Ευάγγελος Μυτιληναίος: Να γίνουμε το success story της μετά κορωνοϊό εποχής

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Να γίνουμε το success story της μετά κορωνοϊό εποχής

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
MYTILINEOS

Οι ιστορικοί έχουν επανειλημμένα χαρακτηρίσει τη μεταπολεμική περίοδο ως περίοδο της μεγαλύτερης ευμάρειας για την ανθρωπότητα. Βελτιώσαμε την ποιότητα ζωής και επιμηκύναμε το προσδόκιμο, μειώσαμε τις αποστάσεις, δαμάσαμε την ενέργεια. Νιώσαμε άτρωτοι.

Ώσπου ένας ιός, σε μια άγνωστη για όλο τον πλανήτη περιοχή της Κίνας, τα άλλαξε όλα. Αποκτήσαμε κοινό εχθρό, φόβο, γίναμε πρωταγωνιστές της ίδιας «περιπέτειας».

Ελάχιστοι δεν έχουν δει το video με τον Μπιλ Γκέιτς που προειδοποιεί την ανθρωπότητα ότι οι μεγάλες απειλές είναι οι πανδημίες και όχι οι οικονομικές κρίσεις. Πράγματι, έχει επηρεαστεί όλη η ανθρώπινη δραστηριότητα από την πανδημία, χωρίς να έχουμε δει κάτι παρόμοιο ποτέ ξανά. Οι συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές και ανθρώπινο πόνο δεν μπορούν δυστυχώς να μετρηθούν ακόμη.

Υπάρχουν όμως δύο σημαντικές παραδοχές:

• Εξαιτίας της προόδου, υπάρχει τόση κινητικότητα στην ανθρωπότητα και ο ιός μεταδίδεται τόσο γρήγορα.

• Εξαιτίας της προόδου, μπορεί να ανακοπεί τόσο ταχύτατα η μετάδοση της πανδημίας (και την υποτιμήσαμε αρχικά) μέσω της διακίνησης της πληροφορίας και της λήψης μέτρων, αλλά και της αξιοποίησης των δεδομένων από την επιστημονική κοινότητα για να βρεθεί εμβόλιο ή θεραπεία σε χρόνο που δεν έχουμε δει ξανά.

Αυτή όμως είναι δουλειά των επιστημόνων, κι ελπίζουμε ότι θα την κάνουν καλά και γρήγορα. Όλων των υπολοίπων είναι να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας.

Είναι νωρίς για την αποτίμηση της οικονομικής κρίσης, καθώς βρισκόμαστε ακόμη στην εξέλιξή της και ο όγκος των επιπτώσεων πρόκειται να ξεδιπλωθεί τους επόμενους μήνες. Όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία, θα είναι σαρωτική. Διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν κάνουν λόγο για παγκόσμια ύφεση 4-7% το 2020 και ανάκαμψη 3-5% το 2021.

Η Ευρώπη μπορεί να μην αναγνώρισε τον υγειονομικό κίνδυνο και να μην είχε μια ενιαία πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας. Ωστόσο, στην αντίδρασή της για την επερχόμενη οικονομική κρίση υπήρξε πιο γρήγορη από το παρελθόν και η ένεση ρευστότητας φαίνεται να είναι ικανοποιητική.

Είναι όμως σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα ζητούμενα:

• Ανάγκη να επουλωθεί το πρώτο κύμα.

• Ανάγκη να ανακάμψει η Ευρώπη, με αλληλεγγύη, ενότητα και σωστή διακυβέρνηση.

• Διαφορετικές συνέπειες μεταξύ χωρών, περιοχών, κλάδων, χρήζουν μεν διαφορετικής αντιμετώπισης, αλλά μέσα από ευρωπαϊκές και όχι εθνικές πολιτικές.

• Αυτές οι πολιτικές πρέπει να έχουν αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, που θα θέσουν τις βάσεις για την επόμενη ημέρα.

ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και οι συνέπειες παγκόσμιας κλίμακας. Γι’ αυτό πρέπει να θωρακιστούμε και να εξοπλιστούμε με όλα τα εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να ανταποκριθούμε.

Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος, γιατί πιστεύω ότι έχουμε πια τις δυνατότητες για να διαχειριστούμε αυτό που έρχεται. Είμαι πεπεισμένος ότι ο επιχειρηματικός κόσμος για πρώτη φορά μπορεί να είναι το μεγάλο στήριγμα. Ένα στήριγμα που θα μειώσει τους κραδασμούς. Πολιτεία και Επιχειρείν πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία, ώστε να προωθήσουμε ακόμα περισσότερο επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογία, ψηφιοποίηση της οικονομίας, απλοποίηση των διαδικασιών, μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης και της βιωσιμότητας κλάδων της οικονομίας που το έχουν πραγματική ανάγκη, στήριξη της ενεργειακής μετάβασης και της κλιματικής ουδετερότητας.

Η χώρα μας ανταποκρίθηκε σε μια τεράστια οικονομική κρίση τα προηγούμενα χρόνια. Επιβίωσε και είχε ξεκινήσει μια οικονομική ανάκαμψη, στην οποία μπορούμε να επιστρέψουμε. Έχουμε την εμπειρία. Και όπως ήμασταν στην αντιμετώπιση της πανδημίας ένα success story, μπορούμε να είμαστε και στην επερχόμενη κρίση το αντίστοιχο story για το οποίο θα μιλάει και πάλι θετικά όλη η υφήλιος.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ
ΕΔΡΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΙΔΡΥΣΗ 1990
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 3.662
ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 2019

2.256,1 εκατ. €

ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ +34,2%

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή