«Βαρόμετρο» η Αγία Σοφία

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασμένη για την πιθανότητα τις επόμενες ημέρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει στην απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί βρίσκεται η Αθήνα, ενόψει και της σχετικής –γνωμοδοτικού χαρακτήρα– εισήγησης του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας, την ερχόμενη Πέμπτη 2 Ιουλίου. Μια τέτοια κίνηση θα ναρκοθετούσε την προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που επιχειρήθηκε να δρομολογηθεί με την επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Ηδη στο εσωτερικό της Τουρκίας, με βασική φωνή –υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο που λειτουργεί σήμερα σε τζαμί– την ελεγχόμενη από το προεδρικό παλάτι εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» αλλά και το πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», ζητείται «υπομονή» λίγων ημερών. Η εισήγηση του τουρκικού δικαστηρίου, είτε αυτή ληφθεί μεθαύριο είτε λίγο αργότερα, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και ο πρόεδρος της Τουρκίας θα μπορούσε να την παρακάμψει.

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος τονίζει, πάντως, ότι σε περίπτωση θετικής εισήγησης την Πέμπτη, εικάζεται ότι στις 15 Ιουλίου, κατά την επέτειο τεσσάρων ετών από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή. «Λίγες ημέρες έμειναν μέχρι να γίνει προσευχή στην Αγία Σοφία. Ο πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το τουρκικό έθνος περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 2 Ιουλίου 2020, την Πέμπτη. Στις 15 Ιουλίου δεκάδες χιλιάδες ετοιμάζονται να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία», αναφέρει ενδεικτικά ανάρτηση του πρακτορείου «Αναντολού».

Η «Γενί Σαφάκ» χθες επανήλθε και στη γνωστή προκλητική θέση για «τουρκικά νησιά» στο Αιγαίο, με αφορμή την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Αγαθονήσι. Κατά τα λοιπά, χθες στο Αιγαίο δεν πέταξε ούτε ένα τουρκικό αεροσκάφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα της πιθανότητας μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί ετέθη και κατά την πρόσφατη επικοινωνία του κ. Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Αγκυρα, πάντως, φέρεται να παραπέμπει στην επικείμενη γνωμοδότηση του δικαστηρίου, όπως προκύπτει και από τις σχετικές κρούσεις που έγιναν και από Ουάσιγκτον και Βερολίνο, σύμφωνα με αμερικανικές και γερμανικές πηγές. Παράλληλα, στο ζήτημα των ερευνών επανήλθε με εκτενή συνέντευξή του και ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, λέγοντας ότι θα γίνουν γεωτρήσεις στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας». «Σκοπεύουμε να κάνουμε τη δουλειά μας εκεί μαζί με την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης. Εχουμε προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο στο παρελθόν. Εν τω μεταξύ, μπορεί να υπάρξουν διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες με τις οποίες μπορούμε να δράσουμε από κοινού», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Ντονμέζ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισε χθες την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και στην Αγκυρα παραμένουν ανοιχτοί. Από την πλευρά της Αθήνας συνεχίζονται οι διπλωματικές κινήσεις στη σκακιέρα της Μεσογείου, καθώς χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη στην Τύνιδα, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Νουρεντίν Εράι, ενώ έγινε δεκτός και από τον πρόεδρο της Τυνησίας Καΐς Σαγέντ.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν μια συμφωνία θαλάσσιων μεταφορών, ενώ στο μεγάλο ζήτημα της Λιβύης υπήρξε κοινή αντίληψη για την ανάγκη να βρεθούν εκτός Λιβύης οι τρίτοι παράγοντες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τυνησία αντιμετωπίζει σοβαρούς εσωτερικούς τριγμούς λόγω της εκτεταμένης επιρροής των Αδελφών Μουσουλμάνων, που στηρίζουν την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ στη Λιβύη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή