεί η κατάρρευση και στη συνέχεια τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη. Αυτός είναι ο κύκλος ζωής ενός σημαντικού αριθμού ελληνικών εταιρειών των οποίων ο επίλογος –τουλάχιστον της φάσης της λάμψης τους– γράφεται, συνήθως, στις δικαστικές αίθουσες, ενώ στο εδώλιο του κατηγορουμένου δεν κάθονται πάντοτε οι ιδρυτές τους ή όσοι τις διοικούσαν.

Προχθές Παρασκευή, κατά πληροφορίες, στο Πρωτοδικείο της Κω επιχειρήθηκε να ξετυλιχτεί μία από τις άκρες του μπερδεμένου κουβαριού της, άλλοτε κραταιάς επιπλοβιομηχανίας, Neoset, η οποία έχει φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο έναν μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών που αποφάσισαν, πριν από πολλά χρόνια, να επενδύσουν στη δημιουργία ενός ή περισσότερων καταστημάτων με την επωνυμία της πτωχευμένης εταιρείας. Η επικεφαλής δύο καταστημάτων franchising της Neoset σε Λάρισα και Τρίκαλα βρίσκεται αντιμέτωπη με την άσκηση ποινικής δίωξης λόγω χρεών της τάξεως των 270.000 ευρώ προς τη ΔΟΥ της Ρόδου. Για να προχωρήσει στη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την εταιρεία έλαβε δάνεια, βάζοντας ως υποθήκη το ακίνητο τουριστικής επιχείρησης επιπλωμένων διαμερισμάτων με έδρα την Κω. Οταν όμως, το 2010 ξεκίνησαν τα προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, η Neoset άφησε επί ξύλου κρεμάμενους τους συνεργάτες της, με αποκορύφωμα την πτώχευσή της το 2014.

«Τα οικονομικά αποτελέσματα όλων των χρόνων εκμετάλλευσης των καταστημάτων ήταν ζημιογόνα  και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πολιτική της Neoset που μας υποχρέωνε να ενοικιάζουμε μεγάλα και κεντρικά καταστήματα δικής τους επιλογής με πανάκριβα ενοίκια και να τηρούμε μεγάλο αριθμό προσωπικού ο οποίος για τις ανάγκες λειτουργίας των καταστημάτων ήταν υπεράριθμος. Απόδειξη ότι ολόκληρο το δίκτυο 70 καταστημάτων, το ένα μετά το άλλο κατέρρευσε» σημειώνεται στο υπόμνημα που κατέθεσε η επιχειρηματίας που διώκεται για χρέη προς το Δημόσιο. Η Neoset, όμως, είναι μία από τις πολυάριθμες περιπτώσεις ελληνικής επιχειρηματικότητας που έχουν απασχολήσει ή πρόκειται πολύ σύντομα να απασχολήσουν τις δικαστικές αρχές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Αkazoo: Αντιμέτωπη με μαζικές αγωγές επενδυτών στις ΗΠΑ

Επιχειρήσεις που παράγουν… δικόγραφα-1

Για την Akazoo, η αναζήτηση απονομής δικαιοσύνης και αποζημιώσεων από όσους επένδυσαν στην ελληνική συνδρομητική πλατφόρμα μουσικής βρίσκεται στη γραμμή εκκίνησης. Κατά της εταιρείας, της οποίας οι μετοχές διαπραγματεύονταν στον Nasdaq, έχουν υποβληθεί δύο διαφορετικές μαζικές αγωγές προκειμένου να διερευνηθεί εάν η Akazoo παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία. Κι αυτό επειδή φέρεται να παραποίησε ή να μην δημοσιοποίησε το ύψος των εσόδων, των κερδών και των ταμειακών διαθεσίμων της, είχε πολύ λιγότερα δικαιώματα διανομής μουσικής, διέθετε παρουσία σε λιγότερες από 25 χώρες και είχε πολύ μικρότερη βάση χρηστών σε σύγκριση με τα στοιχεία που παρουσίαζε επίσημα.

Για μία από τις δύο αγωγές που έχουν υποβληθεί, αυτή του γραφείου Faruqi & Faruqi, που εκπροσωπεί επενδυτές με φερόμενη ζημία άνω των 50.000 δολαρίων από αγορές μετοχών της Akazoo κατά το διάστημα 11 Σεπτεμβρίου 2019 έως 20 Απριλίου 2020, έχει ήδη οριστεί δικαστής ο Μπράιαν Μ. Κόγκαν. H έτερη μαζική αγωγή –δεν έχει οριστεί ακόμη δικαστής– έχει υποβληθεί από τη νεοϋορκέζικη εταιρεία Rosen Law Firm. Η τελευταία εκπροσωπεί επενδυτές που αγόρασαν μετοχές της Akazoo από 24 Ιανουαρίου 2019 έως 21 Μαΐου 2020 και φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διέθεταν στις 14 Αυγούστου κοινές μετοχές της Modern Media Acquisition Corp. (με την οποία έχει συγχωνευθεί η εταιρεία streaming) με δικαίωμα ψήφου στην έκτακτη γενική συνέλευση της 28ης Αυγούστου 2019. Και οι δύο αγωγές αναμένεται να συζητηθούν στο δικαστήριο της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης.

Η υπόθεση Akazoo, που μέχρι πρότινος αποτελούσε μια από τις πλέον επιτυχημένες, ελληνικής «καταγωγής», πολυεθνικές εταιρείες, ήρθε στην επιφάνεια μετά τη δημοσιοποίηση –τέλη Απριλίου– της έκθεσης του fund Quintessential Capital Management (QCM) του Γκάμπριελ Γκρέγκο. Βάσει των ευρημάτων που περιέχονται σε αυτή, η Akazoo με έδρα τη χώρα μας και φορολογική έδρα το Λουξεμβούργο απασχολεί μόλις 26 υπαλλήλους, με σημαντικό μέρος αυτών να έχει εργαστεί πρόσφατα σε άλλες εταιρείες, όπως η Globo Plc1 ή η Velti, των οποίων τα θεμελιώδη μεγέθη αποδείχθηκε ότι ήταν σαθρά. Κατά το πόρισμα του QCM, η Akazoo έχει κλείσει σχεδόν όλα τα γραφεία της εκτός Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών γραφείων της στο Λονδίνο, καθώς και αυτά του Λουξεμβούργου, όπου «δεν βρέθηκε κανένα ίχνος της Akazoo». Στην Ελλάδα τα γραφεία της βρίσκονται εντός της InternetQ στο Νέο Ψυχικό, ενώ δεν υπάρχει σχετική εταιρική επιγραφή.

Folli Follie: Η υπόθεση παραμένει επί δύο χρόνια στο σκοτάδι

Επιχειρήσεις που παράγουν… δικόγραφα-2

Το δικαστικό σκέλος της πολύκροτης υπόθεσης παραποίησης των οικονομικών μεγεθών της Folli Follie παραπέμπει στη ρωσική κούκλα «ματριόσκα», καθώς εξελίσσεται σε πολλαπλά επίπεδα. Προχθές Παρασκευή εκδικάστηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η διοίκηση της εταιρείας για συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της οικογένειας Κουτσολιούτσου μέχρι του ποσού των 100 εκατ. ευρώ, με την έκδοση της απόφασης να τοποθετείται για τον Σεπτέμβριο. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, υποστηρίχθηκε ότι η θαλαμηγός «Phalarope», επί της οποίας υφίσταται προσωρινή δέσμευση, πωλήθηκε από την οικογένεια Κουτσολιούτσου, κάτι που αμφισβήτησε η διοίκηση της εταιρείας με επικεφαλής τον Γιώργο Σάμιο.

Νωρίτερα την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι το αίτημα της εταιρείας για εξασφάλιση προστασίας με προσωρινή διαταγή έναντι ατομικών και συλλογικών καταδιωκτικών μέτρων εις βάρος της, βάσει του άρθρου 106α, δεν έγινε δεκτό, ενώ η αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων θα εκδικαστεί στις 6 Αυγούστου. Η προσοχή πάντως είναι στραμμένη στην κατάρτιση και υποβολή προς έγκριση στη Δικαιοσύνη της συμφωνίας εξυγίανσης βάσει των άρθρου 106 β΄ δ΄, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα στα μέσα Ιουλίου, ενώ θα χρειαστούν πολλοί μήνες μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση.

Πέραν όμως των ενεργειών της διοίκησης της Folli Follie, το επόμενο μεγάλο δικαστικό κεφάλαιο που αναμένεται να ανοίξει στο άμεσο μέλλον, σχετίζεται με τις διώξεις που έχουν ασκηθεί κατά της οικογένειας Κουτσολιούτσου και πρώην μελών στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, και έχουν ως αντικείμενο τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, την κακουργηματική πλαστογραφία από κοινού, καθώς επίσης και τη χειραγώγηση μετοχών. Πάντως, σε αντίθεση με αντίστοιχες περιπτώσεις εταιρικών σκανδάλων, όπως της Akazoo ή της γερμανικής Wirecard, οι οποίες τίθενται γρήγορα υπό το μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης, η υπόθεση Folli Follie παραμένει σε μεγάλο βαθμό στο σκοτάδι, αφού καμία από τις ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, που έχουν ασκηθεί εις βάρος του πρώην διοικητικού συμβουλίου, της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των υπόλοιπων μελών αυτού, δεν έχει προχωρήσει, καθώς βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανάκρισης. Αυτό, όταν έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια από τον Μάιο του 2018, οπότε το fund QMC έφερε στο φως τις παρατυπίες στις οικονομικές καταστάσεις και στα μεγέθη της εταιρείας.

Το πόρισμα της Alvarez & Marsal είχε αποκαλύψει «μαύρη τρύπα» της τάξεως του 1 δισ. δολ. στον κύκλο εργασιών από τις δραστηριότητες της Ασίας και 290 εκατ. δολ. στα ταμειακά διαθέσιμα, όπως και χαοτικές διαφορές στα δηλωθέντα για το 2017 μεγέθη της Folli Follie Group με αυτά που βεβαιώνει ο οίκος. Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν τα μεγέθη της εταιρείας για τη χρήση του 2018.

MLS: Τελεί υπό διερεύνηση ο ισολογισμός του 2018

Επιχειρήσεις που παράγουν… δικόγραφα-3

Από τον περασμένο Μάιο, οπότε η διαπραγμάτευση της μετοχής και των ομολόγων της MLS τέθηκε σε αναστολή, με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρεία Πληροφορικής έχει βρεθεί, μέχρι σήμερα, στα πινάκια των ελληνικών δικαστηρίων μόνον όσον αφορά προσφυγές εναντίον της από μικροεπενδυτές και προμηθευτές. Ως εκ τούτου, την Πέμπτη 18 Ιουνίου συζητήθηκε η προσωρινή διαταγή που είχαν καταθέσει πέντε ομολογιούχοι, ζητώντας τη μη μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων της MLS, του προέδρου και ιδρυτή της εταιρείας Ιωάννη Καματάκη, της συζύγου του και αντιπροέδρου, του οικονομικού διευθυντή και ορκωτών ελεγκτών που υπέγραφαν τις οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης.

Ωστόσο, το δικαστήριο δεν χορήγησε την προσωρινή διαταγή, με το σκεπτικό ότι δεν υφίσταται ο χαρακτήρας του επείγοντος, καθώς οι ομολογιούχοι αξιώνουν το ποσό των 250.000 ευρώ από την MLS, μία εταιρεία που εμφάνισε κύκλο εργασιών 10 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αναμένεται να έχει συνέχεια μέσα στον Ιούλιο, οπότε αναμένεται να εκδικαστεί η αίτηση χορήγησης ασφαλιστικών μέτρων των πέντε ομολογιούχων της MLS, οι οποίοι ζητούν τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας πληροφορικής ύψους έως 350.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η MLS έκανε γνωστό στις 19 Ιουνίου ότι ανέθεσε στην Deloitte τον ειδικό έλεγχο που απαιτείται ενόψει της κατάρτισης και δημοσιοποίησης των οικονομικών καταστάσεων του 2019, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στα μέσα Ιουλίου.

Τι έχει προηγηθεί; Στις 13 Μαΐου το Χρηματιστήριο Αθηνών ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των μετοχών της MLS έπειτα από παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που με τη σειρά της είχε ειδοποιηθεί από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) για σοβαρές παρατυπίες στις λογιστικές καταστάσεις της χρήσης του 2018. Ενα από τα βασικότερα σημεία του πορίσματος της ΕΛΤΕ σχετίζεται με τα άυλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, καθώς στο μητρώο παγίων των άυλων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας (…) δεν υπάρχουν διακριτές καταχωρίσεις των λογισμικών προγραμμάτων (πλην της ψηφιακής βοηθού MAIC) που αναπτύσσει η εταιρεία.

Εντοπίζονται καταχωρίσεις εξόδων ανάπτυξης κατ’ έτος από το 2015 έως το 2018 συνολικής αναπόσβεστης αξίας 4,9 εκατ. ευρώ, χωρίς περαιτέρω ανάλυση σε ποια συγκεκριμένα λογισμικά προγράμματα αφορούν, οπότε δεν τεκμηριώνεται ότι τα εν λόγω έξοδα πληρούν τις προϋποθέσεις αναγνώρισης ως άυλα περιουσιακά στοιχεία».

Neoset: Ποινική δίωξη για απιστία κατά πέντε μελών του Δ.Σ.

Επιχειρήσεις που παράγουν… δικόγραφα-4

Στην άλλοτε κραταιά επιπλοβιομηχανία, της οποίας σημαντικός αριθμός πρώην συνεργατών της, ανά την Ελλάδα, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για οφειλές προς το Δημόσιο, η προσοχή είναι στραμμένη στο ποινικό σκέλος της παράνομης εκμετάλλευσης των σημάτων της. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει ασκήσει ποινική δίωξη κατά πέντε μελών του διοικητικού συμβουλίου της Neoset «για φερόμενη τέλεση απιστίας από κοινού εις βάρος της πτωχευμένης επιπλοβιομηχανίας, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ». Προκλήθηκε, σύμφωνα με το σκεπτικό της ποινικής δίωξης, από τη συνέχιση της δραστηριότητας στην ελληνική αγορά της πτωχευμένης βιομηχανίας επίπλου μέσω της Furniture New Line ΕΠΕ που εμπορευόταν προϊόντα με τo σήμα Neoset. Το σχήμα αυτό είχε προκύψει βάσει της σύμβασης που είχε συνάψει τον Ιούνιο του 2012 η Neoset με την κυπριακή εταιρεία Hazarezo Limited, που είναι η μητρική και μοναδική μέτοχος της Furniture New Line.

Ωστόσο, με το σκεπτικό ότι η εν λόγω σύμβαση έχει καταρτιστεί εις βάρος των συμφερόντων της πτωχευμένης επιπλοβιομηχανίας και άρα των πιστωτών της, πιστώτρια εταιρεία υπέβαλε μήνυση κατά των μελών του Δ.Σ. της Neoset, οδηγώντας την Εισαγγελία Αθηνών να κινήσει την ποινική δίωξη και να παραγγείλει κύρια ανάκριση. Σύμφωνα με το σκεπτικό της ποινικής δίωξης, η σύμβαση μεταξύ Hazarezo και Neoset δημιούργησε ζημία στην πτωχή βιομηχανία, στοιχειοθετώντας το αδίκημα της απιστίας εις βάρος της επιπλοβιομηχανίας. Η συγκεκριμένη υπόθεση, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων, θα μπορούσε να οδηγηθεί στο ακροατήριο έως το τέλος της χρονιάς, ώστε να διερευνηθεί εάν η σύμβαση υπογράφηκε με σκοπό την υφαρπαγή του περιουσιακού πυρήνα της Neoset, των σημάτων και του know-how αυτής από τη Hazarezo, εταιρεία συμφερόντων του μεγαλομετόχου της Neoset που είναι και ένας από τους πέντε διωκόμενους.

Στο γεγονός αυτό στηρίζει την υπερασπιστική γραμμή της και η επικεφαλής των δύο καταστημάτων της Neoset που ζήτησε, χθες, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, τη μη άσκηση ποινικής δίωξης για χρέη στο Δημόσιο. Κατά πληροφορίες, σύμφωνα με όσα υποστήριξε στο δικαστήριο, ενόσω τα εμπορικά σήματα της Neoset είχαν μεταφερθεί στη Hazarezo, η πρώην δικαιοπάροχος της εταιρείας κλήθηκε να υπογράψει χρησιδάνειο με την επιπλοβιομηχανία.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, ζητήθηκε από τη δικαιοπάροχο να παραδώσει ένα από τα καταστήματά της στη Neoset, ενώ είχε προηγηθεί το «κούρεμα» του μεικτού περιθωρίου κέρδους από 38% σε 18%.

Η Neoset το 2013 είχε υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 του (τότε) Πτωχευτικού Δικαίου, η οποία δεν εγκρίθηκε. Κηρύχθηκε σε πτώχευση το 2014, παραμένοντας όμως στην αγορά για εύλογο χρονικό διάστημα, μέσω του δικτύου περίπου 30 καταστημάτων της Hazarezo. Ολα αυτά τα χρόνια κανένας από τους πιστωτές και τους προμηθευτές της δεν έχει ικανοποιηθεί, ενώ παλαιότεροι πλειστηριασμοί ακινήτων του ιδρυτή της Neoset Κων. Αλεξανδράκη είχαν υπάρξει άγονοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή