Το τελικό βήμα για το άνοιγμα του τουρισμού – Τι προβλέπεται

Το τελικό βήμα για το άνοιγμα του τουρισμού – Τι προβλέπεται

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελικό βήμα για την επιστροφή στη «νέα κανονικότητα» γίνεται την Τετάρτη, με το άνοιγμα όλων των αεροδρομίων για τις πτήσεις εξωτερικού, τον κατάπλου στα ελληνικά λιμάνια από το εξωτερικό, ενώ ανοίγουν και οι πύλες εισόδου των Ευζώνων, της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας, των Καστανιών και των Κήπων.

Όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, από 1η Ιουλίου ανοίγει και επισήμως ο τουρισμός για τη χώρα, με κεντρικό μήνυμα «Απολαύστε τη διαμονή σας – Μείνετε ασφαλείς» («Enjoy your stay and stay safe»), την ώρα που αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις για τις χώρες που θα αποκλειστούν, εξαιτίας του επιδημιολογικού φορτίου ή της έξαρσης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, όσοι έρχονται στη χώρα μας, θα συμπληρώνουν συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα (Passenger load factor) μέσω διαδικτύου ή εφαρμογής ή και σε χαρτί, τα στοιχεία επαφής τους στη χώρα μας και από τον ΕΟΔΥ θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και όσοι τυχόν βγουν θετικοί στον κορωνοϊό, θα διαμένουν για 14 μέρες στα ξενοδοχεία καραντίνας που θα λειτουργούν στις πρωτεύουσες των νομών.

Όπως έχει ανακοινωθεί, θα υπάρχουν υγειονομικά κλιμάκια με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την εποπτεία του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και τη συνεργασία του ΓΕΕΘΑ, για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων στους επιβάτες που αναμένονται από πτήσεις του εξωτερικού.

Σημειώνεται ότι σε όλες τις πύλες εισόδου (27 αεροδρόμια, 7 χερσαία σημεία εισόδου και 7 λιμάνια) θα υπάρχει σχετική σήμανση με οδηγίες, ενώ θα μοιράζεται και έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο των επισκέψεών του στα περιφερειακά αεροδρόμια, τόνισε πως «από την Τετάρτη όλα τα αεροδρόμια της χώρας ανοίγουν με όρους ασφάλειας, αλλά το κυριότερο με ξεκάθαρους όρους δημόσιας υγείας».

«Θέλουμε πολύ ο τουρισμός να πάει μπροστά, είναι προτεραιότητα, αλλά όλο αυτό θα γίνει χωρίς καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία. Όσοι ταξιδιώτες έρχονται πρέπει να είναι ασφαλείς, αλλά -πάνω και πέρα απ' οτιδήποτε άλλο- όλοι οι νησιώτες μας που θα τους υποδεχθούν πρέπει να παραμείνουν ασφαλείς» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς υπογραμμίζοντας:«Έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια και η προσπάθεια αυτή χρειάζεται συνεργασία, συνεννόηση και πάνω απ' όλα τήρηση των πρωτοκόλλων είτε αφορούν τη δημόσια υγεία είτε τις διαδικασίες ελέγχου που δεν θα είναι δειγματοληπτικές, αλλά στοχευμένες».

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Τουρισμού δημοσίευσε, την Παρασκευή, τη λίστα των καταλυμάτων που θα εκμισθωθούν αποκλειστικά για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κινδύνου μετάδοσης του COVID 19 δημοσίευσε το υπουργείο Τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή