Πτώση για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Πτώση για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πτώση για τέταρτη συνεδρίαση οδηγήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τζίρο ωστόσο να παραμένει υψηλός, μετά την ενίσχυση των ρευστοποιήσεων στα μέσα της συνεδρίασης και ειδικά στις τελικές δημοπρασίες, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στις 635 μονάδες, παρόλο που νωρίτερα είχε καταβάλει προσπάθεια να επιστρέψει σε θετικό έδαφος. Η αρχική επιφυλακτικότητα και συγκρατημένη άνοδος που κυριάρχησε στις διεθνείς αγορές, μετατράπηκε σε σημαντικά κέρδη για τους περισσότερους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες μετά το θετικό άνοιγμα της Wall Street, με το Χ.Α. ωστόσο να μην μπορεί να ακολουθήσει. Οι επενδυτές άσκησαν πιέσεις στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών καθώς και σε αρκετά blue chips, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται οι ομολογιακές εκδόσεις στις οποίες προχωρούν οι εισηγμένες (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Titan, Lamda Development), γεγονός το οποίο και δικαιολογεί κάπως την υποχώρηση στο Χ.Α. καθώς κάποια χαρτοφυλάκια κάνουν «χώρο» για τις τοποθετήσεις στους νέους εταιρικούς τίτλους.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,95% στις 635,86 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,27 εκατ. ευρώ, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως το Χ.Α. έχει χάσει το ανοδικό μομέντουμ που είχε αποκτήσει το τελευταίο διάστημα.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,96% στις 1.533,74 μονάδες, με τις ισχυρότερες πιέσεις να δέχονται οι ΔΕΗ (-3,76%), Σαράντης (-2,38%), Motor Oil (-2,09%), Coca-Cola (-1,93%) και ΕΛΠΕ (-1,82%, λόγω αποκοπής μερίσματος).

Κατά 0,54% υποχώρησε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 845,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,78% στις 355,76 μονάδες, με την Alpha Bank στο -1,17%, την Eurobank στο -1,24%, την Εθνική Τράπεζα στο -2,33% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -3,44%.

Η διάθεση ανάληψης ρίσκου αναμένεται να παρουσιάσει αυξημένες διακυμάνσεις και αυτό θα αποτυπωθεί στο ταμπλό, όπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της «Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ». Κρίσιμη ζώνη για τη μεσοπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη αποτελεί η περιοχή των 600-580 μονάδων. «Συνολικά επιβάλλεται η διατήρηση αμυντικής επενδυτικής στάσης, ενώ ενδυνάμωση των θέσεών μας θα επαναξιολογηθεί σε σημαντική αδυναμία της αγοράς», όπως τονίζει.

Από την πλευρά του ο Ηλίας Ζαχαράκης, διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, σημειώνει πως οι 630 μονάδες είναι η κοντινή σημαντική στήριξη για τον Γενικό Δείκτη, που η διάσπασή τους μπορεί να μας δώσει συνέχιση της πτώσης. Οι 667 μονάδες, αντίθετα, αποτελούν το τεχνικό σημείο που ανοδική διάσπασή του μπορεί και πάλι να φέρει το Χ.Α. στο μεγάλο επίπεδο των 682 μονάδων που ανθίσταται τον τελευταίο μήνα. Η αγορά εστιάζει κυρίως σε τίτλους που έχουν να δώσουν καλύτερες προοπτικές, την ώρα που ο τουρισμός στην παρούσα φάση κινείται στο χειρότερο σενάριο με τις αφίξεις να είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με τον σχεδιασμό. Προς το παρόν «παραμένουμε με αυξημένα μετρητά περιμένοντας νέα τεχνικά δεδομένα που θα μας επιτρέψουν να αυξήσουμε και πάλι θέσεις», όπως τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή