Η γερμανική… πρόβα για τον θανατηφόρο ιό

Η γερμανική… πρόβα για τον θανατηφόρο ιό

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας θανατηφόρος ιός σκορπάει τον θάνατο σε δέκα εκατομμύρια ανθρώπους. Οι Αρχές είναι σε επιφυλακή για να περιορίσουν το κακό. Τα διλήμματα των γιατρών είναι αδυσώπητα: σε ποιον ασθενή οφείλουν να δώσουν προτεραιότητα; Δεν πρόκειται για κακόγουστο αστείο, ούτε για χολιγουντιανή ταινία καταστροφής, αλλά για το «σενάριο» του Lükex, της άσκησης ετοιμότητας γερμανικής επινόησης, η οποία –κατά… σατανική σύμπτωση– είχε πραγματοποιηθεί το 2013 σε όλα τα κρατίδια της Γερμανίας. «Είχε διαρκέσει δύο μέρες και είχαν συμμετάσχει σύσσωμα τα υπουργεία της χώρας, ενώ το “παρών” είχαν δώσει και μεμονωμένοι φορείς από άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε.», θυμάται σήμερα ο κ. Andreas Deffner, τμηματάρχης στο υπουργείο Υγείας στον τομέα των ενημέρωσης των πολιτών, «από την εν λόγω άσκηση είχαν προκύψει πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ανάλογης υγειονομικής κρίσης».

Παρά την προετοιμασία, βέβαια, όταν έφθασε η ώρα ενός πραγματικού ιού, οι αξιωματούχοι στις θέσεις-κλειδιά έχασαν τον ύπνο τους, από την αγωνία και τις υπερωρίες. «Υπήρχαν πολλά ζητήματα, για τα οποία είχαμε ήδη πρωτόκολλο, όπως το lockdown ή η αντιμετώπιση πλιάτσικου, αλλά προέκυπταν και προβλήματα, που δεν είχαμε καν υποψιαστεί, όπως η ανεπάρκεια σε μάσκες», ομολογεί ο Γερμανός αξιωματούχος, «φυσικά, το μεγαλύτερο εμπόδιο στάθηκε ο ομοσπονδιακός χαρακτήρας στη διοίκηση, καθώς οι αποφάσεις σε θέματα υγείας λαμβάνονταν πάντοτε ανά κρατίδιο».

Ταυτόχρονα, είχαν μεσολαβήσει ήδη επτά χρόνια, πολλοί υπάλληλοι είχαν στο μεταξύ συνταξιοδοτηθεί, αρκετοί γιατροί είχαν τεθεί εκτός συστήματος υγείας, ενώ βέβαια όλοι λίγο πολύ είχαν ξεχάσει το απαιτητικό εκείνο διήμερο.

Οι κάτοικοι της Γερμανίας, έχοντας την αυτοπεποίθηση ως πολίτες μιας κραταιάς οικονομικά χώρας με καλά οργανωμένο σύστημα υγείας, για πολύ καιρό έμοιαζαν να αγνοούν τον κίνδυνο του κορωνοϊού και… διοργάνωναν «corona- party». Ηταν η τραγική έκβαση της κατάστασης στην Ιταλία, που μοιάζει να θυσιάστηκε ως άλλη Ιφιγένεια για να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, που έπεισε τους Γερμανούς να «μείνουν σπίτι». Τα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν σχεδόν ταυτόχρονα με την Ελλάδα, αργά όμως σε σχέση με την εκδήλωση των πρώτων κρουσμάτων στη Γερμανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και το καρναβάλι στην Πάτρα επισήμως ακυρώθηκε, το ανάλογο στην Κολωνία πραγματοποιήθηκε πανηγυρικά… «Αλλο η θεωρία μιας άσκησης και άλλο η πράξη, στη χώρα μας δεν είχε ποτέ επιβληθεί lockdown, οι πολιτικοί δίσταζαν». Για την επίσπευση των αποφάσεων, σε εθνικό πλέον επίπεδο, θεσμοθετήθηκε σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Lükex μια επιτροπή, με μέλη από όλα τα κρατίδια, που σήκωσαν το βάρος των μεγάλων αποφάσεων. Στο τμήμα του κ. Deffner από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο, 40.000 γράμματα, mail και fax έφθασαν κάθε μήνα με ερωτήσεις πολιτών γύρω από τη φύση του ιού, τα μέτρα προφύλαξης, την πρόοδο στην έρευνα γύρω από το εμβόλιο κ.ά. Ταυτόχρονα, κάθε υπουργείο και κάθε δήμος έχουν θέσει σε λειτουργία μια τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας, όπως και το σωματείο των γιατρών, αποκλειστικά για τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του.

Κάθε μέρα το Ινστιτούτο Robert Koch εκδίδει πρωί και βράδυ ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. O πρόεδρός του, Lothar H. Wieler, όπως και o καθηγητής και πρόεδρος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charité, Christian Drosten, που ενημερώνει τους πολίτες μέσω podcast, συγκαταλέγονται στους Γερμανούς ήρωες της έως τώρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Μετά χαλάρωσαν»

Το μεγάλο, βέβαια, ερώτημα είναι κατά πόσον οι Γερμανοί, που στερεότυπα θεωρούνται πειθαρχημένοι, συμμορφώθηκαν με τα περιοριστικά μέτρα. «Οταν είχαν φοβηθεί, τα τηρούσαν, μετά όμως χαλάρωσαν» απαντά ο κ. Deffner. «Στην αρχή έλεγαν ότι δεν θα έκαναν καθόλου διακοπές, τελικά οι περισσότεροι θα παραθερίσουν εντός της χώρας», διευκρινίζει, «ελάχιστοι θα ταξιδέψουν εκτός, κυρίως στις όμορες χώρες, Αυστρία και Ιταλία». Φλερτάρουν την Ελλάδα; «Λόγω κουλτούρας ξενίζει τους Γερμανούς η ιδέα του last minute ticket, αν νιώσουν ασφαλείς θα ξεκινήσουν να διοργανώνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα για το 2021». Ο ίδιος, γνωστός φιλέλληνας, όπως φαίνεται και μέσα από τα βιβλία του με θέμα την Ελλάδα, βρίσκεται ήδη οικογενειακώς στην Πελοπόννησο για διακοπές. «Οπως κάνω τα τελευταία 26 χρόνια», καταλήγει ο κ. Deffner, σε άπταιστα ελληνικά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή