Οι τιμές υποχώρησαν πριν από τη μείωση του ΦΠΑ στη Γερμανία

Οι τιμές υποχώρησαν πριν από τη μείωση του ΦΠΑ στη Γερμανία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση του Βερολίνου για μείωση του ΦΠΑ έχει προκαλέσει πόλεμο τιμών μεταξύ των σούπερ μάρκετ και ωφελημένοι αποδεικνύονται οι καταναλωτές, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle. «Βλέπουμε ήδη στα καταστήματα προσφορές, άρα το μέτρο αποδίδει», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, προφανώς ικανοποιημένος από την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να μειώσει από αύριο 1η Ιουλίου και για ένα εξάμηνο τον ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, μειώνεται κατά 3% ο υψηλός συντελεστής του 19% και κατά 2% ο χαμηλός του 7%. Στόχος του Βερολίνου είναι η τόνωση της κατανάλωσης στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου επανεκκίνησης της γερμανικής οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, περίπου μία εβδομάδα πριν από την επίσημη εφαρμογή του μέτρου, πολλά σούπερ μάρκετ άρχισαν ήδη να μετακυλίουν στους καταναλωτές τη μείωση του ΦΠΑ. Την αρχή έκανε το εκπτωτικό Lidl, τοποθετώντας στα ράφια, πάνω από τα προϊόντα, την επιγραφή «Φθηνότερα», καθώς και την τιμή πριν και μετά τη μείωση του φόρου. Στη Γερμανία τα αποκαλούμενα «βασικά είδη τροφίμων», όπως αρτοσκευάσματα, γαλακτοκομικά, αυγά, κρέας και ψάρι, επιβαρύνονται με 7%, ενώ τα υπόλοιπα τρόφιμα, όπως τα αναψυκτικά για παράδειγμα, με 19%. Λίγες ημέρες αργότερα, ακολούθησε ο κορυφαίος ανταγωνιστής των Lidl, η Aldi, ανεβάζοντας ωστόσο τον πήχυ.

Ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε μείωση όχι 2%, που προβλέπει ο νόμος, αλλά 3%. Σύμφωνα με τη διοίκηση της αλυσίδας, η ελάττωση του ΦΠΑ θα στοιχίσει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.  Παρόμοια στρατηγική εφαρμόζει και η αλυσίδα καλλυντικών Rossmann, η οποία ανακοίνωσε ότι μειώνει τον ΦΠΑ σε όλα της τα προϊόντα, ακόμα και στα τρόφιμα, κατά 3%, ανεξαρτήτως συντελεστή.

Από τον πόλεμο αυτό δεν λείπουν και οι άλλες γερμανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως οι Edeka και Rewe, αλλά και καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, όπως η ΜediaMarkt/Saturn, καθώς και η μεγαλύτερη γερμανική αλυσίδα υποδημάτων Deichmann. Ο Ρόμπερτ Κέκσκες από την Εταιρεία Καταναλωτικών Ερευνών GfK, θεωρεί ότι «οι έμποροι επικεντρώνονται στις τιμές, διότι γνωρίζουν ότι λόγω της κρίσης οι καταναλωτές θα ζητούν ολοένα και φθηνότερα προϊόντα». Πάντως, η μετακύλιση του κέρδους από τον μειωμένο ΦΠΑ στους καταναλωτές δεν είναι υποχρεωτική για τους εμπόρους και τα καταστήματα, όπως καθιστά σαφές το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. O ανταγωνισμός μεταξύ των σούπερ μάρκετ, ωστόσο, είναι τόσο σκληρός στη Γερμανία, παρατηρεί η DW, ώστε οι περισσότερες αλυσίδες δεν μπορούν παρά να συμμετάσχουν στον πόλεμο τιμών. Εν τω μεταξύ, σε άλλους κλάδους η κατάσταση είναι διαφορετική. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή